Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Unikali vieta: ar žinote, kur galima rasti ilgiausią pažintinį taką Lietuvoje?

Apie vietas, kurias pamėgsta visa Lietuva, girdime daug. Bet kas tomis vietomis rūpinasi, dažnai jas atgaivina, puoselėja, saugo ateities kartoms? Unikalūs, prabėgusių metų nesunaikinti Lietuvos miesteliai dažnai išsiskiria unikalumu ir bendruomenių ryžtingumu. Būtent tokia ir yra Juodeikių (Gaižaičių seniūnija, Joniškio rajonas) bendruomenė, apie kurią su pasididžiavimu pasakoja Gaižaičių seniūnė Stanislava Andrulaitienė.
Renovuota Juodeikių Šv. Jono krikštytojo bažnyčia
Renovuota Juodeikių Šv. Jono krikštytojo bažnyčia / Eglės Ginkuvienės nuotr.
Temos: 1 Bendruomenė

Savimonės puoselėjimas skatina bendruomeniškumą

Juodeikiai yra atokiausia, 50 km nuo rajono centro nutolusi gyvenvietė. Bendruomenės kūrimąsi 2006 m. paskatino niūri gyvenvietės centro padėtis: bebaigianti sunykti medinė bažnyčia, aptriušęs paminklas Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Vytautui.

Kaimo šviesuolių Jūratės Stepulaitienės ir Aleksandro Žalio iniciatyva, Eglei Ginkuvienei sutikus pirmininkauti, seniūnijai pritariant, buvo įsteigta Juodeikių bendruomenė, kuri šiandien gali didžiuotis bendro darbo vaisiais.

Nežinoma tėvo Stanislovo trobelės istorija

Pirmasis bendras darbas – suremontuoti ir į buvusią vietą grąžinti tėvo Stanislovo (kun. Mykolo Dobrovolskio) namelį, kurį 1957–1960 m., kunigaudamas Juodeikiuose, jis pats pasistatė. Namelis buvo ištemptas į kaimo šalikelę ir jame įrengtas pieno surinkimo punktas, kur ir riogsojo sunykęs.

Eglės Ginkuvienės nuotr./Tėvo Stanislovo namelis
Eglės Ginkuvienės nuotr./Tėvo Stanislovo namelis

Jaunas šventikas, į šią tarp miškų esančią parapiją atsiųstas iškart po tremties 1957 m., buvo be galo pamėgtas vietos gyventojų. Po mišių kunigas čiupdavo šakes ir eidavo į laukus padėti kaimiečiams. Per pertraukas jį nuolat lankydavo mokinukai, savo trobelėje jis arbata vaišindavo besituokiančias poras, ne vienam juodeikiečiui pats tapo krikšto tėvu. Sekmadienį per mišias klebonas sakydavo parapijiečiams: „Sėdėkite, nesistokit, jūs ir taip nuo sunkių darbų pavargę.“

Nors Juodeikiuose dirbo tik trejus metus, tačiau nuveikė daug: perdažė bažnyčios vidų ir išorę, šventorių aptvėrė medine tvora su cementiniais stulpais, pastatė du koplytstulpius, išdrožė jiems medines skulptūrėles. Vieną koplytstulpį pavadino „Tėvų rūpesčiams“, kitą „Motinų ašaroms“. Padedamas vietos meistro Domo Soros, pasistatė mažutį namelį, kuriame įsirengė lentų gultą, krosnele pasišildė patalpas. Už per didelį bendravimą su kaimiečiais kunigą ne kartą aplankė saugumiečiai, vieno vizito metu kaip bausmę jam nuskuto barzdą, o 1960 m. už nepaklusnumą iškėlė į kitą parapiją. Dabar namelyje kraštiečio Česlovo Vaupšo iniciatyva įrengta tėvo Stanislovo daiktų ekspozicija.

Eglės Ginkuvienės nuotr./Tėvo Stanislovo daiktai
Eglės Ginkuvienės nuotr./Tėvo Stanislovo daiktai

Idėjos, vienijančios bendroms veikloms

Suremontuotoje buvusioje mokykloje įsikūrė bendruomenės namai. Čia vyksta renginiai, kraštiečių susitikimai, dažnai sulaukiama svečių. Prie visų darbų bent po dieną kitą prisidėjo visi juodeikiečiai, pradedant vaiku ir baigiant senoliu.

Eglės Ginkuvienės nuotr./Paminkas LDK Vytautui ir renovuoti bendruomenės namai
Eglės Ginkuvienės nuotr./Paminkas LDK Vytautui ir renovuoti bendruomenės namai

Perdažytas paminklas Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Vytautui, sutvarkyta jo aplinka. Paminklas, statytas pačių juodeikiečių lėšomis ir iniciatyva 1936 m., vienas iš keleto visoje Lietuvoje, atlaikęs karą ir pokarį, vėl išdidžiai žvelgia į Juodeikių apylinkes.

Eglės Ginkuvienės nuotr./Tėvo Stanislovo daiktai
Eglės Ginkuvienės nuotr./Tėvo Stanislovo daiktai

Popiežiaus Benedikto XVI įvertinimas

Pasirūpinta ir medine 1920 m. statyta Juodeikių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, kurią paskutinį kartą 1958 m. buvo remontavęs tėvas Stanislovas. Pakeistas pastato stogas, langai, sutrešusios lauko dailylentės, stogas, naujai apskardinti bokštai, pakeista sutrešusi tvora, atnaujinti koplytstulpiai, perdažyti altoriai, pastato vidus ir išorė. Visas fasado ir interjero spalvas stengtasi parinkti autentiškas buvusioms. Už atliktus darbus Juodeikių kaimo bendruomenei suteiktas popiežiaus Benedikto XVI palaiminimas, kurį atvežė Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Iniciatyvos ateičiai

Palaikydamas juodeikiečių entuziazmą, Žagarės regioninis parkas, siekdamas dar labiau padidinti šio gamtos kampelio patrauklumą, šalia Juodeikių esančioje Mūšos tyrelio pelkėje (už kurios išsaugojimą juodeikietis mokytojas Aleksandras Žalys apdovanotas aplinkosaugininko Česlovo Kudabos premija) įrengė ilgiausią Lietuvoje pažintinį taką. Čia telkšo ir vienintelis rajone natūralus Miknaičių ežeras. Svečių taip pat nestokojama: kasdien sustoja pravažiuojantys pakeleiviai, atvyksta ekskursijos, nuolat lankosi ir savo darbais palaiko kraštiečiai. Buvę juodeikiečiai Eugenija Šimaitytė–Butkevičienė ir Julius Vaupšas surinko nuotraukas, prisiminimus ir savo lėšomis išleido knygą „Namų dvasia širdy gyva“ (Juodeikių bažnytinės parapijos žmonių prisiminimai).

Eglės Ginkuvienės nuotr./Atnaujinta tvora, su išlikusiais senosios fragmentais
Eglės Ginkuvienės nuotr./Atnaujinta tvora, su išlikusiais senosios fragmentais

Šiais metais Joniškio rajonas, siekdamas kurti gražią, patogią aplinką visiems gyventojams ir atvykstantiems svečiams, teritorijas atnaujinti patikėjo žurnalo „Structum“ organizuojamo projekto „Išmanusis miestas VI“ komandoms. Tokių unikalių, laiko nesunaikintų kampelių mažai belikę, tad visi kviečiami apsilankyti ir asmeniškai pajusti, kuo gyvena juodeikiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius