-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai kuriose Lietuvos diplomatinėse atstovybėse šeimininkaus statybininkai

Lietuvos užsienio reikalų ministerija užsimojo atnaujinti ambasadas Danijoje ir Latvijoje. Taip pat iš nuomojamo buto Lietuvos generalinio konsulato Gardine darbuotojus iškeldins į naują, miesto centre iškilsiantį pastatą.
Gardinas
Gardinas / „123 Media“ archyvo nuotr.

URM yra numačiusi kelis rekonstrukcijos projektus – vienas jų Lietuvos generalinio konsulato Gardine statybos. Nuo 2003 metų konsulato darbuotojai dirba nuomojamose patalpose daugiabučio pirmame aukšte. Iš viso 253 kv. metrų plote dirba 12 žmonių.

„Minėtos patalpos yra miesto pakraštyje, nereprezentatyvios, ankštos, neatitinkančios reikalavimų diplomatinėms atstovybėms. Toks laikinas sprendimas buvo priimtas dėl susiklosčiusių politinių ir finansinių aplinkybių, numatant ateityje rasti tinkamas patalpas arba statyti naują pastatą, atitinkantį visus reikalavimus“, – rašoma 15min pateiktame URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento atsakyme.

URM nuotr./LR generalinis konsulas Gardine
URM nuotr./LR generalinis konsulas Gardine

2008 metais Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos dekretu buvo skirtas žemės sklypas Gardino miesto centre. Jis yra pačiame miesto cente, senamiestyje, Vasilka gatvėje. Čia bus statomas naujas pastatas konsulatui.

„Sklypo nuomos derinimo procedūros bei tolimesni projekto rengimo ir statybų rangos viešieji pirkimai vyko iki 2018 m., šiuo metu vyksta statybos leidimo derinimo procedūros“, – nurodoma URM atsakyme.

Būsimą generalinio konsulato Gardine pastatą projektavo lietuvių bendrovė „Unitectus“, o vietiniai projektuotojai atliko Baltarusijoje privalomą lietuviško projekto adaptaciją. Projektavimas URM atsiėjo 64,1 tūkst. eurų.

„Naujas konsulatas bus 2 aukštų su mansarda, bendras konsulato patalpų plotas 1288,32 kv. m. Pastate bus įrengtos 22 darbo vietos, numatytos erdvės reprezentaciniams ir kultūriniams renginiams, padidintas lankytojų priėmimo salės plotas“, – nurodoma URM atsakyme.

15min gavo ir naujojo konsulato pastato vizualizacijas, kuriose matyti, kaip jis atrodys.

Šio projekto vertė – 4,18 mln. eurų ir jis finansuojamas iš Valstybės investicijų programos ir Turto atnaujinimo programos lėšų.

Atsižvelgiant į finansavimą, projektą URM ketina baigti 2021 metais. Tiesa, praėjusių metų gruodį URM teigė, kad projektas stringa, nes nepavyksta gauti leidimo statyboms.

Ambasada Danijoje laukia atnaujinimo

Taip pat Valstybės investicijų programoje nurodoma, kad bus skirta lėšų Lietuvos ambasados Danijoje, kuri įsikūrusi Kopenhagos priemiestyje, rekonstrukcijai. Šiuo metu 473 kv. m ploto pastate dirba 8 darbuotojai.

URM atsakyme 15min nurodo, kad pastatą, kuriame veikia ambasada, Lietuva įsigijo 1992 metais. Ambasados patalpos yra įrengtos gyvenamajame name, tad didėjant darbuotojų ir lankytojų skaičiui tapo nepritaikytos jų priėmimui.

„Per dvidešimt šešerius metus labai pablogėjo namo techninė būklė: nusidėvėjo paviršiai, sanitariniai ir inžineriniai tinklai, cokolinis aukštas ir rūsio patalpos dažnai užliejamos gruntinio ir lietaus vandens nuotekomis, namo apatinės dalies konstrukcijas visur apėmęs pelėsis. Pastato rekonstrukcija reikalinga optimalaus, efektyvaus ir kokybiško ambasados funkcionavimo, atitinkančio didėjančio lankytojų srauto interesus, užtikrinimui bei teisės aktų nustatytų reikalavimų įgyvendinimui“, – tikina URM.

Viktorijos Karsokaitės/15min nuotr./Kelionė į Kopenhagą
Viktorijos Karsokaitės/15min nuotr./Kelionė į Kopenhagą

Į Lietuvos ambasados Danijoje atnaujinimą URM ketina investuoti 2,6 mln. eurų, kurie bus skirti iš Valstybės investicijų programos lėšų.

„Atsižvelgdami į finansavimą šį projektą užbaigti 2022 m. Šiuo metu rengiamos techninio projekto paslaugos pirkimo sąlygos“, – nurodoma atsakyme.

Savo eilės laukia ir ambasada Latvijoje

Kita Lietuvos ambasada, kuri turi sulaukti atnaujinimo yra Latvijos sostinėje. Rygoje 1250 kv. m (su rūsiu) plote šiuo metu dirba 8 darbuotojai.

Pasak URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento, 2016 metais buvo atlikti pastato išorės ir vidaus patalpų būklės tyrimas. Tuomet paaiškėjo, kad darbuotojams nėra užtikrintos tinkamos darbo sąlygos, taip pat pastatas nereprezentuoja Lietuvos Respublikos. Todėl tais pačiais metais buvo atlikti pastato išorės atnaujinimo darbai, o dėl to, URM teigimu, apšiltinus pastatą gerokai sumažėjo šildymo išlaidos.

„Antrame etape numatyta atlikti vidaus patalpų kapitalinio remonto ir pastato inžinerinių sistemų įrengimo ir atnaujinimo darbus, pagerinti šių sistemų fizines ir energines savybes, pailginti pastato eksploatacijos trukmę, pritaikyti pastatą žmonių su negalia poreikiams. Taip pat numatoma pakeisti dalies pastato patalpų funkciją – įrengti ambasadoriaus rezidenciją“, – rašoma atsakyme.

Vida Press nuotr./Latvijos sostinė – Ryga
Vida Press nuotr./Latvijos sostinė – Ryga

Bendra projekto vertė, URM teigimu, bus tikslinama, atsižvelgiant į rangos darbų konkurso metu pasiūlytą kainą. Projektas bus finansuojamas iš Valstybės investicijų programos ir Ministerijai skirtų asignavimų.

Nurodoma, kad šiuo metu parengtas ambasados vidaus patalpų techninis projektas bei vyksta rangos darbų konkursas. Atsižvelgdami į finansavimą šį projektą URM planuoja užbaigti 2023 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius