Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Remontas ir statybos: trys dalykai, kuriuos norėtumėte žinoti prieš pradėdami

Singapūre dirbantis „Insider“ nekilnojamojo turto reporteris šiemet apklausė daugiau nei 10 žmonių, kurie renovavo arba statėsi savo namus. Kai kurie iš jų pasirinko projektus pasidaryti patys, o kiti dirbo kartu su profesionalais.
Buto remontas
Buto remontas / 123rf.com nuotr.

Kiekvienam pašnekovui jis uždavė tą patį klausimą: ką norėtumėte padaryti kitaip arba ką būtumėte norėję žinoti prieš imdamiesi statyti ar remontuoti?

Štai trys dalykai, kuriuos jie pasakojo dažniausiai.

1. Supratimas, kiek iš tiesų reikės įdėti darbo

Daugelis tų, su kuriais kalbėjo žurnalistas, teigė, kad jų projektų mastas pasirodė didesnis, nei tikėtasi.

Ypač žmonės, kurie pirko suremontuotus butus, dažnai orientuodavosi į kosmetinius pakeitimus, nesuvokdami, kiek daug struktūrinių darbų reikės atlikti.

Pavyzdžiui, 1840 m. Hadsono slėnyje esančioje sodyboje gyvenanti pora pasakojo, kad jų renovacijos procesas taip ir nesibaigė, nors jie įsikėlė į šiuos namus prieš 13 metų. Porai teko perdaryti stogą, pamatus ir nuotekų sistemą.

„Buvome per daug naivūs, kad suprastume, koks tai didelis projektas. Galvojome, kad tiesiog nudažysime ir viskas bus gerai“, – šių metų pradžioje pasakojo savininkė Kat O'Sullivan.

2. Įvertinti tikrąją renovacijos ar statybų kainą

Birželio mėnesį „Insider“ nekilnojamojo turto reporteris ėmė interviu iš Teksaso gyventojos Katy Krebs, kuri, turėdama 16 000 JAV dolerių biudžetą, pašiūrę pavertė šeimos namais. Ji sakė, kad pertvarka atitiko biudžetą, tačiau ji buvo išimtis.

Nemažai apklaustų žmonių pasakojo, kad jų renovacija pasirodė daug brangesnė, nei jie tikėjosi.

K.O'Sullivan apskaičiavo, kad po visų konstrukcinių darbų jos Hadsono slėnio sodybos renovacijai išleista suma buvo „daug didesnė, nei namas vertas“.

Viena namų savininkė Jungtinėje Karalystėje pasakojo išleidusi beveik 60 000 svarų sterlingų apleistam miesto namui renovuoti, tačiau pritrūko pinigų darbams užbaigti, nes naiviai vertino tikrąją renovacijos kainą.

O štai George'as Dunnettas, kuris 11 mėnesių renovavo apleistą kotedžą, paversdamas jį mažyčiu namu pasakojo, kad kiekvieną savo išlaidą stebėjo „Excel“ programoje ir kad projektas galiausiai kainavo dvigubai brangiau, nei tikėjosi.

3. Gyventi vietoje, kur vyksta remontas, yra sunku

Keletas namų savininkų pasakojo, kad gyveno vietoje, kur ir vyko jų renovacija.

Dėl finansinių priežasčių K.O'Sullivan ir jos partneris persikėlė į savo sodybą prieš pradedant renovaciją. Kad apsisaugotų nuo dulkių, jie pakabino brezentus, o vėliau ji pasakojo, kad daugelį metų jautėsi taip, tarsi gyventų nesibaigiančiame statybos projekte.

Kita namų savininkė Laura Genevieve sakė, kad su šeima į savo ispanišką mažą namelį Los Andžele įsikėlė tą dieną, kai gavo raktus. Pirmąsias tris savaites jie neturėjo veikiančio vonios kambario.

L.Genevieve taip pat buvo sunku gaminti vakarienę namuose, kai buvo remontuojama virtuvė: „Visa mūsų virtuvė iš esmės buvo valgomajame, todėl tris mėnesius jautėmės tarsi stovyklaudami.“

Portugalijoje mažą namą pasistačiusi pora sakė, kad dirbdami prie namo jie bandė gyventi savo kemperyje, tačiau paaiškėjo, kad dėl lietingo gruodžio mėnesio oro jie negalėjo gauti pakankamai saulės šviesos, kad saulės baterijos galėtų gaminti elektrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius