Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Problemos statybų sektoriuje renovuoti būstus norinčių gyventojų neatbaido: už atnaujinimą pasiryžę mokėti ir daugiau

Brangstančios žaliavos, augančios rangos darbų kainos, darbuotojų trūkumas ir kiti iššūkiai stabdo įsibėgėjusius renovacijos procesus. Tačiau būstų atnaujinimą administruojančių įmonių atstovai pasakoja, kad nepaisant šių problemų, gyventojų požiūris į būstų atnaujinimą išlieka pozityvus, o modernizuoti pastatą apsimoka net stebint statybų rinkoje kylančias kliūtis.
Problemos statybų sektoriuje renovuoti būstus norinčių gyventojų neatbaido: už atnaujinimą pasiryžę mokėti ir daugiau
Problemos statybų sektoriuje renovuoti būstus norinčių gyventojų neatbaido: už atnaujinimą pasiryžę mokėti ir daugiau / APVA nuotr.

Anot Eglės Randytės, VšĮ „Atnaujinkime miestą“ direktorės, dėl ženklaus statybinių žaliavų brangimo nuo šių metų pradžios ir kintančių jų tiekėjų pozicijų, statybų bendrovėms yra sudėtinga prognozuoti tolesnes kainų kitimo tendencijas ir teikti pasiūlymą daugiabučių renovacijos darbams atlikti.

Ji pažymi, kad dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje ir kitų priežasčių taip pat yra susiduriama su žmogiškųjų išteklių trūkumo problema.

„Šiuo metu medžiagų tiekėjai dažniausiai pateikia pasiūlymus rangovams mėnesio-dviejų laikotarpiui, kai tuo tarpu statybos rangos darbai pagal sutartinius įsipareigojimus vyksta vidutiniškai apie metus laiko. Tai priklauso nuo daugiabučio namo dydžio, metų laiko, kada prasideda darbai ir kitų aplinkybių. Rangovai, savo ruožtu, visų medžiagų neperka vos tik pasirašę rangos darbų sutartį. Gyventojams tai reiškia didelę tikimybę, kad renovacijos darbų už suplanuotą kainą įsigyti nepavyks“, – sako E. Randytė.

Pašnekovė pratęsia, kad šiais metais jau neįvyko 50 iš 65 įstaigos skelbtų viešųjų pirkimų statybos rangos darbams kartu su projektavimo paslaugomis įsigyti.

„Suprantama, kad ši gyventojų grupė, yra nusivylusi, nes darbų įgyvendinimas užtruks ilgiau nei buvo planuota – nes jei gyventojai apsispręs tęsti renovacijos procesus, jie turės balsų dauguma pritarti atnaujintiems investicijų planams su perskaičiuota didesne statybos darbų kaina, atitinkančia rinkos sąlygas“, – teigia VšĮ „Atnaujinkime miestą“ direktorė.

Susidomėjimas renovacija ir toliau auga

Kalbėdamas apie dabartinę renovacijos situaciją šalyje, Ričardas Leckas, UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“ generalinis direktorius akcentuoja, kad nepaisant išaugusių renovacijos kaštų, būstus norintys atnaujinti žmonės yra pasiryžę tęsti pradėtas procedūras.

„Gyventojai supranta, kad pastaruoju metu valstybėje stebima didžiulė infliacija, brangsta žaliavos ir rangos darbai, o tuo pat metu ir šiluma. Be to, apie didžiulius sutaupymus ir šildymo sąskaitų skirtumus nuolat pasakoja ir būstus jau anksčiau atnaujinę kaimynai. Tai lemia, kad teikdami atnaujintus investicijų planus, gyventojai pritaria 30 ar 50 proc. padidintiems planų biudžetams. Tai byloja apie pasikeitusį jų požiūrį, nes žmonių įtikinėti atnaujinti savo būstus jau nebereikia, net esant sudėtingai statybų rinkos situacijai“, – sako R. Leckas.

Jis pažymi, kad šiuo metu Elektrėnų savivaldybėje yra 33 daugiabučiai namai, kurių rangos darbų pirkimai yra sustoję: „Devyniuose iš jų jau spėjome surengti susirinkimus, kurių metu atnaujinti planai buvo patvirtinti gyventojų, taip pat esame paskelbę dar 14 susirinkimų. Tikimės, kad ir šių būstų butų savininkai išreikš pritarimą.“

E. Randytė priduria, kad susidomėjimas renovacija auga ir sostinėje. Anot jos, prie to ženkliai prisideda už šildymą didėjančios išlaidos, toliau prastėjanti pastatų techninė būklė bei didėjantys savalaikio remonto kaštai.

„Dalis gyventojų vis dar bando trupančias daugiabučio sienas ar kitas problemas spręsti atnaujinant būstą dalimis. Tačiau tam taip pat yra reikalingi statybos darbai, tik mažesne apimtimi, remontuojant labiausiai nusidėvėjusias pastato vietas. Tuo tarpu dalyvaujant Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje namas yra atnaujinamas kompleksiškai, garantuojamas ne tik lengvatinis kreditas, bet ir valstybės parama. Be to, visi darbai yra atliekami pagal vieningą projektą, vieno rangovo, tad palengvėja bei sėkmingesniu tampa ir defektų, kurie gali atsirasti per garantinį laikotarpį, šalinimo procesas“, – sako pašnekovė.

Atnaujinti būstą apsimoka ir kylant kainoms

VšĮ „Atnaujinkime miestą“ direktorė pažymi, kad tuo tarpu gyventojai, kurie dar nebuvo apsisprendę dėl namo renovacijos ir nuo šių metų pradžios susiduria su labai smarkiai padidėjusiomis išlaidomis šildymui bei karštam vandeniui ruošti, nekantriai laukia naujo APVA kvietimo teikti paraiškas daugiabučiams namams renovuoti.

Jai pritaria ir R. Leckas, akcentuojantis, kad gyventojai, nespėję įšokti į pirmąjį renovacijos traukinį savuosius būstus nori atnaujinti kuo greičiau. Pasak jo, tai – suprantama, nes nepaisant didesnių kaštų, atnaujinti būstą vis tiek apsimoka

„Kadangi mes tiekiame ir šilumą, analizuojame situaciją visoje Elektrėnų savivaldybėje, šiuo metu matome, kad vidutiniškai gyventojai sutaupo apie 60 proc. energijos. Tuo pat metu šildymo sąskaitos tarp renovuoto ir nemodernizuoto daugiabučio gali skirtis net kelis kartus. Ir tai – tik vienas iš daugybės privalumų, kuriuos teikia pastato atnaujinimas, pavyzdžiui, kardinaliai pakeistas jo estetinis vaizdas ar galimybė reguliuoti šilumą patalpose. Be to, atsižvelgiant į didžiulius šios vasaros karščio pliūpsnius, verta pažymėti, kad atnaujinto būsto butai ne taip greit įšyla šiltojo sezono metu“, – sako UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“ generalinis direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius