Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plėtotojo sprendimą padengti pirkėjų būsto paskolas rinka sveikina, nors ir nesitiki iš to pardavimų

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“ pasiūlė naujiems pirkėjams apmokėti būsto paskolas, jei šie praras darbą. Rinka tokį sprendimą pasveikino ir tikina, jog žmonėms reikia sprendimų, kurie užtikrintų stabilumą. Tiesa, smarkiai išaugusių pardavimų jie nesitiki. Tačiau Lietuvos bankas ragina atsakingai vertinti savo finansinę situaciją.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

15min primena, kad „Eika“ paskelbė galėsianti padengti įmokas, kurios sieks iki 500 eurų, kartu ir palūkanas bei Gyventojų pajamų mokestį (GPM), jei žmogus per metus nuo būsto įsigijimo neteks darbo. Įmonės atstovų teigimu, tai nėra mokėjimo atidėjimas, o pinigai bus tiesiog duodami klientams.

PLAČIAU SKAITYKITE: Neįprastu būdu skatins pardavimus: „Eika“ žada dengti pirkėjų būsto paskolas

Ši garantija bus taikoma butams pastatytuose namuose, kai iškart galima pasirašyti notarinę sutartį. Maksimali dengiama išmokos suma per mėnesį bus 300 arba 500 eurų, plius GPM, priklausomai nuo perkamo turto vertės.

Žmonės ieško saugumo jausmo

Tomas Sovijus Kvainickas, „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas mano, kad „Eikos“ pasiūlymas yra įdomus ir kūrybiškas bei potencialiam pirkėjui suteiks saugumo jausmą, kurio rinkai šiuo metu labiausiai trūksta.

„Drauge toks sprendimas rodo plėtotojo optimistinę ateities viziją – tikėtina, kad tokios priemonės prireiks nedaugeliui pirkėjų. Ar gali kiti plėtotojai „nukopijuoti“ šį marketinginį veiksmą? Taip, gali, bet reikėtų pabrėžti, kad tokia priemonė labai susijusi su įmonės reputacija, todėl tai, kas pasiteisina ilgamečiam vystytojui, nebūtinai bus tinkama rinkos naujokui“, – 15min sakė jis.

„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas
„Inreal“ nuotr./Tomas Sovijus Kvainickas

T.S.Kvainicko nuomone, tai yra išmintingesnis žingsnis nei tiesiog elementarus kainų mažinimas.

„Žmones gali paskatinti šiandien viskas, kas sukuria saugumo jausmą. Į tai ir orientavo marketingą“, – kalbėjo jis.

Panašių pasiūlymų būta per praėjusią krizę

Audrius Šapoka, „Ober-Haus“ generalinis direktorius, sakė pasiūlymą vertinantis teigiamai, tačiau nemano, kad tai bus esminė paskata pirkėjui renkantis projektą. Be to, ir tokių klientų, kurie neteks darbo ir negalės mokėti paskolos, nebus daug.

„Nemanau, kad tai yra desperacija ir labai toli nuo jos. Esant panašioje situacijoje, plėtotojai bando bet kokias savo išlaidas valdyti ir į panašius įsipareigojimus vargu ar eitų. Tai geras pasiūlymas pačiam pirkėjui, o ir pati „Eika“ tokią sąlygą siūlydama komunikacijos atžvilgiu gauna karmos taškų“, – kalbėjo jis.

„Ober-Haus“ nuotr./Audrius Šapoka
„Ober-Haus“ nuotr./Audrius Šapoka

Tiesa, pasak jo, tai ne pirmas kartas, kuomet plėtotojas siūlo padengti būsto paskolą. A.Šapokos teigimu, panašiai keli nedideli statytojai elgėsi per praėjusią krizę.

„Vilniaus rinkoje buvo keletas mažų plėtotojų, kurie siūlė labai panašią sąlygą. Tai buvo atskiri nedideli projektai“, – prisiminė jis, tačiau sakė nežinantis, kaip jiems sekėsi.

Lietubos bankas ragina atsakingai vertinti finansus

Mildos Stankuvienės, Lietuvos banko Makroprudencinės politikos skyriaus vyriausiosios ekonomistės teigimu, COVID-19 sukeltas neapibrėžtumas, ekonomikos nuosmukis ir pokyčiai darbo rinkoje neigiamai veikia būsto paklausą.

„Plėtotojai tokiomis ir panašiomis iniciatyvomis stengiasi suteikti potencialiems pirkėjams daugiau užtikrintumo ir paskatinti pasiryžti būsto pirkimui dabar, o ne atidėti jį „geresniems“ laikams“, – sakė ji.

Tačiau, Lietuvos banko nuomone, vartotojai, svarstantys apie būsto pirkimą, nepaisant plėtotojo siūlomų papildomų naudų, turėtų atsakingai vertinti savo finansines galimybes ir pajamų sumažėjimo ateityje tikimybę.

„Pusės metų paskolos įmokų kompensavimas, pajamų netekimo atveju, būtų reikšminga, tačiau visgi laikina pagalba, priklausanti ir nuo ją teikiančios bendrovės ateities situacijos. Kredito davėjai, savo ruožtu, taip pat visais atvejais privalo užtikrinti, kad sprendimas suteikti kreditą būtų priimamas atlikus išsamų kredito gavėjo galimybių vykdyti prisiimtus įsipareigojimus visą sutarties laikotarpį vertinimą bei laikantis kitų Atsakingojo skolinimo nuostatų reikalavimų“, – 15min komentavo M.Stankuvienės.

Išplėtė išperkamosios nuomos paslaugą

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis 15min tikino, jog šiuo laikotarpiu akcijų pirkėjams netaiko jokių. Jo teigimu, žmonės šiuo metu yra labai dideliame neapibrėžtume, bijo, todėl būsto įsigijimas nėra didelis prioritetas. Šią „Eikos“ akciją jis vertina labai gerai ir mano, kad tai – drąsus žingsnis.

„Manau, tikrai nuramins ir padės tiems gyventojams, kurie įsitempę ar bijo ateityje prarasti darbą. Tokia akcija turėtų labai nuraminti“, – konkurentų sprendimą įvertino jis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arvydas Avulis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Arvydas Avulis

Anot A.Avulio, nuo gegužės pirmos savaitės įmonė pradėjo plačiau taikyti išperkamosios nuomos paslaugą. Anksčiau ji buvo taikoma selektyviai, taip siekiant parduoti tik dalį butų, tačiau dabar galios visiems projektams.

„Tai irgi priemonė, kuria siekiame sudaryti palankesnes, mažiau rizikingas sąlygas įsigyti būstą“, – 15min kalbėjo jis.

Pastebi bankų sąlygų gerinimą

Šarūnas Tarutis, nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Citus“ investicijų ir analizės vadovas, sakė, jog aktyvius pardavimus įmonė pradėjo neseniai ir šiuo metu atidžiai stebi situaciją.

„Žmonių susidomėjimas rodo, kad tie, kas būsto ieškojo, šių planų neatsisakė, tiesiog dėl visiškos nežinomybės buvo juos kuriam laikui nukėlę. Vis dar yra šiek tiek per anksti spręsti, kokių priemonių reikės pasiūlyti rinkai ir būsto pirkėjams, bet kai kurie ženklai leidžia manyti, kad sukrėtimas jau baigėsi, dugnas buvo pasiektas ir situacija iš lėto atsistato“, – tikino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Šarūnas Tarutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Šarūnas Tarutis

Š.Taručio teigimu, bankai karantino metu kurį laiką buvo perėję prie labai atsargios rizikos vertinimo politikos. Tačiau ir iš šalies vadovų pasigirdus raginimui nestabdyti ekonomikos, o ir sąlygoms gerėjant, šiuo metu bankai į skolinimą būstui žiūri pakankamai neutraliai, nors rizikos vertinimas lieka griežtas.

„Pradžioj buvo rezervuotai nusiteikę visi – „on hold“. Bet pamatė, kad gyvenimas nesustojo ir vyksta skolinimas. Aišku, kiekvienu atveju žiūri ir vertina riziką“, – aiškino jis.

Bankai taip pat vertina pozityviai

„Citadele“ banko Mažmeninės bankininkystės departamento vadovės Indrės Dobrovolskės teigimu, patys bankai gali pasiūlyti kredito grąžinimo įmokų atidėjimą. Bet „Eikos“ pasiūlymas dengti klientų paskolos įmokas, jos nuomone, klientams suteiks daugiau tikrumo.

„Tačiau reikia nepamiršti, kad būsto paskola yra ilgalaikis įsipareigojimas, todėl klientus skatiname įsivertinti savo finansines galimybes ir atsakingai priimti sprendimą“, – komentavo jis.

Pavelas Ladziato, „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas 15min sakė nenorintis komentuoti kitų įmonių sprendimų. Tačiau jam tai panašu į savotišką draudimo paslaugą.

„Tokia draudimo rūšis, tai yra, įsipareigojimų dengimas darbo netekimo atveju, rinkoje yra siūloma, ją siūlo ir mūsų bankas ir ji galioja ne tik 12 mėnesių, bet visą paskolos laikotarpį.

Verta paminėti, kad būsto paskola yra ilgalaikis finansinis įsipareigojimas 20-25 metų laikotarpiui, todėl prieš priimant sprendimą skolintis būstui, būtina gerai pasverti savo pajamų tvarumą ateityje, o jei kyla abejonių dėl galimybių kuriuo nors metu dengti paskolos įmokas, verta luktelti. Galbūt sukaupti didesnę nuosavų lėšų dalį, taip pat pasinaudoti tomis pačiomis draudimo paslaugomis, kurias teikia draudimo įmonės“, – aiškino jis.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas

Sonata Gutauskaitė-Bubnelienė, SEB Baltijos šalių mažmeninės bankininkystės vadovė, sakė pozityviai vertinanti, kai sudėtingais laikais atsiranda daugiau iniciatyvų, kurios papildomai padeda gyventojams, susidūrusiems su laikinais finansiniais sunkumais.

„SEB bankas, savo ruožtu, finansinių sunkumų dėl viruso COVID-19 protrūkio patiriantiems klientams suteikia galimybę būsto paskolų įmokų mokėjimą atidėti iki metų, o lizingo ir vartojimo kreditų – iki pusmečio. Klientui tereikia kreiptis į banką ir nurodyti atidėjimo priežastį, susijusią su viruso COVID-19 protrūkiu, pavyzdžiui, sumažėjusias pajamas ar darbo praradimą.

Taip pat, prasidėjus karantinui, esame palengvinę ir supaprastinę paskolų atidėjimo procedūras, kad gyventojai viską galėtų paprastai ir greitai susitvarkyti niekur neidami iš namų, interneto banke. Šiuo metu esame pertvarkę daugiau kaip 1550 privačių klientų paskolų, iš kurių didžiąją dalį, daugiau kaip 1100, sudaro būsto paskolų atidėjimai“, – 15min komentavo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius