Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiemet Vilniuje prasidės Japoniško sodo įrengimo darbai

Sostinės Lvovo, Geležinio Vilko bei Linkmenų gatvių sankirtoje esanti 5 hektarų nenaudojama teritorija šiais metais pradės virsti į būsimą Vilniaus japonišką sodą. Antradienį Vilniaus miesto savivaldybės atstovai šią idėją aptarė su visuomene.
Vilniaus miesto savivaldybė su visuomenė aptarė japoniško sodo Vilniuje idėją
Vilniaus miesto savivaldybė su visuomenė aptarė japoniško sodo Vilniuje idėją / Sauliaus Žiūros nuotr.

Sodą savivaldybė žada projektuoti pagal garsių Japonijos kraštovaizdžio architektų tėvo ir sūnaus Shiro Nakane ir Yukihiro Nakane sukurtą koncepciją.

Vadovaujantis būsimo sodo projektiniais pasiūlymais, šiuo metu nenaudojamoje teritorijoje planuojama suformuoti reljefą, sutvarkyti tvenkinio krantus, įrengti požeminės komunikacijas, takus, poilsio ir apžvalgos aikšteles, pasodinti augalus. Taip pat šiame sode savivaldybė žada sukurti vidinę infrastruktūrą: tiltelius, vandens krioklį, pavėsines, skulptūras, vaikų žaidimų aikšteles.

Sauliaus Žiūros nuotr./Rūta Matonienė
Sauliaus Žiūros nuotr./Rūta Matonienė

„Vilniaus japoniško sodo projektas unikalus savo prigimtimi ir turiniu – sodas bus įrengtas pagal tradicinio japoniško sodo reikalavimus, su visais tradiciniais jam būdingais atributais. Vilniaus japoniškas sodas taps puikia Neries senvagės kraštovaizdžio dalimi. Jis papildys naujojo miesto centro Šnipiškėse sutvarkytų viešųjų erdvių tinklą ir suteiks galimybę rajono gyventojams ir miesto svečiams pažinti įvairių tautų kraštovaizdžio tvarkymo tradicijas“, – pranešime žiniasklaidai cituojama Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Rūta Matonienė.

Japoniškas sodas, kaip rašo Vilniaus miesto savivaldybė, pakels viešosios erdvės supratimą į dar aukštesnį lygį ir suteiks ne tik erdvę, bet ir galimybę joje veikti, įgalinti lankytoją tapti tarsi šios erdvės dalyviu, užpildyti erdvę turiniu – esą būtent to link judama daugelyje Vakarų šalių.

Antradienį, kaip teigiama pranešime, visuomenei buvo pristatyti projektiniai sodo įrengimo pasiūlymai, o vėliau bus atlikti techniniai sprendiniai, prasidės investicijų projekto tvirtinimo procedūros ir statybos leidimo gavimas.

Projektinius pasiūlymus susitikimo metu pristatė VŠĮ „Vilniaus japoniškas sodas“ direktorius Kęstutis Taletas, architektė Ramunė Sanderson bei projekto vadovas Tomas Karosas.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė su visuomenė aptarė japoniško sodo Vilniuje idėją
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė su visuomenė aptarė japoniško sodo Vilniuje idėją

„Į aptarimą gausiai susirinkę vilniečiai domėjosi automobilių pastatymo prie parko galimybėmis, kiek kainuos sodo lankymas ir jo išlaikymas, kokia bus takų danga“, – teigia Vilniaus miesto savivaldybė.

Pirmieji japoniško sodo statybos darbai turėtų prasidėti šiais metais, jo įkūrimas bus finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis.

„Sodo priežiūrai reikalingos lėšos bus surinktos iš bilietų, renginių, kitų sodo pajamų, o ne skiriamos kaip dotacija iš miesto biudžeto“, – rašoma pranešime, tačiau kiek tiksliai lėšų reikės sodo įrengimui, nenurodoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius