Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vyriausybės kancleris: centriniuose LEU rūmuose galėtų įsikurti Vilniaus kolegija

Centriniuose Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) rūmuose ir greta esančiuose bendrabučiuose galėtų įsikurti per visą sostinę išmėtytos Vilniaus kolegijos studentai. Tai LRT radijo laidai „Ryto garsai“ pasakė Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis. Be to, jis prasitarė, kad šioje vietoje greičiausiai neišvysime ministerijų miestelio.
Lietuvos Edukologijos Universitetas
Lietuvos Edukologijos Universitetas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybės kanclerio teigimu, šiuo metu svarstomi du centrinių LEU rūmų likimai – pardavimas arba perdavimas Vilniaus kolegijai. Pastarasis variantas esą labiau tikėtinas.

„Numatoma, kad Vilniaus kolegija galėtų būti sukelta iš įvairių vietų, arba, kaip alternatyva, neatmestina tai, kad pastatai galėtų būti privatizuoti. <...> Visgi, kartu svarstoma viena iš realesnių versijų, kad į centrinius rūmus būtų tikrai naudinga ir finansiškai, ir galų gale organizuojant studijas sukelti Vilniaus kolegiją, kuri yra tikrai didžiulė, svarbi, ruošia įvarių profesijų specialistus“, – LRT radijui pirmadienį kalbėjo A.Stončaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Edukologijos Universitetas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Edukologijos Universitetas

Be to, pasak jo, dalis LEU bendrabučių yra privatizuoti, tačiau trys priklauso valstybei. Juose galėtų apsigyventi Vilniaus kolegijos studentai.

„Jeigu ten būtų sukelta Vilniaus kolegija, bendrabučiuose būtų galima apgyvendinti studentus, nes sąlygos tam tikrai yra neblogos. Šis klausimas bus svarstomas šį trečiadienį Vyriausybės pasitarime“, – sakė jis.

Taip pat yra svarstoma tris lituanistikos institutus – Lietuvių kalbos, Lietuvos istorijos ir Lietuvos kultūros tyrimų – perkelti į LEU biblioteką. Apie tai plačiau skaitykite čia.

„Buvo skirtos investicijos vienam iš didelių bibliotekos pastatų, kur visiškai viskas atnaujinta. Siūloma galimybė, pabrėžčiau, kaip galimybė, pasvarstymas, kad ten galėtų įsikurti trys institutai, nes ten būtų sudarytos idealios sąlygos. Apie tai bus kalbama“, – LRT sakė A.Stončaitis.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis

Anot Vyriausybės kanclerio, dalis pastatų bus parduoti ir panaudoti švietimo reikmėms.

„Bet kokiu atveju tai bus privatizuoti pastatai, ir gauti pinigėliai tikrai bus nukreipti bendrabučiams remontuoti, aukštojo mokslo pertvarkos reikmėms finansuoti“, – teigė jis.

Be to, šių metų pradžioje, paskelbus, kad Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) jungiamas su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU), visų akys nukrypo į įstaigos nekilnojamąjį turtą. Valdžia tuomet jau buvo sulauksi siūlymų ne tik pirkti pastatus su žeme, bet vietoje jų statyti vadinamąjį ministerijų miestelį. Tačiau ir tuomet S.Skvernelis kalbėjo, kad, pardavus LEU turtą, gautos lėšos būtų naudojamos švietimui.

Dabar A.Stončaitis LRT teigė, kad yra planų čia perkelti biurokratus.

„Buvo įvertinta situacija. Reikėtų nugriauti tuos pastatus, kad jie būtų pritaikyti. Ten yra pritaikytos auditorijos, amfiteatrinės salės, tai yra mokslui pritaikytos patalpos. Ministerijų veiklai kaštų ir naudos analizė padaryta, deja, dėl visiškai objektyvių dalykų toks variantas atidėtas“, – pirmadienį kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Edukologijos Universitetas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos Edukologijos Universitetas

Nerimas dėl LEU pastatų

Dėl LEU pastatų likimo daugelis sunerimo po to, kai vykdant universitetų tinklo pertvarką LEU buvo prijungtas prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU).

Birželį dalį LEU turėtų patalpų Vyriausybė perdavė VDU. Dėl galimybės VDU veikti centriniuose LEU rūmuose nuomonės tuomet išsiskyrė.

Švietimo ir mokslo ministerija nurodė nenumačiusi, kad VDU naudotųsi LEU centrinių rūmų pastatais.

„VDU yra perduoti LEU pastatai Vilniuje Ševčenkos ir Vivulskio gatvėse. Centrinio LEU pastato naudojimas VDU nėra numatytas: jis ir kiti LEU pastatai nėra perduoti VDU, jie lieka valstybės nuosavybė. Dėl jų tolimesnio naudojimo ir likimo spręs Vyriausybė“, – dėstė ministerija.

Praėjusį ketvirtadienį premjeras Saulius Skvernelis Vyriausybės valandoje sakė, kad netenkins Vilniaus valdžios prašymo perduoti LEU centrinius rūmus savivaldybės žinion. Nors jis iki galo neatskleidė, koks likimas laukia didžiulio komplekso sostinės centre, tačiau patikino, kad priimti sprendimai bus siejami su švietimu.

„Dalis tų garbingų pastatų bus racionaliai panaudoti susiejus su mūsų moksliniais tyrimais ir mokslinių tyrimų institutais. Dalis yra bevertė, nes tikrai, kalbant apie išlaikymo kaštus ir energetinį efektyvumą, matyt, teks dėl jų priimti kitokį sprendimą. Svarstoma, kad tai būtų tikrai racionaliausias sprendimas“, – ketvirtadienį Seime kalbėjo jis.

Pastaruoju metu taip pat diskutuojama, ar LEU centriniai rūmai galėtų būti saugomi kaip paveldas. Apie tai daugiau – čia.

Kaip skelbė „Verslo žinios“, visas LEU turtas (apie 20 objektų) vertinamas maždaug 50 mln. eurų.

​​​​​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius