Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangos viešbučiai ir būstų nuomotojai džiūgauja bei laukia savaitgalio: „Šis atlaisvinimas – tarsi antros Kalėdos“

„Šis savaitgalis bus realus sezono atidarymas. Savaitgaliui rezervacijų labai daug“, – gera nuotaika dalijasi viešbučio „Palangos žuvėdra“ vadovas Kristupas Šliogeris. Iškart po Velykų į darbą jau sugužėjo dalis viešbučio darbuotojų, pasiruošusių jau trečiadienį priimti pirmuosius lankytojus. Neabejojama, jog tiek šiame, tiek kituose kurortuose lankytojų nestigs, nes žmonės išsiilgo jūros, kurios nematė nuo vasaros, išvykų, bendrystės su kitais žmonėmis ir atostogų pojūčio. Tuo įsitikinusi asociacijos „Svetingas šeimininkas“, vienijančios kai kuriuos privataus būsto sektoriaus savininkus, vadovė Irena Švanienė.
Velykos Palangoje
Velykos Palangoje – žmonių kurorte vos vienas kitas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Laukiam, ruošiamės tam. Jau rytoj pirmuosius klientus priimsim. Išsiilgę žmonės, laukia eilėj, ir taip galima įvardyti. Klientai taip ir sako: „Kai tik atsidarysit, rezervuokit mums vietą.“ Kai būdavo laisvas gyvenimas, nebuvo toks saldus tas uždraustas vaisius, o dabar kas iš Vilniaus ar Kauno, nematę jūros nuo praėjusios vasaros, noras ištrūkti didžiulis“, – teigia K. Šliogeris ir viliasi, jog verslas grįš, kaip jis sako, į „išgyvenimo ritmą“.

„Jau užtruko... Pirmą karantiną porą mėnesių susispaudėme, o dabar beveik pusmetis, jau nejuokinga, labai skaudžiai – ir emociškai, ir darbuotojams. Smagu mėnesį namie pasėdėti, bet ne pusę metų.

Pradedam dirbti visu pajėgumu, visi grįžo į darbo vietą. Anksčiau labiau formalus būdavo sezono atidarymas, tik pavadinimas, o dabar šis savaitgalis bus realus sezono atidarymas. Savaitgaliui rezervacijų labai daug. Jau dabar pusė viešbučio savaitgaliui rezervuota, apypilnis gali būti“, – džiaugėsi K.Šliogeris, vadovaujantis Palangos viešbučiui, kuriame yra šimtas kambarių. Kainos šiuo metu pavasarinės, įprastos tokiam metų laikui. Šiame viešbutyje jos siekia nuo 40 eurų už kambarį.

Savaitgaliui rezervacijų labai daug. Jau dabar pusė viešbučio savaitgaliui rezervuota, apypilnis gali būti.

„Ruošėmės, buvo puse lūpų kalbama, kad nuo Velykų nukris ribojimai. Paskutines dvi savaites ruošėmės aktyviau, per žiemą remontėlių darėm nemažai. Buvo klausimas, kada pasigirs tas šūvis į orą“, – sakė vadovas ir juokavo, jog pagaliau atvykus į darbą nereikia kišenėje ieškoti rakto, viešbutyje jau juntama gyvybė ir nedidelis šurmulys.

„Norim tikėtis, gal ta vakcinacija iki rudens įsilinguos, neteks trečią kartą išsiskirstyti pusmečiui, rasim kitų būdų saugotis. Tas užsidarymas pusei metų kažin ar išeitis, daug daugiau šalutinių dalykų. Emocinė būsena kokia...“, – sunkumus vardijo vadovas.

Jau rezervuojasi vasarai

Jo teigimu, pastaruoju metu (išskyrus porą savaičių, kai draudimas buvo atšauktas) Palanga atrodė tarsi Černobylis – praėjęs per kurortą galėjai nesutikti nė vieno žmogaus.

K.Šliogeris pastebėjo, jog klientai aktyviai planuoja vasaros atostogas. Praėjusių metų patirtis parodė, jog kurortas „ne guminis“ ir rasti vietą nakvynei būta iššūkių.

„Daug anksčiau rezervuojasi vasarai, yra periodų, kai nebėra vietų. Praėjusią vasarą žmonės pamatė, kad negali tiesiog pasiskambinęs imti ir vietų gauti“, – tęsė jis.

Žinios laukė visa Lietuva

Asociacijos „Svetingas šeimininkas“, kuri vienija kai kuriuos kurorte esančio privataus būsto nuomotojus, vadovė Irena Švanienė 15min teigė, jog šios žinios apie atlaisvinimus laukė visa Lietuva.

„Galbūt nereikėtų akcentuoti vien Palangos, to laukė visi Lietuvos gyventojai. Žmonės pavargo nuo įkalinimo, didelė žmonių dalis jautė psichologinę įtampą. Juk kiek gali kankintis tarp keturių sienų? Nepadaręs nusikaltimo esi tarsi įkalintas. Šita žinia džiugi, žinoma, ir mums, palangiškiams. Jei kas klausia, ar savaitgalį, per Velykas, buvo daug žmonių, atsakau, o iš kur galėjo būti daug? Jei negali įvažiuoti, negali. Atvyko tik tie, kurie turi savo nuosavybę, bet ir tų nedaug", – kalbėjo moteris.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Švanienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Švanienė

Ji viliasi, kad šį savaitgalį poilsiautojų atvyks kur kas daugiau.

„Esu garantuota, kad šį savaitgalį, jei tik oras bus normalus, žmonių bus žymiai daugiau nei velykinį savaitgalį. Žmonės iš tiesų pasiilgo Palangos, tyro oro. Mes, kai vietoje gyvenam, vaikštom, kvėpuojam pušynais, gaunam svaiginančią dozę gryno, kvepiančio oro. Pas mus nei gamyklų, nei transporto, taip gera, taip ramu, atgaiva sielai. Mūsų kambariai paruošti jau nuo Naujų metų“, – sakė I.Švanienė.

Esu garantuota, kad šį savaitgalį, jei tik oras bus normalus, žmonių bus žymiai daugiau nei velykinį savaitgalį. Žmonės iš tiesų pasiilgo Palangos, tyro oro.

Jos teigimu, jei tik kurortas taps prieinamas ir nebeužgrius ribojimai, vasarą Palanga bus tikrai pilna, kaip ir pernai.

„Liepą, rugpjūtį bus pilnutėlė, o vietų pakaks. Atsakysiu kodėl – per keletą pastarųjų metų pristatė šitiek vilų ir įvairių nuosavybės teisę turinčių pastatų, galima apgyvendinti daugiau nei prieš keletą metų. Juk sakydavo, kad tarybiniais metais Palanga sutalpindavo iki pusės milijono svečių per sezoną, turi tokią galią išsipūsti, kiek reikia. Praktiškai į paplūdimį ateidavau, užmesdavau akį ir išeidavau, atsigulsi, kojos kažkieno šalia. Tokie buvo laikai, dabar irgi yra daug žmonių vasarą, bet pajūris pasistūmėjęs Nemirsetos link“, – sakė I. Švanienė.

Tarsi antros Kalėdos

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė 15min sakė, jog žinia apie judėjimo ribojimų tarp savivaldybių atšaukimą buvo laukiama nuo pat ryto.

„Šį rytą laukėme tos žinios ir ji išėjo. Džiaugsmas, kaip Kalėdos tas sprendimas! Jau buvo rezervacijų, kas nuo balandžio 7 dienos, kai kas nuo 8. Jau žmonės sakė – rezervuojame ir tikimės bus panaikinti apribojimai. Judesiukas prasidėjo, o savaitgaliui, aišku, bus didesnis, – pastebėjo I.Valaitienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė

Ji skaičiuoja, kad savaitgalį veiks 13 asociacijai priklausančių viešbučių.

„Taigi, daugiau kaip pusė bus veikiantys. Dar aišku labai svarbu sulaukti restoranams ir kavinėms atlaisvinimo, ar nuo lauko kavinių galės pradėti savo veiklą, ar viduje irgi bus leidžiama. Šiuo metu galima tik išsinešti maistą. Daugelis išvis nedirba. Sulaukus šitos žinios dar daugiau objektų atsidarys. Yra viešbučių, kurie patys valdo restoraną, viešbutį, SPA centrą, jiems svarbi pilna veikla“, – sakė I.Valaitienė.

Pasak vadovės, nors praradimų jau niekas nebeatpirks ir šių pajamų verslas nebeuždirbs, reikia keisti požiūrį ir stengtis įsibėgėti iš naujo, pradėti atsigavimo procesą ir iš savaitgalių uždirbti maksimalias pajamas.

„Pavasarį, balandį, gegužę būdavo renginių, seminarų, mokymų, dabar užsieniečių neturime, yra ribojimai, renginių negali vykti, tie dalykai atkrenta. Lieka poilsio klientas, kuriam labiausiai priimtinas savaitgalio poilsis, bet ir tai daug, negali būti verslas užsidaręs, negeneruoti pajamų. Darbuotojai jau siunčia žinutes, kad labai sudėtinga pragyventi už prastovų sumą tiek mėnesių be planavimo, kada grįš į darbus“, – kalbėjo I.Valaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius