-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus ir Kauno biurų rinkos sėkmei reikia 11 tūkst. naujų darbo vietų

Šiuo metu komercinio nekilnojamojo turto plėtotojų žvilgsnis iš esmės nukreiptas į kelis turto segmentus ir į kelis šalies miestus – Vilnių ir Kauną. Tačiau tam, kad šiuose miestuose suplanuoti biurų projektai būtų sėkmingi, reikia sukurti apie 11 tūkst. darbo vietų.
„Thule“ operacijų centro biuro atidrymas
„Thule“ operacijų centro biuro atidrymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniuje dėmesio sulaukia biurų ir viešbučių segmentai, o Kaune prasideda verslo centrų statybų bumas. Bendras Vilniaus ir Kauno miesto biuro patalpų plėtros potencialas 2017–2018 metų laikotarpiu yra maždaug 200 tūkst. kv. m ploto.

Bent pusei iš suplanuoto ploto gali reikėti „išorės“ pagalbos, – teigia S.Vagonis.

„Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovo Sauliaus Vagonio teigimu, Lietuvoje įkurtuose paslaugų centruose šiuo metu dirba apie 11 tūkst. darbuotojų, o tai reiškia, kad dar tiek pat darbo vietų reikėtų sukurti, norint sulaukti sėkmingo visų Vilniuje ir Kaune suplanuotų projektų įgyvendinimo.

„Kitu atveju, ambicingi plėtotojų planai gali tapti daug kuklesni. Dalis suplanuotų patalpų jau yra išnuomota, dalis plėtojama savo reikmėms, dalis per ateinančius kelerius metus turėtų sulaukti vietinių įmonių susidomėjimo, tačiau preliminariais skaičiavimais, bent pusei iš šio suplanuoto ploto gali reikėti „išorės“ pagalbos – naujų tarptautinių kompanijų arba jau įsikūrusių paslaugų centrų plėtros“, – teigia S.Vagonis.

„Ober-Haus“ nuotr,/Saulius Vagonis
„Ober-Haus“ nuotr,/Saulius Vagonis

Anot jo, jeigu nebus tokios pačios sparčios paslaugų centrų plėtros kaip iki šiol, dalis projektų arba nebus įgyvendinti, tai yra jų įgyvendinimas bus nukeltas vėlesniam laikui, arba smarkiai augs laisvų patalpų skaičius. O tokiu atveju, tikėtina, kad plėtotojai pristabdytų ir būsimų projektų plėtrą.

Dėl paslaugų centrų plėtros Vilniuje abejoja

Per šių metų trečiąjį ketvirtį Vilniuje baigti plėtoti du nauji biurų pastatai – „City“ Žalgirio gatvėje ir pirmasis „Quadrum“ etapas Konstitucijos prospekte, kurie rinkai pasiūlė 42,5 tūkst. kv. m naudingo biuro ploto. Likęs neišnuomotas 14 tūkst kv. m plotas šiuose pastatuose vakansijų lygį pakėlė 3,5 proc. iki 5,5 proc – t.y. 32,4 tūkst. kv. metrų.

Iki šių metų pabaigos šalies sostinėje duris planuoja atverti 4 nauji projektai, kurių naudingas biuro patalpų plotas sieks 38,3 tūkst. kv. metrų.

Plėtotojai planuoja rinkai pateikti dar 85 tūkst. kv. m naudingo ploto biuro ploto 15 projektų

„Šiuo metu naujų biuro patalpų poreikis sostinėje išlieka aukštame lygyje. Per devynis mėnesius Vilniaus verslo centruose išnuomota 41,2 tūkst. kv. m ploto – 2 proc. daugiau nei per tą patį 2015 metų laikotarpį. Naujos pasiūlos šuolis šiais metais augins ir išnuomotų patalpų kiekį. Prognozuoja, kad iš viso šiais metais bus išnuomota apie 70 tūkst. kv. m biuro patalpų – trečdaliu daugiau nei per 2015 metus“, – teigiama apžvalgoje.

Tačiau, anot „Ober-Haus“, didesni iššūkiai biuro patalpų rinkos laukia kitais metais, kai plėtotojai planuoja rinkai pateikti dar 85 tūkst. kv. m naudingo ploto biuro ploto 15 projektų.

„Jeigu rinka išlaikytų tokius pačius biurų įsisavinimo rodiklius kaip ir šiais metais, tai galėtume tikėtis tvarios sektoriaus plėtros esant tokiam pasiūlos šuoliui. Sparčiai besiplečiantys tarptautinių kompanijų paslaugų centrai Vilniuje lėmė tokį pasiūlos ir paklausos šuolį, tačiau prognozuoti tolimesnę jų plėtrą ar naujų įmonių atėjimą į Lietuvos rinką yra gana sudėtinga. Kaip matome iš šių metų projektų pavyzdžių, nauji verslo centrai jų atidarymo dieną nėra pilnai išnuomojami, todėl tikėtina, kad ir toliau stebėsime, kaip nauji projektai augins laisvų patalpų skaičių“, – kalba S.Vagonis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Quadrum“ atidarymo renginys
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Quadrum“ atidarymo renginys

Augantis biuro patalpų pasirinkimas Vilniuje stabdo iki šiol buvusį spartų nuomos kainų augimą – trečiąjį ketvirtį nebuvo fiksuojama jokių jų pokyčių. Šiuo metu B klasės biurus siūlomi nuomotis už 8,5–13 eurų už kv. m, A klasės – 13,5–16,5 euro už kv. m.

Kaunas stengiasi neatsilikti

Per trečiąjį ketvirtį Kaune baigti 3 projektai: „Daimonda“ Taikos prospekte, taip pat objektai Pramonės prospekte ir Partizanų gatvėje, šiuose pastatuose rinkai pasiūlyta beveik 4,4 tūkst. kv. m biuro patalpų. Bendras naudingas modernių biuro patalpų plotas Kaune kilo iki 95,6 tūkst. kv. metrų.

„Nauji pastatai augino laisvų patalpų lygį Kauno mieste, kuris per trečiąjį ketvirtį augo nuo 2,1 proc. iki 3,9 proc. arba 3,8 tūkst. kv. metrų. Tačiau dabartinis laisvų patalpų lygis ir toliau išlieka mažiausias tarp trijų didžiausių šalies miestų“, – rašoma apžvalgoje.

Iki 2016 metų pabaigos Kaune planuojami baigti 2 projektai: „Prospekto verslo parkas“ Vytauto prospekte ir „Elsio“ administracinis pastatas Taikos prospekte.

„Plėtotojai matydami modernių biuro patalpų trūkumą Kaune, kuomet besiplečiančios įmonės pačios statosi administracinius pastatus, o tarptautinės kompanijos kuria savo paslaugų centrus Vilniuje, nusprendė nepraleisti progos. Galima teigti, kad plėtotojai vienu metu nusprendė panaikinti modernių biuro patalpų trūkumą Kauno mieste“, – teigia S. Vagonis.

Vietoje viešbučio „Respublika“ iškils verslo centras „Magnum“
Vietoje viešbučio „Respublika“ iškils verslo centras „Magnum“

„Ober-Haus“ skaičiavimais, per ateinančius kelerius metus plėtotojai Kaune žada padidinti modernių biuro patalpų esamą plotą 60 proc. Nauji projektai suplanuoti Karaliaus Mindaugo prospekte, Jonavos, K.Donelaičio, A.Juozapavičiaus ir Studentų gatvėse, Savanorių ir Vytauto prospektuose.

„Kauno plėtotojai bando žengti Vilniaus pavyzdžiu ir didina konkurenciją ne tik miesto biurų rinkoje, tačiau meta iššūkį ir sostinei. Vietinių įmonių plėtra Lietuvoje tikrai nėra tokia sparti ir tik finansiškai pajėgios įmonės gali leisti sau nuomotis biuro patalpas moderniuose verslo centruose, todėl projektus Kaune plėtojančios įmonės turbūt viliasi, kad vis dar Lietuvoje besiplečiantys paslaugų centrai sparčiau kursis ir Kaune“, – rašoma apžvalgoje.

„Ober-Haus“ duomenimis, šiuo metu Kaune B klasės biurai siūlomi nuomotis už 6–10 eurų už kv. m, A klasės – 10,5-13 eurų už kv. metrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius