Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

„Uber“ planuoja statyti skraidančių taksi „uostą“: įvertinkite 6 architektų pasiūlymus

Šeši architektūros biurai pristatė savo projektus „Uber“ skraidančių taksi pakilimo ir nusileidimo „uostui“. Dėl futuristinės išvaizdos projektai iškart pradėti lyginti su „Žvaigždžių karų“ galaktika. 
Projektuojami pasiūlymai
Projektuojami pasiūlymai

Gegužės pradžioje „Uber“ konferencijoje, vykusioje Los Andžele, pristatė skraidančių taksi prototipus, taip pat šešis taksi „uosto“ projektus – pastatus, kur skraidantys taksi leistųsi. Daugelis jų atrodo futuristiškai ir puikiai tiktų „Žvaigždžių karų“ galaktikoje. Konkurso sąlygose „Uber“ reikalavo, kad visi projektai turėtų galimybę aptarnauti mažiausiai 4 tūkst. žmonių per valandą.

Vienas iš jų pavadinimu „Heavenly Tower“ (liet. „Dangiškas bokštas“) pasiūlytas architektūros kompanijos „Pickard Chilton and Arup“. Architektai norėtų regėti kelis vienas su kitu sujungtus bokštus. Bokštai būtų statomi iš modulių, o kiekviename iš jų vyktų 180 kilimų ir leidimųsi per valandą. Projekto autoriai teigia, kad ateityje jis gali kisti ir nebūtinai atrodys kaip bokštas, mat moduliai gali būti statomi tiek vertikaliai, tiek horizontaliai.

pickardchilton.com nuotr./„Pickard Chilton and Arup“ pasiūlymas
pickardchilton.com nuotr./„Pickard Chilton and Arup“ pasiūlymas

Architektūros kompanija „Corgan“ taip pat siūlo statinį statyti iš modulių, kurie gali kilti tiek į viršų, tiek į šonus. Architektai pasiūlė, kad „uostas“ galėtų iškilti virš egzistuojančių greitkelių, kas leistų „Uber“ skraidančius taksi integruoti į egzistuojančią transporto sistemą.

corgan.com nuotr./„Corgan“ pasiūlymas
corgan.com nuotr./„Corgan“ pasiūlymas

„Humphreys & Partners“ biuras pasiūlė „Uber svyruoklę“ – sukurtą pagal avilio principą. Kiekvienas jo aukštas galėtų aptarnauti 900 keleivių per valandą.

„Humphreys & Partners“ pasiūlymas
„Humphreys & Partners“ pasiūlymas

„The Beck Group“ projektas taip pat įkvėptas avilio, tiesa, taksi nusileidimo takai būtų išdėstyti horizontaliai.

Beckgroup.com nuotr./„The Beck Group“ pasiūlymas
Beckgroup.com nuotr./„The Beck Group“ pasiūlymas

„BOKA Powell“ „Uber“ siūlo pakankamai lanksčią struktūrą, kuri reaguotų į vėjo pokyčius. Per valandą šis „uostas“ galėtų aptarnauti tūkstantį pakilimų ir nusileidimų, kiekvienam skiriant tik po tris minutes.

„BOKA Powell“ pasiūlymas
„BOKA Powell“ pasiūlymas

„Gannett Fleming“ projektas atrodo lyg letena, toks, beje, yra ir jo pavadinimas. Jame suprojektuotos kelios leidimosi platformos. Teigiama, kad 2028 metais per valandą jis galėtų aptarnauti 600 skraidančių taksi.

„Gannett Fleming“ pasiūlymas
„Gannett Fleming“ pasiūlymas

Apie planus sukuri skraidančius taksi „Uberis“ paskelbė 2016 metais. Nors nedaug kas tiki, kad kompanijai pavyks su projektu startuoti jau 2023 metais, tačiau ekspertai įsitikinę, kad tai tik laiko klausimas.

Skraidančius taksi kuria JAV kosmoso agentūra NASA. Pirmuoju miestu, kuriame bus pradėta teikti paslauga „UberAir“, taps Los Andželas. Kiek vėliau numatoma ją teikti ir Dalase.

Manoma, kad „UberAir“ bus prieinama kasdienio transporto paslauga skraidyti iš miesto centro į priemiesčius, nes bus pereita prie elektrinių variklių, kas gerokai sumažins paslaugos savikainą, palyginti su skraidinimo sraigtasparniu paslauga „UberChopper“.

„Uber“ ketina naudoti vertikalaus pakilimo ir nusileidimo aparatus, kurie skraidys nedideliame aukštyje. Vėliau kompanija ketina pereiti prie bepiločių skraidymo aparatų, kas dar labiau sumažins paslaugos kainą.

Bendradarbiaudama su NASA „Uber“ taip pat kurs naują oro eismo valdymo sistemą be žmogaus dalyvavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius