Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasikeitė terminas teikti paraiškas daugiabučiams renovuoti

Pakeistas Aplinkos ministerijos kvietimas senos statybos daugiabučiams, kurie norėtų dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje paraiškų teikimo terminas. Paraiškas Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA) renovuoti daugiabučius bus galima teikti nuo 2019 m. sausio 1 d. iki vasario 1 d. (anksčiau paramos paraiškų rinkimo terminas buvo nuo 2018 m. lapkričio 1 d. iki gruodžio 1 d.).
Renovuotas daugiabutis
Renovuotas daugiabutis / BETA nuotr.

BETA l.e.p. direktoriaus pavaduotoja Gintarė Burbienė sakė, kad bendra kvietimo tvarka nesikeičia, pakeistas buvo tik paraiškų priėmimo terminas, siekiant, suteikti daugiau laiko investiciniams planams paruošti bei suorganizuoti gyventojų susirinkimus, kuriuose investicijų planų įgyvendinimui turi pritarti gyventojai.

Kvietimo tvarka nesikeičia

„Pratęsus paraiškų teikimo terminą jokių kitų naujovių numatyta nebuvo. Kaip ir anksčiau buvo numatyta, paraiškas gali teikti namo bendrojo naudojimo objektų valdytojas, asmuo, teikiantis renovacijos projektų administravimo paslaugas, savivaldybė, savivaldybės paskirtas projektų administratorius“, – įvardija G. Burbienė.

Paraišką sudaro – investicijų planas, esamos būklės energinio naudingumo sertifikatas, nekilnojamojo turto registro išrašas, butų ir kitų patalpų savininkų protokolas, kuriuo pritariamas ir patvirtinamas investicijų planas bei protokolas dėl finansuotojo pasirinkimo ir lėšų skolinimosi, pavedimo sutartis. Nepasikeitė ir reikalavimas, kad renovacijai būtų pritarę 55 proc. gyventojų dauguma.

Prioritetai išlieka tie patys

Atrankos prioritetai išlieka tie patys, tai yra gavus paraiškų už didesnę lėšų sumą, nei numatyta Kvietime, paraiškos bus reitinguojamos, remiantis tais pačiais kriterijais, kaip ir praėjusių metų Kvietime.

„Prioritetas bus skiriamas daugiabučiams, įtrauktiems į kvartalus. Taip pat bus vertinamas bendras kvartalo energinio efektyvumas, kuris turi būti didesnis nei C energinio naudingumo klasė. Bus atsižvelgiama ir į atnaujinamą plotą ir aplinkosauginis kriterijus“, – vardija BETA ekspertė.

Numatoma atnaujinti nemažai daugiabučių

G. Burbienė įvardija, kad daugiabučiams renovuoti pagal minėtąjį kvietimą numatoma 150 mln. eurų investicijų. Valstybės parama sudarys 50 mln. eurų, kompensuojant 30 proc. investicijų energinį efektyvumą didinančioms priemonėms bei teikiama papildoma 10 proc. parama, tiems projektams, kurie nusimatę įsirengti atskirą arba modernizuoti esamą neautomatizuotą šilumos punktą ir arba pertvarkyti arba pakeisti šilumos sistemą butuose.

Kaip ir ankstesniame kvietime, gyventojai gaus 100 proc. valstybės paramą renovacijos projekto rengimui, administravimui, statybos techninės priežiūros paslaugoms, primena G. Burbienė. „Nepasikeitė ir tvarka finansuoti renovacijos išlaidas nepasiturintiems gyventojams, turintiems teisę į šildymo kompensaciją – jiems valstybė 100 proc. apmokės visas modernizacijos išlaidas“, – pabrėžia BETA direktoriaus pavaduotoja.

Savivaldybės aktyviau domisi renovacija

„Pernai Kvietime dalyvavo 23 savivaldybės, kurios buvo parengusios kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas, dabar jau turime 28 savivaldybes, kurios turi pasirengusios programas ir nusimatę jose renovuoti 58 kvartalus“ , – vardija G. Burbienė.

Pašnekovė tikisi aktyvaus dalyvavimo iš visų savivaldybių, kurios turi pasirengusios kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas, o taip pat iš didžiųjų miestų. „Projektų administratorių teikiamais duomenimis galima tikėtis, kad didžioji paraiškų dalis ateis iš Vilniaus, Klaipėdos, Kauno, Alytaus, Marijampolės regionų“, – teigia BETA ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius