Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siūlo gelbėti valstybės nekilnojamąjį turtą regionuose

Valstybei Lietuvoje priklauso daugiau nei 10 mln. kv. metrų nekilnojamojo turto. Dalis jo, ypač didžiuosiuose miestuose, gali būti naudojamas valstybės poreikiams, nuomojamas ar parduotas. Tuo tarpu regionuose valstybei priklausantis NT dažnai yra nenaudojamas bei prastos ar net avarinės būklės. Viso už 10 didžiausių šalies savivaldybių ribų yra daugiau nei 500 tūkst. kvadratinių metrų administracinės paskirties nekilnojamojo turto.
Palangos vaiduokliai
Palangos vaiduokliai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Newsec“ Tyrimų ir analitikos grupės vadovas Mindaugas Kulbokas pasakoja, kad pirmą žingsnį gerinant situaciją regionuose turi žengti valstybė, nes šiuo metu yra susidaręs uždaras ciklas – dėl neatnaujinamos infrastruktūros ir nedarbo žmonės išsikelia gyventi kitur, o verslui taip pat sunku, nes neranda darbuotojų.

„Dėmesys šiandien skiriamas penkiems, geriausiu atveju dešimčiai didžiųjų miestų – čia vystoma infrastruktūra, plečiasi verslas ar ateina naujos įmonės. Taip didėja miestų patrauklumas, žmonės persikelia čia gyventi. Tuo tarpu mažesniuose miestuose esantys valstybės objektai yra ignoruojami, infrastruktūra nėra vystoma – jei tokia situacija tęsis, jie galutinai praras vertę, beliks pastatus nugriauti, o žmonės išsikels į didmiesčius“, – sako M.Kulbokas.

Anot jo, diskutuojant apie valstybės pastatų efektyvumą didžiuosiuose miestuose pamirštama apie regionų potencialą, kuriame stovi šimtai neišnaudojamų pastatų. Naujų pastatų čia statyti neapsimoka, nes statybų kaina beveik tokia pat kaip sostinėje, o turto vertė bus neabejotinai mažesnė. Norint atgaivinti čia esantį NT reikia pasirinkti, kurio NT reikės ateinančius dešimtmečius ir jį renovuoti.

„Regionuose yra pakankamai daug senų, blogos techninės būklės pastatų, kurie yra strategiškai patogiose vietose. Identifikavus, jog tie pastatai ir toliau gali būti naudojami 20-30 metų, juos tiesiog reikia renovuoti. Jie gali būti naudojami valstybės administracinėms funkcijoms vykdyti, bet jų išlaikymo kaštai bus gerokai mažesni“, – sako M.Kulbokas.

Patraukliose vietose įsikūrusių valstybės pastatų renovavimo modelis jau pasiteisino Suomijoje.

„Suomijos valstybinio nekilnojamojo turto valdytojas skyrė 100 milijonų eurų metinių investicijų seniems pastatams renovuoti. Skaičiuojama, kad tokia investicija mažins tiesiogines ir netiesiogines pastatų aptarnavimo išlaidas bei akivaizdžiai pagerins pastatų naudotojų darbo sąlygas“, – pasakoja „Newsec“ Tyrimų ir analitikos grupės vadovas.

Gruodžio 7 dieną apie efektyvų valstybės turto valdymą bus kalbama konferencijoje „Efektyvus valstybės turto valdymas“. Taip pat ji skirta aptarti valstybės nekilnojamojo turto valdymo efektyvumo iššūkius, viešąją ir privačią partnerystę šioje srityje bei centralizuotą valstybės turto valdymą. Užsiregistruoti į konferenciją galima čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius