Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT nustačius korupcijos apraiškas tvirtinant statybas, ministerija tobulins tvarką

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) nustačius piktnaudžiavimo rizikas tvirtinant statybų užbaigimą bei Vilniaus savivaldybėje išduodant statybų leidimus, Aplinkos ministerija ruošiasi tobulinti Statybos ir Architektūros įstatymus.
Aplinkos ministerija
Aplinkos ministerija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministerija pranešė formuojanti darbo grupę teisės aktų pakeitimams parengti.

„Esmė yra Statybos įstatymo nustatytos procedūros, kuriose STT mato įvairių rizikų. Numatome peržiūrėti ir Architektūros įstatymą, panagrinėti, ar jame nereikia kokių nors papildomų priemonių. Jeigu savivaldybė pati sau imasi kurti taisykles, galbūt jų tikrai trūksta“, – pranešime teigė aplinkos viceministrė Daiva Veličkaitė-Matusevičė.

Atstovus į darbo grupę Aplinkos ministerija pakvietė deleguoti STT, Lietuvos savivaldybių asociaciją, Vilniaus miesto savivaldybę, Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, projektuotojų, architektų, nekilnojamojo turto vystytojų asociacijas.

Taip pat ministerija numato diskutuoti su statybų sektoriaus atstovais, socialiniais partneriais, visuomeninių, nevyriausybinių organizacijų nariais.

STT liepos pradžioje skelbė, kad įstatyme nepakankamai aiškiai apibrėžta, kada statybos turėtų būti užbaigiamos statinio ekspertizės rangovams surašius deklaraciją, o kada – inspekcijai patvirtinus statybos užbaigimo aktą.

Taip pat nustatyta, kad atliekant statinio ekspertizę nėra reglamentuota interesų konfliktų prevencija, sudaromos sąlygos statytojui ar statinio naudotojui užsisakyti pakartotinę ekspertizę iš kito rangovo, galinčio nefiksuoti kai kurių nustatytų projekto trūkumų.

Be to, STT birželį teigė, kad Vilniaus savivaldybėje išduodant statybą leidžiančius dokumentus yra galimybė piktnaudžiauti, nes taikomos niekur nereglamentuotos taisyklės, kurios leidžia statyti ne tai, kas buvo nurodyta dokumentuose.

Anot jos, administracija taiko nereglamentuotą „faktinio turinio viršenybės taisyklę“, kuri sudaro galimybę nepaisyti teisės aktų reikalavimų ir projektuoti bei statyti ne tai, kas buvo nurodyta statybos dokumentuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius