Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

NT kainos Danijoje gąsdina net bankus: dėl neigiamų palūkanų jos kyla pernelyg sparčiai

Bankininkai Danijoje perspėja, kad nekilnojamojo turto (NT) kainos auga neproporcingai greitai. Dėl to valdžia ruošia apynasrį, kad būstą gyventojams įsigyti būtų sunkiau, rašo „Bloomberg“.
Kopenhaga
Kopenhaga / „Fotolia“ nuotr.

Didžiausias Danijos bankas pagal būsto paskolas „Nykredit“ ragina klientus prisiminti, kad NT kainų augimas gali sustoti ir būstas galbūt net pradės pigti.

„Mes nematome, kad NT kainos kris artimiausiu metu, tačiau labai svarbu pabrėžti vėl ir vėl, kad kainos, ypač butų, gali kristi“, – sakė banko analitikė Mira Lie Nielsen.

Danijoje neigiamos palūkanų normos egzistuoja jau kone penkerius metus, ir dėl to NT savininkams yra mokama, kad jie skolintųsi, išskyrus bankų mokesčius. Dauguma analitikų mano, kad teigiamas palūkanas Danijoje išvysime anksčiausiai 2018 metais. Dėl to kyla rizika – skolininkai nori imti vis didesnes paskolas, vedini lūkesčių, kad palūkanos išliks mažos.

Liepą užfiksuotas 4,5 proc. metinis NT kainų augimas. Kopenhagoje būstas per metus brango 9,4 proc.

„Miesto būstų kainos yra žymiai didesnės, ir tik nedaugelis žmonių, kurie dar neturėjo progos pasinaudoti rinkos situacija, gali prisijungti. Taigi kainos slopina rinką, nes pajamos nespėja vytis būstų kainų augimo. Tą jau matome Kopenhagoje“, – sakė M.L.Nielsen.

NT kainos Danijoje yra maždaug 5 proc. didesnės nei 2006 metų piko metu. 2009 metais NT kainų burbulas Danijoje sprogo ir jos sumažėjo apie 30 proc.

Danijoje jau pristatytas taisyklių rinkinys, skirtas atvėsinti NT rinkai, pavyzdžiui, taikomi griežtesni reikalavimai skolininkams, siekiant įsitikinti, kad paskola jiems netaptų našta, staiga padidėjus palūkanų normai. Vyriausybė taip pat svarsto įvesti mokestinius pakeitimus, kurie apsunkintų NT įsigijimą miestuose.

„Nykredit“ Danijoje išduoda daugiausia NT paskolų ir sudaro apie 40 proc. rinkos. Banko analitikai jau ne kartą perspėjo, kad rinka tampa nesubalansuota, nes neigiamos palūkanų normos iškreipia kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius