Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NŽT niekaip nepavyksta sustabdyti daugiabučio statybų Vilniaus Justiniškėse

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) ir nekilnojamojo turto bendrovė „Anreka“ teisme susirėmė dėl sklypo sostinės Justiniškių mikrorajone. NŽT teigia, jog įmonė jį naudojo ne pagal paskirtį, todėl nutraukė nuomos sutartį ir siekia sustabdyti statybas. O daugiabučio statytoja teisme ginčija sprendimą ir plėtrą teritorijoje tęsia.
Statybos Rygos gatvėje
Statybos Rygos gatvėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Daugiabučių projektą 1,68 ha ploto sklype Rygos gatvėje bandoma stabdyti ties trečiojo, didžiausio namo, kuriame turėjo būti įrengta 350 butų, statybomis.

Dar 2000 metais iš valstybės sklypą išsinuomojusi bendrovė „Justiniškių turgus“ pastatė du daugiabučius, o galiausiai dėl finansinių sunkumų nusprendė likusią projekto dalį parduoti.

Visas 1,68 ha ploto sklypas „Anrekai“ išnuomotas jai priklausančio pastato – daugiabučio gyvenamojo namo, kurio baigtumas 3 proc., eksploatavimui, – teigė R.Golubovas.

Praėjusiais metais jį įsigijo „Anreka“ ir liepą sudarė sklypo nuomos sutartį su NŽT. Vis dėlto, pasak NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Ruslano Golubovo, šiemet tarnyba ją nusprendė nutraukti, mat statytoja teritoriją naudojo ne pagal paskirtį.

„Visas 1,68 ha ploto sklypas „Anrekai“ išnuomotas jai priklausančio pastato – daugiabučio gyvenamojo namo, kurio baigtumas 3 proc., eksploatavimui. Atlikus patikrinimą, nustatyta, kad vietoje yra tik armatūros segmentai, vyksta statybos darbai, taip pat sklype yra 2 statiniai, nepriklausantys „Anrekai“. Taigi įmonė nevaldė pastato, kurio eksploatavimui turėtų būti nuomojamas sklypas, todėl konstatuota, kad susitarimas sudarytas pažeidžiant teisės aktų nuostatas“, – raštu atsiųstame atsakyme teigė jis.

R.Golubovo teigimu, sklype yra du daugiabučiai, todėl jis turėjo būti išnuomotas butų savininkams.

Vis dėlto, sustabdyti statybų Justiniškėse tarnybai nepavyksta. Dar lapkritį Vilniaus apygardos teismas, nors ir atmetė NŽT reikalavimą stabdyti statybas, nurodė, kad jos šioje teritorijoje iš esmės ir taip negalimos, mat nutraukta sklypo nuomos sutartis.

Plėtros nestabdo

Teismas leidžia mums tęsti statybas, neiškraipykite jo sprendimo. Nenutarė jis taip, o pamąstė, – aiškino R.Pušinaitis.

„Anrekos“ vadovas Romualdas Pušinaitis 15min patvirtino, jog statybas bendrovė tęsia, nes turi galiojantį statybos leidimą.

„Statybas vykdome minimaliai: baigėme pirmosios laiptinės sienas, planuojame dengti stogą, reikia baigti ir konservuoti namą. Turime statybos leidimą, jis nėra sustabdytas. Teismas leidžia mums tęsti statybas, neiškraipykite jo sprendimo. Nenutarė jis taip, o pamąstė“, – aiškino R.Pušinaitis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Statybos Rygos gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Statybos Rygos gatvėje

Jo teigimu, į daugiabučio statybas bendrovė spėjo investuoti daugiau nei 3 mln. eurų.

„Dabar tokia situacija, kad nežinome, vystyti tą projektą ar ne. Jeigu mums teismas neatnaujins nuomos teisės, investicijos bus beprasmės. Planavome investuoti apie 10 mln. eurų, šiuo metu esame investavę per 3 mln. eurų. Jeigu nebūtų nutraukta sutartis, šiemet būtume baigę pirmą korpusą. O viso projekto pabaiga buvo numatyta 2018 metų birželį“, – pasakojo jis.

„Anrekos“ vadovo teigimu, pirkėjai neturėtų nukentėti, nes kilus ginčui su NŽT butų rezervavimą įmonė nutraukė.

Šiuo metu pastatyti du namai, bet jie neturi nei automobilių stovėjimo vietų, nei reikalingų tinklų, – sakė R.Pušinaitis.

„Sustabdėme rezervacijas, kad neįveltume žmonių į keblią situaciją. Šiuo metu jų yra apie 20. Jie laukia, kada galės sudaryti sutartis ir sumokėti. Pirkėjai jau nori pervesti pinigus, bet mes neimame, kad jiems nesukeltume problemų“, – tvirtino R.Pušinaitis.

Nors du daugiabučiai, kuriuose įrengta apie 160 butų, Rygos gatvėje jau pastatyti ir juose gyvena žmonės, tačiau nebaigtos įrengti automobilių stovėjimo vietos, vaikų žaidimo aikštelės.

„Pagal projektą, sklype turi stovėti trys namai su bendrais tinklais, automobilių stovėjimo, vaikų žaidimo aikštelėmis ir kita infrastruktūra. Šiuo metu pastatyti du namai, bet jie neturi nei automobilių stovėjimo vietų, nei reikalingų tinklų. Jie laukia, kol viskas bus pabaigta“, – aiškino „Anrekos“ vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Statybos Rygos gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Statybos Rygos gatvėje

Kreipėsi į teismą

R.Pušinaitis stebėjosi, kad NŽT pradėjo reikšti pretenzijas dėl 2015 metų vasarą sudaryto sandorio.

„Perimdami sklypą klausėme NŽT, ar galime perimti teises ir pareigas pagal sutartį įsigydami nebaigtą statyti namą. Pernai liepą mums pasakė, kad galime, tik per mėnesį turime sutvarkyti dokumentus savo vardu. Tai atlikome, perrašėme statybos leidimą, atnaujinome statybas, tačiau NŽT nutraukė sutartį. Tikėjomės draugiškai išspręsti klausimą su NŽT, tačiau beliko kreiptis į teismą. Dabar bylos nagrinėjimas nukeltas į sausio pabaigą“, – pasakojo „Anrekos“ vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Statybos Rygos gatvėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Statybos Rygos gatvėje

R.Pušinaitis tvirtino nesuprantantis NŽT motyvų, kad sklypas naudojamas ne pagal paskirtį.

„Jie motyvavo, kad sklypas gali būti nuomojamas tik pastato eksploatavimui, todėl, nors mes vykdome daugiabučio statybas, o paskirtyje nurodyta „daugiabučių statybai“, nuspręsta, kad sklypas naudojamas ne pagal paskirtį. Kaip labiau pritaikyti pagal paskirtį, neįsivaizduoju. Jeigu teismas pripažins, kad sutartis nutraukta teisėtai, kreipsimės dėl kompensacijos iš valstybės. Laisvoje Lietuvoje negali kartotis tarybiniai metodai, kai žemė būdavo nacionalizuojama“, – sakė R.Pušinaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius