-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerimas dėl Vilniaus NT rinkos: ar mažėjanti naujų butų pasiūla gali pridaryti bėdų?

Vienos didžiausių nekilnojamojo turto plėtros bendrovių „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis įspėja, jog sostinėje formuojasi „žirklės“ tarp paklausos ir pasiūlos. Anot jo, jei situacija nesikeis, šiuo metu rinkoje esantys būstai gali būti išparduoti per 8 mėnesius. Tai gali sąlygoti ir spartų kainų kilimą. Kiti ekspertai pastebi, jog dabartine situacija jau suskubo naudotis plėtotojai, o pirkėjai žinias pasitinka ne šaltu veidu, o skuba pirkti. Tiesa, Lietuvos bankas mano, jog tokios kalbos – labai ankstyvos.
Renginio akimirkos
Renginio akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis 15min sakė, kad rinkos likvidumo koeficientas sausį siekė 8. Šis rodiklis rodo, per kiek mėnesių galima išparduoti visą vadinamajame „sandėlyje“ (pastatyti ir statomi, bet į pardavimą paleisti butai) esantį būstą.

„Visam portfeliui, visai pasiūlai, kuri yra Vilniaus rinkoje, reikia aštuonių mėnesių, kad viskas būtų parduota, jeigu pardavimai bus tokie, kaip sausio mėnesį. Prieš metus likvidumo rodiklis laikydavosi apie 12 mėnesių, ir tai yra daugiau mažiau normalu“, – kalbėjo jis.

Parduotų greičiau nei pastatytų

A.Avulio teigimu, įprastai, kai gaunamas statybos leidimas, daugiabutis pastatomas per maždaug 12 mėnesių. Todėl jei būstai per tą laiką išparduodami, jis tai laiko sveika situacija. Tačiau šiemet verslininkas įžvelgia, jog šiuo metu rinkoje esantys būstai bus išparceliuoti per 8 mėnesius – t. y. greičiau nei pastatomi.

„Natūralu, kad kažkuriuo metu gali nebūti, ką pardavinėti. Tiesiog, arba turi būti didesnė pasiūla, arba ji turi augti ir didėti, arba jei jos nebus, tuomet formuosis vakuumas, – paklausa bus didesnė nei pasiūla. Jeigu susiformuos rinkoje tokia situacija, tada atsiranda prielaidos kainų didėjimui“, – tikino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Avulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Avulis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius