Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Seimas spręs dėl žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūrų keitimo

Seimas spręs, ar supaprastinti žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūras, siekiant greitesnio europinės vėžės geležinkelio „Rail Baltica“ ir kitų svarbių valstybei projektų įgyvendinimo. Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti tai numatančias Žemės paėmimo visuomenės poreikiams įgyvendinant ypatingos valstybinės svarbos projektus įstatymo pataisas.
Nenaudojamos žemės sklypas Vilniuje
Nenaudojamos žemės sklypas Vilniuje / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Jeigu Seimas pataisoms pritars, pagal naują tvarką gyventojų žemę visuomenės poreikiams valstybė galės perimti dar šiais metais.

Pataisomis siūloma leisti svarbius valstybei projektus įgyvendinančioms institucijoms įgalioti savo reguliavimo srities įstaigas ir valstybės įmones, kitas bendroves atlikti dalį žemės paėmimo visuomenės poreikiams procedūrų ir jas finansuoti.

„Statant „Rail Baltica“ pamatėme, kad (...) techniškai nėra įmanoma atlikti visų veiksmų, per numatytą laiką, todėl prašome padaryti įstatymo pakeitimus, kad galėtume įgalioti mums priklausančias įmones atlikti dalį darbų (...) Susisiekimo ministerija dėl žmonių trūkumo, tokio trumpalaikio, bet labai labai intensyvaus darbo, tiesiog nesugebėtų padaryti“, – pristatydamas pataisas kalbėjo susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rokas Masiulis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rokas Masiulis

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos vadovė Rita Tamašunienė sakė, kad siūlomi pakeitimai yra nenaudingi žemės savininkams. Parlamentarė piktinosi, kad ministerijai ilginami kai kurių darbų atlikimo terminai.

„Tuo tarpu apie pervedamus pinigus į savininko sąskaitą išvis atsisakote informuoti savininką ir susiduriame su ta problema, ypač su įgyvendinamu „Rail Baltica“ projektu, kad savininkai mums, Seimo nariams skundžiasi dėl paties proceso žemės sklypų paėmimo, apie palikimą ten po kelis arus, o ne pirkimo viso sklypo. Paskui negalima naudoti“, – teigė parlamentarė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

„Valstiečiui“ Viktorui Rinkevičiui kilo klausimas, kaip bus atsiskaitoma su visuomenės poreikiams paimama žeme iš tų ūkininkų, už kurią jie valstybei įsipareigojo išsimokėti per 15 metų ir tas terminas dar nesibaigęs.

Pataisos numato, kad žemės savininkui pasirašius žemės paėmimo visuomenės poreikiams sutikimą, projektą įgyvendinanti institucija ne vėliau kaip per 10 darbo dienų (dabar – 5) perveda kompensaciją.

Taip pat dvigubai nuo 5 iki 10 dienų ilginamas terminas, per kurį apie žemės paėmimą, tais atvejais, kai negalima pranešimo įteikti žemės savininkui asmeniškai, viešai paskelbiama spaudoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius