Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus centre vietoje garažų – biurai: dideli įtarimai virto popieriniais pažeidimais

Pačiame Vilniaus centre, Vilniaus gatvės 37 namo kieme, vyksta garažų rekonstrukcija į administracinį pastatą. Tačiau gyventojai sunerimo, mat projektas jau beveik baigtas, o sostinės savivaldybės puslapyje vasarį pasirodė tik projektiniai pasiūlymai. Tiesa, leidimas projektui buvo išduotas seniau, o dabar, statybų kontrolieriams užfiksavus savavališką statybą, įmonei teko nežymiai koreguoti projektą. Turto savininkė šių veiksmų nesureikšmina.
Pastatas Vilniaus g. 37 (Vilnius)
Pastatas Vilniaus g. 37 (Vilnius) / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vilniaus centre, Vilniaus g. 37 kieme, vyksta garažų rekonstrukcija į administracinį pastatą. Įtardamas nelegalias statybas, 15min pranešė skaitytojas.

„Rekonstrukcijos projekto viešinimas vyko prieš mėnesį (2019-03-07), jam dar nėra formaliai pritarta ir nėra išduotas statybos leidimas. Tačiau atrodo, kad statybos vyksta jau ne vienas mėnuo, nes šiuo metu naujasis dviejų aukštų su mansarda pastatas jau yra beveik baigtas, baigiama fasado apdaila“, – 15min pranešė skaitytojas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatas Vilniaus g. 37 (Vilnius)
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatas Vilniaus g. 37 (Vilnius)

Savivaldybė: leidimas buvo išduotas

Vilniaus miesto savivaldybė 15min informavo, kad statybos leidimas šiam projektui buvo išduotas dar 2017 metų gruodžio 20 dieną. Leista rekonstruoti administracinį pastatą.

„Vėliau statytojas pateikė prašymą Vilniaus miesto savivaldybei dėl projekto korektūros („A“ laidai). Šiuo metu statytojas taiso savivaldybės pateiktas pastabas, jas ištaisius, toliau bus tikrinamas projektas. Mūsų žiniomis, pernai sausio mėnesį šiam objektui surašytas savavališkos statybos aktas, nes pastatas buvo statomas ne pagal išduotą statybos leidimą“, – 15min komentavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatas Vilniaus g. 37 (Vilnius)
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatas Vilniaus g. 37 (Vilnius)

VTPSI: pažeisti esminiai statinio projekto sprendiniai

„Infostatyboje“ nurodoma, kad savavališkos statybos aktą Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) Vilniaus skyrius buvo surašęs praėjusių metų spalį, o po penkių dienų gautas nurodymas pašalinti savavališkos statybos padarinius.

„Informuojame, kad 2018-09-27 VTPSI inspektoriai patikrino vykdomus administracinio pastato, esančio Vilniaus g. 37, Vilniuje, rekonstrukcijos darbus ir surašė statybos patikrinimo aktą“, – rašoma VTPSI atsakyme 15min.

Per patikrą nustatyta, kad pažeisti esminiai statinio projekto sprendiniai, t.y. pakeistas statinio laikančiųjų konstrukcijų išdėstymas, pakeisti statinio išorės matmenys.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatas Vilniaus g. 37 (Vilnius)
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatas Vilniaus g. 37 (Vilnius)

Dėl padarytų pažeidimų statytojas buvo įpareigotas gauti naują statybą leidžiantį dokumentą. Privalomuoju nurodymu statytojai iki balandžio 10 dienos turėjo išardyti savavališkai pastatytas ar perstatytas statinio dalis.

„Pažymime, kad asmenys turi teisę teisės aktų nustatyta tvarka per privalomojo nurodymo vykdymo terminą parengti statinio projektą ir, sumokėję nustatytą įmoką už savavališkos statybos įteisinimą, gauti statybą leidžiantį dokumentą tais atvejais, kai žemės sklype (teritorijoje), kuriame (kurioje) yra savavališka statyba, tokie šio statinio rekonstravimo darbai yra galimi pagal galiojantį teisinį reguliavimą“, – aiškina VTPSI.

Rekonstravo garažus

Projektiniuose pasiūlymuose, kuriuos parengė architektas Povilas Jansonas, nurodoma, kad teritorijoje vykdoma rekonstrukcija. Anksčiau čia buvo garažai.

„Po rekonstrukcijos pastatas pritaikomas įvairioms reikmėms – kūrybinėms dirbtuvėms, biurų paskirčiai“, – nurodoma dokumente.

Projektiniuose pasiūlymuose skelbiama, kad beveik 2 tūkst. kv. m ploto sklype iškilo 1007 kv. m bendro ploto administracinis statinys. Dviejų su mansarda aukštų statinyje numatoma 16 biurų.

Esamo pastato sklype turi atsirasti rūsys, nurodoma dokumente.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatas Vilniaus g. 37 (Vilnius)
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pastatas Vilniaus g. 37 (Vilnius)

Statytoja: tvarkome dokumentus

Turtas priklauso Česlavai Vasilevskajai, kuri yra bendrovės „Kęsminta“ akcininkė ir vadovė, taip pat, Registrų centro duomenimis, vadovauja įmonėms „1199 konceptai“ bei „LIKINTA“.

Č.Vasilevskaja 15min teigė, kad nusižengimo būta nedidelio.

„Aukštingumo neviršijome, tik viduje buvo tokia padidinta perdanga. Ir viskas, toks nusižengimas buvo dėl visų šitų dalykų. O Statybos inspekcija sako, kad reikia naują (projektą, – aut. past.) padaryti, tai padarėme. Truputį kitaip reikėjo mums padaryti, nes didelė palėpė ir viskas. O dabar sutvarkome visus dokumentus, tai jokių problemų dėl šito nėra. Seniai pastatyta viskas“, – 15min sakė ji.

Anot jos, įmonė stengiasi viską daryti tvarkingai, kad nebūtų problemų.

„Tik labai reikia sutvarkyti popierius. Tai ir tvarkome tuos popierius, ką padarysi“, – aiškino Č.Vasilevskaja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius