Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užkeikta vieta? Centro poliklinikos pastato konkursas ir vėl kelia diskusijas

Kaip ir daugelis architektūros konkursų, siūlymai, kaip galėtų atrodyti Centro poliklinikos priestatas, neįtikino internautų. Tuo tarpu konkurso pirmininkas ir Vilniaus vyr. architektas 15min sakė, jog tikėjosi daugiau dalyvių bei pripažino, jog projekto vieta – problemiška.
BOKSTT
BOKSTT

Lietuvos architektų sąjunga (LAS) paskelbė Centro poliklinikos diagnostikos centro priestato Pylimo gatvėje tarptautinės vertės atviro architektūrinio konkurso pasiūlymus. Iš viso pateikti 6 projektiniai pasiūlymai.

Išrinkite geriausią projektą 15min balsavime:

Pajuokos internete

Tačiau, kaip ir daugelis konkursų, šis neapsiėjo be internautų pajuokų. Pavyzdžiui, vienas projektas išvadintas siloso bokštais.

„Vienas už kita baisesnis. Juk šalia senamiestis, kodėl reikia siūlyti tuos griozdiškus statinius...“ – rašė Birutė viešoje feisbuko grupėje.

„Taip atrodo, kad čia po „renovacijos/plėtros“ nebe poliklinika liks, o bus perimta ofisams ir butams.

O siloso bokštai išvis pasityčiojimas“, – mano Arnas.

„Siloso bokštai! Tyčiojasi akivaizdžiai, o bendrai, tai rado vadinasi laisvą plotelį ir tuoj kiša kažkokią nesąmonę, užgožiančią visus gretimus pastatus ir senamiesčio grožį“, – stebėjosi Inga.

„O gal tiesiog baltom plastikinėm dailylentėm galim apkalt?“ – klausė Dovydas.

Vieta – sudėtinga

Vertinti projektų, kadangi yra konkurso pirmininkas, M.Pakalnis nesiėmė. Tačiau jis tikino, jog buvo laukta daugiau darbų.

„Matyt, architektai turi daug privačių užsakymų ir nebespėja dalyvauti konkursuose“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

M.Pakalnio nuomone, šis objektas yra įdomus, o vieta – išskirtinė.

„Vieta sudėtinga. Besileidžianti nuo kalno K.Kalinausko gatvė turi istorinį savo charakterį ir užstatymo principus. Čia reikia padaryti ne tik funkcionalų pastatą, bet ir gerą urbanistinį sprendimą rasti. Kai vertinsim darbus, pirmiausiai ir žiūrėsime į urbanistinius dalykus – kaip pastatas „įsirašo“ į aplinką“, – kalbėjo jis.

Nuo konkurso dalyvių projektų vertinimo susilaikė ir Lietuvos architektų sąjungos pirmininkė Rūta Leitanaitė. Tiesa, paklausta apie dalyvių skaičių, ji mano, jog 6 pasiūlymai – ne pats blogiausias atvejis.

„Vasara dalyvauti konkursuose šiek tiek motyvacijos atima. Kita vertus, specifinė užduotis, gal kai kurie architektai pagalvojo, jog čia ne jų specifika. Nepasakyčiau, kad čia beviltiškai mažai darbų, dar visai neblogai. Ypač turint omeny paskutines patirtis su parkais, kiek darbų sulaukė, čia ne taip ir blogai“, – įsitikinusi ji.

R.Leitanaitė turėjo omeny Šeškinės geomorfologinio draustinio konkursą, kuriam buvo pateikti du pasiūlymai. Taip pat ir Sapiegų parko konkursą, kuriame dalyvavo vienas pasiūlymas, o ir tas neįtiko komisijai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Leitanaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Leitanaitė

Visą darbų ekspoziciją iki liepos 30 dienos galima apžiūrėti Lietuvos architektų sąjungoje, pastato antrame aukšte (Kalvarijų g. 1, Vilnius).

Liepos 8 d. numatytas uždaras Vertinimo komisijos posėdis.

Laimę bandė ir kitas projektas

Tiesa, Centro poliklinikos pastatas jau yra neįtikęs ne tik visuomenei, bet ir pačiai architektų bendruomenei. 2019 metais pirmą kartą galimo priestato vaizdai buvo pristatyti Vilniaus architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai (VAUET), kuri jį ir svarstė.

Nurodoma, jog visi posėdyje dalyvavę ekspertai, konstatavo, kad neišspręstas sklypo užstatymas gatvių ir sankryžos atžvilgiu. Taip pat buvo suabejota dėl mastelio konteksto atžvilgiu ir neįprasminto užstatymo tipo. VAUET vertino studijos „Projektai ir Co“ darbą.

Vėliau autoriai pakoregavo poliklinikos projektą. Tiesa, galiausiai nuspręsta surengti architektūrinį konkursą.

„Buvo projektas nupirktas už mažiausią kainą, kritikuoti projektiniai sprendimai ir nuspręsta tai vietai daryti konkursą“, – pasakojo M.Pakalnis.

15min primena, kad Vilniaus miesto taryba 2018 metais pritarė naujo Centro poliklinikos priestato statybai, kuris bus statomas greta pagrindinio pastato. Į naująjį priestatą persikels gydytojai iš Pylimo g. 56 įsikūrusio poliklinikos Senamiesčio filialo.

Planuojamo statyti naujo priestato preliminari statybos kaina – 2,5 mln. eurų. Patalpų pritaikymo ir medicininės įrangos kaina – apie 1 mln. eurų. Šiam projektui 2021 metams numatyta 200 tūkst. eurų.

„Kokia bus projekto reali vertė bus žinoma tik parengus techninį projektą. Tikimės, kad 2022 metais bus nupirkti rangos darbai ir pradėtos statybos“, – 15min sakė Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Paulius Vaitekėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius