Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pozityvūs Baltijos šalių investuotojai įžvelgia grėsmių – pagalius į ratus kiš bankai

Baltijos šalių investuotojai ir nekilnojamojo turto (NT) plėtotojai pasirengę pirkti ir ieško komercinio turto, kurį galėtų įsigyti. Tačiau jie mano, kad šiemet gali kilti problemų dėl tų pirkinių finansavimo – jie bus brangesni ir su bankais sunkiau suderinami. Galvos skausmą investuotojams kelia kylančios palūkanos bei menka konkurencija bankiniame sektoriuje. Tiesa, skaičiuojama, kad ateinantys dveji metai Vilniaus biurų rinkai bus itin sėkmingi.
Niūrus oras Vilniuje
Niūrus oras Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

55 proc. Latvijos investuotojų mano, kad komercinio NT rinkoje yra vietos augimui. Didžioji dalis Estijos investuotojų mano, kad situacija subalansuota, o Latvijoje ir Lietuvoje tuo tiki trečdalis investuotojų. Tačiau šiek tiek daugiau nei pusė Lietuvos ir trečdalis Latvijos investuotojų rinkoje įžvelgia potencialų perkaitimą arba didesnę riziką.

Tokiais investuotojų apklausos rezultatas pirmadienio rytą dalijosi nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Colliers International Estonia“ Investavimo departamento vadovas Margusas Tinno.

„O kaip atrodo 2019 metai? Didžioji dalis investuotojų mano, kad visų Baltijos šalių rinkos bus šiek tiek stabilesnės nei 2018 metais. 82 proc. Estijos investuotojų yra įsitikinę šiuo teiginiu. Tačiau vis dėlto daugiau nei trečdalis mano, kad Latvijos rinkoje yra augimo potencialas ir 27 proc. yra įsitikinę, kad Lietuvos komercinio nekilnojamojo turto rinka šiek tiek kris, tačiau nekalbu apie galimą krizę“, – aiškino jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bendrovės „Blue Bridge“ biuras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bendrovės „Blue Bridge“ biuras

2015 metai Estijoje ir 2018 metai Lietuvoje komercinio NT sektoriuje buvo itin geri – šiais metais abiejose šalyse komerciniame sektoriuje buvo pasiekti investavimo rekordai.

„Ar šis augimas stabilus, ar turėtų būti kokia nors korekcija? Manome, kad Lietuvoje šiemet bus nedidelis kritimas iki lygio, kurį matėme 2016–2017 metais. Tačiau tai daugiau stabilizacija, o ne rinkos kritimas“, – kalbėjo M.Tinno.

Per 10 metų Baltijos šalyse investicijų į komercinį nekilnojamąjį turtą investuota 7,7 mlrd. eurų. Vis dėlto vien Suomijoje pernai per vienus metus į šį segmentą investicijos sudarė 9,3 mlrd. eurų.

„Tai, ką mes pasiekėme per 10 metų, suomiai padarė per vienerius metus. Tai mums leidžia įsivaizduoti apie rinkos patrauklumą arba produktų prieinamumą“, – sakė M.Tinno.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilnius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilnius

Anot jo, 2018 metais investuotojai daugiausia investavo į biurus ir prekybines patalpas. Tačiau užsienio ekspertai stebisi, kad Baltijos šalyse itin trūksta investicijų į gyvenamojo būsto nuomos projektus.

„Danai stebisi, kad mes beveik neinvestuojame į šį segmentą“, – pasakojo M.Tinno.

Visi apklausti investuotojai ir nekilnojamojo turto plėtotojai mano, kad projektų finansavimas bus didžiausias šių metų iššūkis.

„Bus sunkiau derėtis su bankais ir projektai brangs. Pavyzdžiui, Estijoje nuo praėjusių metų antros pusės kyla palūkanų normos ir pagrindinė to priežastis – konkurencijos trūkumas tarp bankų. Anksčiau buvo 4–5 stiprūs, dideli bankai, o dabar likę tik trys. Tai bankams davė galimybę pakelti maržas“, – tikino M.Tinno.

Tiesa, nors dalis investuotojų nepatenkinti bankais, tačiau vis tiek didžioji jų dalis, šiemet 82 proc. planuoja ir ieško, į ką būtų galima investuoti. Labiausiai Baltijos šalių investuotojai domisi biurais, o gyvenamąjį būstą, skirtą nuomai, įžvelgia kaip kylančią rinkos žvaigždę.

Be to, „Colliers International“ prognozuoja, kad šiais metais Baltijos šalyse sandorių suma pasieks 1 mlrd. eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus senamiestis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus senamiestis

Prognozuoja didžiulį biurų augimą

Tuo tarpu nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Colliers International Advisers“ Tarpininkavimo departamento vadovė Sandra Jovaišaitė įsitikinusi, kad 2019 ir 2020-ieji biurų rinkoje bus itin sėkmingi.

„Colliers International“ duomenimis, aktyviausiai iš Baltijos šalių biurai 2018 metais buvo statomi Taline, kur iškilo 15 naujų verslo centrų ir 94 tūkst. kv. m naujo ploto. Lietuvoje ir Latvijoje buvo pastatyta po 6, tačiau Vilniaus biurai buvo šiek tiek didesni.

„Tiek Latvijoje, tiek Vilniuje planuojama rekordiškai daug pasiūlos. 2019–2020 metais Latvijoje planuojama apie 200 tūkst. kv. m biurų ploto, kas yra tikrai dideli skaičiai. O Vilniuje irgi niekada nematėme to, planuojama 240 tūkst. kv. m“, – pirmadienį teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius