Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuslinkusį gatvės šlaitą Alytuje tvarkys, kas už tai sumokės 10–20 tūkst. eurų – neaišku

Alytaus Žaliąją gatvę rekonstravusi Kauno bendrovė „Kaminta“ turės imtis nuslinkusio jos šlaito tvarkymo. Tačiau, kiek tai kainuos ir, svarbiausia, kas mokės už darbus, neaišku. Tiek savivaldybė, tiek įmonė atsakomybės kratosi.
Alytaus Žalioji gatvė
Alytaus Žalioji gatvė / Alytaus miesto savivaldybės nuotr.

Visai neseniai už 2,75 mln. eurų rekonstruotos Alytaus gatvės šlaitas ties susikirtimu su Ligoninės gatve ėmė slinkti žemyn.

Pasak miesto savivaldybės Statybos skyriaus vedėjo Sigito Stumbro, atlikus ekspertizę už 8 tūkst. eurų, paaiškėjo, jog gatvę tvarkiusi Kauno bendrovė „Kaminta“ darbus atliko ne pagal techninį projektą ir pažeidė projekte numatytas technologijas.

„Bendrovė „Šiltas namas“ techniniame projekte numatė, kaip turėtų būti įrengtas šlaitas. Techniniame projekte buvo numatyta, kad grunto, kuriuo užpilamas ir įrengiamas šlaitas, vandens pralaidumo koeficientas turėjo būti apie 1, o yra 0,18. Gruntas yra penkis kartus mažiau laidus vandeniui, todėl vanduo ne filtravosi, o kaupėsi, kol nuo svorio paprasčiausiai atitrūko ir šlaitas nušliaužė žemyn“, – komentavo S.Stumbras.

Sutvarkyti šlaitą kainuos apie 10–20 tūkst. eurų.

Anot jo, „Kaminta“ sutiko sutvarkyti šlaitą, tačiau dabar „Šiltas namas“ turi parengti naują darbo projektą už savus pinigus. Tačiau, už kieno pinigus – savivaldybės ar „Kamintos“ – bus tvarkomas šlaitas, kol kas neaišku. Šie darbai, anot S.Stumbro, gali kainuoti 10–20 tūkst. eurų.

„Pagal sutartį, rangovas garantiniu laikotarpiu defektus šalina savo sąskaita. Tai reiškia, kad užsakovas (Alytaus savivaldybės administracija – 15min) nemokės“, – sakė jis.

Kaltina projektuotojus

„Kamintos“ statybos direktorius Mangirdas Bigenis sakė, jog įmonė imsis šlaito tvarkymo, nors tvirtino, kad šlaitas nuslinko ne dėl rangovės kaltės. Anot jo, „Šiltas namas“ techninį projektą parengė su trūkimais.

„Ekspertizės dabar nekomentuosime. Buvo susitikimas savivaldybėje. Sutikome perimti objektą ir vykdyti darbus. Techninis projektas yra su trūkumais. „Šiltas namas“ įsipareigojo neatlygintinai parengti šlaito atstatymo darbo projektą, kurį užsakovas turės patvirtinti prieš pradedant darbus“, – teigė M.Bigenis.

Anot jo, kiek kainuos atstatymo darbai ir kas už juos mokės, bus aišku tik gavus patvirtintą darbo projektą.

„Padarę darbo projektą matysime, ar jis atitinka techninį projektą ir pagal tai padalinsime išlaidas, kas ko nepadarė ir kodėl taip įvyko“, – kalbėjo įmonės statybos direktorius.

Teisme du ieškiniai

Dėl šio objekto „Kaminta“ balandį kreipėsi į Kauno apygardos teismą. Įmonė prašo priteisti iš savivaldybės 400 tūkst. eurų už Žaliojoje gatvėje atliktus darbus. Ieškinyje teigiama, kad savivaldybė rangovei nesumokėjo už ne pagal projektą įrengtą lietaus, fekalijų kanalizaciją, šviestuvus, riedutininkams skirtą dangą.

Šlaitas nuvažiavo, nes pakilo vandens lygis, – sakė M.Bigenis.

M.Bigenis negalėjo pasakyti, ar „Kaminta“ teisme bandys iš Alytaus miesto savivaldybės prisiteisti išlaidas už šlaito tvarkymą.

„Kai turėsime darbo projektą ir matysime, ką reikia padaryti, sprendiniai skiriasi nuo techninio projekto ar ne, galėsime pasakyti. Jei nesiskiria, nėra ko kreiptis. Bet net ir ekspertas, kurį samdė savivaldybė, sakė, kad kai kurie papildomi reikalingi darbai nebuvo techniniame projekte nagrinėti. Šlaitas nuvažiavo, nes pakilo vandens lygis. O tai reiškia, kad kažkas buvo ne iki galo suprojektuota, ne iki galo įvertinta“, – sakė M.Bigenis.

Tai ne pirmas „Kamintos“ ieškinys Alytaus miesto savivaldybei. Šiuo metu Kauno apygardos teismas nagrinėja rangovės 287 tūkst. eurų dydžio pretenzijas dėl neapmokėtų Didžiosios Dailidės ežerėlio aplinkos tvarkymo darbų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius