Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VDU parduoda namelius Šventojoje, kuriuos Vyriausybė svarsto griauti

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) paskelbė parduodantis įvairų nekilnojamąjį turtą, tarp jų ir namelius Šventojoje. Pastarieji yra „pajūrio zonoje“, o būtent šiuos pastatus Vyriausybė svarsto perimti ir nugriauti. Aplinkos ministerijos teigimu, universitetas pažadėjo neparduoti pastatų, tačiau aukcionas vis tiek paskelbtas. Tuo tarpu pats universitetas aiškina, kad su Aplinkos ministerija vyksta pokalbiai, tačiau konkrečių sprendimų nėra pasiekta.
VDU nameliai Šventojoje
VDU nameliai Šventojoje / VDU nuotr.

Liepos 23–24 dienomis VDU organizuojami pakartotiniai aukcionai, kurių metu bus parduodamas jo nuosavybės teise valdomas nekilnojamasis turtas.

Nekilnojamasis turtas parduodamas Kaune, Kėdainių rajone ir Šventojoje. Lietuvos kurorte ketina į privačias rankas perleisti 10 pastatų-vasarnamių, esančių Kopų gatvėje, kurių plotas siekia kiek daugiau nei 20 kv. metrų.

VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje
VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje

Elektroninių varžytynių sistemoje ir VDU internetiniame puslapyje nurodoma, jog žemės sklypas nesuformuotas.

„Pastatai yra kultūros paveldo objektų apsaugos ir „Pajūrio juostos“ zonoje“, – nurodoma skelbime.

Pradinė pardavimo kaina siekia 40 tūkst. eurų, o aukcionas turėtų vykti liepos 23–24 dienomis.

VDU nuotr./Ekrano nuotrauka daryta liepos 17 dieną
VDU nuotr./Ekrano nuotrauka daryta liepos 17 dieną

Svarsto namelius perimti

Viskas būtų gerai, tačiau šių metų kovą buvo pristatytas siūlymas beveik dėl 300 vasarnamių Šventojoje perėmimo. Vyriausybė atidėjo šį sprendimą nuogąstaudama dėl teisinių padarinių ir poveikio verslui. Nors pastaruosius tris mėnesius institucijos skyrė išteklių įvertinti tokios iniciatyvos pasekmėms, šios informacijos Vyriausybei neužteko.

PLAČIAU SKAITYKITE: Šventosios nameliai pamažu slysta į valdžios rankas, bet verslininkai priešinsis

Kad šie nameliai patenka į zoną, kurią nusižiūrėjo Vyriausybė, 15min patvirtino Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupė.

„Visi šie 10 namelių, kaip informavo Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, pagal kadastrinius numerius patenka į pajūrio juostą, visuomenės poreikiams siūlomų perimti statinių sąrašą. Aplinkos ministerija sutarė su VDU, kad šie nameliai nebus parduodami, kol nebus priimti sprendimai dėl jų likimo“, – rašoma atsakyme 15min.

VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje
VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje

Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės teigimu, šiuo metu dar nėra priimta sprendimų dėl visuomenės poreikiams pajūrio juostoje siūlomų perimti statinių, konkrečiai jų griovimo.

„Siūlymai dėl šių sprendimų ir patys sprendimai bus suformuluoti ir priimti, remiantis kaštų ir naudos analize, susijusia su statinių perėmimu visuomenės poreikiams“, – aiškina Aplinkos ministerijos grupė.

VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje
VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje

Anksčiau aplinkos viceministras Marius Narmontas 15min minėjo, kad valstybė ruošiasi tiksliau apskaičiuoti, kiek reikėtų sumokėti Šventosios namelių savininkams. Kovą kalbėta, kad kompensacijos jiems siektų bent 1,7 mln. eurų, tačiau nekilnojamojo turto analitikų vertinimu, ši suma po perskaičiavimo gali pakilti nuo kelių iki keliolikos kartų.

„Analizė reikalinga tam, kad profesionaliau įvertintume turto kainą ir galimą poveikį. Vyriausybė buvo paprašiusi įvertinti galimą poveikį ekonomikai, „Energetiko“ vystomo verslo praradimus. Antras dalykas, kainas patikslinti ne iš Registrų centro duomenų, o apklausus nekilnojamojo turto ekspertus“, – birželio pabaigoje kalbėjo M.Narmontas.

PLAČIAU SKAITYKITE: Pasmerktų Šventosios namelių vertę nustatys iš naujo, o poilsiautojų nuomonės dėl jų likimo skiriasi

VDU: konkrečių sprendimų nėra pasiekta

VDU rektorius prof. Juozas Augutis 15min tvirtino, kad su Aplinkos ministerija vyksta pokalbiai, tačiau konkrečių sprendimų nėra pasiekta.

„Kitą savaitę aptarsime šį klausimą su ministerija pakartotinai“, – sakė jis.

Anot VDU rektoriaus, VDU žinioje šie nameliai atsirado po to, kai įvyko Vytauto Didžiojo ir Aleksandro Stulginskio universitetų integracija, kadangi šie nameliai priklausė ASU (dabar VDU Žemės ūkio akademija). Anksčiau jie buvo naudojami kaip poilsiavietė.

„Pastatai yra parduodami todėl, kad universitetui jie yra nereikalingi. Pardavus juos, gautos lėšos bus panaudotos įgyvendinant Žemės ūkio akademijos investicinį projektą „Valstybės turto investavimas ir VšĮ Aleksandro Stulginskio universiteto savininko kapitalo didinimas“, kuriuo siekiama atnaujinti studentų bendrabutį Akademijos miestelyje. Šiam projektui finansuoti jau gauta lėšų pardavus ir kitą universiteto turtą“, – 15min komentavo J.Augutis.

VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje
VDU nuotr./VDU nameliai Šventojoje

VDU žinioje esantys nameliai Šventojoje parduodami antrą kartą, nes pardavus pirmą kartą sandoris nebuvo pilnai įgyvendintas, pardavimo sutartis buvo nutraukta dėl nesumokėtų lėšų.

Tačiau J.Augutis pabrėžia, kad aukciono organizavimas nėra niekaip susijęs su Vyriausybės ketinimais perimti namelius Šventojoje.

„2019 m. balandžio mėn. 15 d. LR Vyriausybės nutarimu Nr. 339 buvo priimtas sprendimas turtą investuoti. 2019 m. spalio 16 d. LR Švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymu Nr. V-1170 patvirtintas leidimas turtą parduoti“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius