Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas pritarė Valstybės ir savivaldybių turto valdymo įstatymui

Šiandien Seimas pritarė Valstybės ir savivaldybių turto valdymo įstatymo ir su juo susijusių įstatymų pakeitimo projektams, kurie leis efektyvinti valstybės nekilnojamojo turto valdymą. Tai leis beveik per pusę sumažinti valstybės administracinės paskirties nekilnojamojo apimtis ir atitinkamai sumažinti išlaidas tokio turto valdymui ir priežiūrai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Rankų paspaudimas
Rankų paspaudimas / „Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr.

„Centralizuoto valdymo sistemos tobulinimas sudarys galimybes valstybei turėti tik tiek administracinio turto, kiek reikia. Priėmus minėtus pakeitimus, šio turto valdymas bus paremtas nuomos, o ne panaudos ir paslaugų santykiais, o naujas administracinio nekilnojamojo turto atnaujinimo įrankis leis Turto bankui optimizuoti administracinio turto apimtis ir plotus, sumažinti turto valdymo išlaidas“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Administracinės paskirties valstybės nekilnojamasis turtas etapais perduodamas valdyti centralizuotai VĮ Turto bankui. Per 2015-2019 m. laikotarpį centralizuotai valdyti perduota apie 80 proc. administracinės paskirties nekilnojamojo turto. Numatoma, kad 2020 m. centralizuotai bus valdomas visas administracinės paskirties valstybės nekilnojamasis turtas.

Seimui priėmus minėtus įstatymų pakeitimus, VĮ Turto bankui bus suteikti įgaliojimai ne tik tinkamai valdyti ir prižiūrėti visą valstybės administracinį turtą, bet ir imtis kitų efektyvaus jo valdymo priemonių, pvz., perkelti įstaigas į kitas veiklai tinkamas patalpas, perskirstyti naudojamą administracinį turtą, kad jis būtų maksimaliai išnaudotas, inicijuoti bei įgyvendinti valstybės nekilnojamojo turto atnaujinimo projektus, parduoti nenaudojamą turtą ir pan.

Valstybės nekilnojamo turto valdymui, priežiūrai ir atnaujinimui bus naudojamos už nuomą gautos lėšos, nenaudojamo turto pardavimo pajamos, prireikus – ir skolintos lėšos. Šio turto nuomos kaina priklausys nuo jo valdymui ir atnaujinimui reikalingų investicijų bei jų įgyvendinimo laikotarpio siekiant optimalios administracinio turto apimties.

Pokyčiai turės įtakos visoms valstybės įstaigoms, kurių turtas valdomas centralizuotai. Administracinio valstybės nekilnojamo turto plotas šiuo metu sudaro apie 723 tūkst. kv. m, o jį valdė ar valdo ir naudoja daugiau nei 500 valstybės įstaigų.

Priėmus minėtus įstatymų projektų pakeitimus, įsigalioja ir valstybės bei savivaldybių turto valdymo pokyčiai: mažėja panaudos atvejų ir panaudos subjektų skaičius, o asociacijų veiklos socialinėje srityje išgrynintos ir nustatytos įstatymu; priimtuose įstatymuose nustatyti valstybės ir savivaldybių turto nuomos be konkurso atvejai bei įteisinamas turto nuomos e-konkursas.

Be to, valstybės ir savivaldybių turto valdymas taps skaidresnis: priimtuose įstatymuose nustatyta pareiga viešose internetinėse svetainėse atskleisti visus valstybės ir savivaldybių turto sandorius – nuomos, panaudos, patikėjimo sutartis, taip pat turto pirkimo-pardavimo sutartis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius