Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Vaiko raidos centro statyboms šiemet planuotos lėšos bus investuotos į medicinos įrangą

Vaiko raidos centro statyboms Vilniuje šiemet buvo numatyta 300 tūkst. eurų, tačiau darbų bus atlikta tik už 15 tūkst. eurų, o likusi suma investuota į įrangą.
Vaiko raidos centras
Vaiko raidos centras / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Finansų ministerija yra parengusi Vyriausybės nutarimo projektą, kuris įformintų šiuos pokyčius Valstybės investicijų programoje.

„Atitinkamai kitais metais planuojama daugiau lėšų skirti projektavimo ir rangos darbams“, – BNS nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Pasak ministerijos, šiemet dalį statyboms skirtų lėšų numatoma investuoti į radiologinę Vaikų ligoninės įrangą, kuri bus naudojama ir naujojo Vaiko raidos centro bei Pediatrijos korpuso pacientams.

Centro vadovė Jovita Petrulytė BNS pasakojo, kad į naujas patalpas Santariškėse tikimasi įsikelti ne vėliau kaip 2020 metų pavasarį. Iki tol centras teiks mažiau stacionarių paslaugų nei iki 2013 rudens, kada įgriuvo vieno iš Vaikų raidos centro pastatų Žvėryne stogas. Dabar centras veikia likusiuose pastatuose Žvėryne ir Santaros klinikų Vaikų ligoninės Vaikų ir paauglių krizių intervencijos skyriuje Santariškėse.

Planas yra ne vėliau kaip 2020 metų balandį atidaryti naują centrą.

„Planas yra ne vėliau kaip 2020 metų balandį atidaryti naują centrą. Kol kas dirbame taip pat ankštai, su tiek pat sumažintų paslaugų“, – sakė J.Petrulytė.

Anot jos, korpusas įgriuvusiu stogu toliau byra, o kitų Žvėryne esančių ligoninės pastatų būklę dar bandoma pagerinti, pavyzdžiui, keičiant langus.

„Šiais metais vyko atviras tarptautinis konkursas dėl projektavimo ir statybos darbų, kuris dabar baigėsi ir, turimomis žiniomis, jeigu nebus gauta pretenzijų, sutartis turėtų būti pasirašyta su rangovu, kuris jau projektuos pastatą, iki spalio 12 dienos“, – teigė centro vadovė.

J.Petrulytė pasakojo, kad vaikų raidos sutrikimus svarbu diagnozuoti kuo anksčiau, todėl esant ilgoms eilės į centro stacionarą būtina plėtoti ambulatorines paslaugas.

„Mūsų darbe priklauso ankstyva diagnostika ir pagalba vietoje, tam irgi ieškome galimybių, kad nereikėtų laukti ilgai diagnozės ir pirminių rekomendacijų, kuria kryptimi vaiką lavinti, nes čia laikas yra svarbus, kadangi kuo ankstyvesnė pagalba esant raidos sutrikimui, tuo ji efektyvesnė. Yra galimybės Lietuvoje ir kitose vietose gauti ambulatorinę pagalbą, tai mes mokymus vedame įvairių rajonų specialistams, perduodame patirtį, kad ir belaukdami mūsų paslaugų žmonės tą pagalbą gautų“, – aiškino ji.

Pasak įstaigos vadovės, dabar norintys patekti į centrą eilėje turi laukti 2–6 mėnesius, prioritetai teikiami mažiems vaikams ir vaikams su sunkiais socialinės adaptacijos sutrikimais. Kartu ji pabrėžė, kad paslaugos savivaldybėse būtinos ir po laikotarpio Vaiko raidos centre.

„Ar mėnesiu vėliau, ar mėnesiu anksčiau, vaikas atvažiuos pas mus tik vieną kartą per metus trims savaitėms, o pagalba kitus mėnesius irgi turi būti, tai mes tą stengiamės iš savo pusės užtikrinti, raginame ir savivaldybes aktyviau tas paslaugas teikti, plėsti, bet yra spragų, 20 savivaldybių nenori teikti tų paslaugų“, – sakė J.Petrulytė.

Pagalbos raidos sutrikimų turintiems vaikams sistemą pernai sukritikavo ir Valstybės kontrolė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius