Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Renovacijos baimės įveikimas atsipirko: būsto vertė padidėjo 20 proc.

Kaunietis Simonas Mykolaitis, įtikinęs savo kaimynus imtis daugiabučio renovacijos, neslepia – iš pradžių ir pats skeptiškai žiūrėjo į modernizaciją. Vėliau, atsiradus Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programai ir valstybės kompensacijoms už energetinio efektyvumo priemones, savo nuomonę pakeitė. Dar daugiau – net įtikino kaimynus į investicijų planą įtraukti saulės kolektorius. Lengva nebuvo, pripažįsta vyras. Tačiau šiandien gyventojai džiaugiasi visokeriopa šios investicijos nauda.
Renovuotas namas
Renovuotas namas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kainas investicijų projekte pamačius...

Daugiabutį, kuriame gyvena, pats ponas Simonas apibūdina kaip „standartinį devynaukštį“. Juokauja, kad saulės kolektoriai, įtaisyti ant stogo matosi iš tolo – nuo greitkelio. Pono Simono žiniomis, šis namas tapo pats  pirmas Lietuvoje devynaukštis, pasipuošęs saulės kolektoriais.

„Tuo metu, kai pradėjome svarstyti apie renovaciją ir saulės kolektorius, pavyzdžių nebuvo daug. Atsimenu vieną namą, kuriame buvo įrengtas geoterminės energijos šaltinis ir keletą mažesnių daugiabučių kitame mieste, kurie užsidėjo saulės kolektorius. Galima sakyti, mūsų daugiabutis buvo pirmasis, turintis tiek daug gyventojų, kuris pasiryžo investuoti į saulės energiją“, – pasakoja pašnekovas.

Į investicijų planą buvo įtrauktos visos privalomosios energetinio efektyvumo priemonės – stogo ir sienų šiltinimas, langų keitimas, vamzdynų atnaujinimas. Ponas Simonas atsimena, kad sunkiausia pasakojant apie investicijų planą kitiems gyventojams buvo paaiškinti, jog jame surašyti dideli skaičiai – didžiausia suma, kurią galima pasiskolinti, bet nebūtinai tiek, kiek reikės išleisti.

„Scanpix“ nuotr./Saulės energijos kolektoriai
„Scanpix“ nuotr./Saulės energijos kolektoriai

Rinktųsi dar pažangesnį sprendimą

Kai šis etapas buvo įveiktas, atskiro dėmesio pareikalavo saulės kolektorių „klausimas“. „Jeigu sėkmingos renovacijos pavyzdį turėjome kaimynystėje, ir jis paskatino imtis savo būsto, tai dėl atsinaujinančios energijos šaltinių buvo kiek kebliau. Tiesiog rinkome informaciją, skaičiavome ir bandėme tokias argumentais įrodyti, kad ši investicija – tikrai atsipirks. Įtikinti pavyko. Dabar nebemokame gyvatuko mokesčio, o štai praeitą rugpjūtį visas namas už vandens šildymą tesumokėjo 75 eurus (250 litų). Suskaičiavome, jog pasigaminome per 5 tūkst. kW saulės energijos“, – dėsto pašnekovas.

Jis pastebi, kad jeigu renovaciją darytų šiandien, rinktųsi dar efektyvesnę, pažangesnę technologiją, nors ir dabar sumontuoti saulės kolektoriai – itin modernūs. Gyventojai gali per savo kompiuterius, pasitelkdami specialią programą, sekti, kiek elektros pagaminama. Saulės kolektoriai bendrą renovacijos kainą padidino maždaug 10 –12 proc.

Projekto sėkmė priklauso nuo administratoriaus

Vis dėlto neapsieita ir be problemų. S. Mykolaitis neslepia, jog tinkamai paruošti investicinį planą nėra paprasta. Rengiant jį neišvengta klaidelių. Laimei, pašnekovo teigimu, jos brangiai nekainavo. „Todėl visiems rekomenduoju iškart pasirinkti gerą, profesionalų administratorių. Nuo jo labai daug kas priklauso ir jo pagalba gyventojams renovacijos metu – itin svarbi. Be jo gyventojams – sudėtinga“, – pabrėžia pašnekovas.

Jis atsimena, kad labai padėjo ir bendravimas su projektuotojais, ir įsigilinimas į detales. Sunkus darbas atsipirko – daugiabutyje sumontuoti ne tik modernūs radiatoriai, bet ir elektriniai gyvatukai, kuriuos išvykus iš namų ilgesniam laikui galima išjungti. Džiugina ir renovacijos darbų trukmė: „Nustatėme, jog bendraujant su statybininkais, stebint procesą, renovaciją kuo puikiausiai galima pabaigti per 4 su puse mėnesio“, – sako ponas Simonas.

Renovavomės pačiu laiku!

Kalbėdamas apie svarbiausius renovacijos privalumus, S. Mykolaitis pastebi, jog džiugina ir padidėjusi būsto vertė. „Skaičiavome, kad ji padidėjo mažiausiai 20 proc. Net lyginant su pinigais, kuriuos investavome, tai daug. Kaina kur kas didesnė nei namuose be renovacijos. Kita vertus, tai nestebina – atlikti renovaciją yra nelengvas darbas“, – sako pašnekovas.

Priduria, kad neretai įkvėpti tokio pavyzdžio dėl saulės kolektorių įrengimo konsultuojasi kitų namų gyventojai. „Nežinau, ar mūsų sėkmės istorija bepasikartos, – vis dėlto sako ponas Simonas. – Mėgstu kartoti, kad renovavomės pačiu laiku. Gavome 40 proc. valstybės paramą viskam, taip pat ir saulės kolektoriams. O dabar pastebiu, kad ir renovacijos kainos auga, tad prognozuoti, ar turėsime daug pasekėjų – sudėtinga.“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius