Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 11

Širvintų rajone planuojama statyti iki 117 vėjo elektrinių: gyventojai prieš šiuos užmojus stoja piestu

Širvintų rajone planuojama apie 117 vėjo elektrinių parko statyba, tačiau netoli esančių Šešuolėlių ir Gaidelių dvarų savininkai ir aplinkiniai gyventojai prieš tokius užmojus stoja piestu – esą baiminasi ir dėl savo sveikatos, ir dėl poveikio kultūros paveldo objektams. Statytojas žada atsižvelgti į poveikio aplinkai vertinimą, nedaryti skubotų sprendimų, o sveikatos specialistai pažymi nematantys tokio parko kaimynystės žalos žmonių sveikatai.
Širvintų rajone planuojamas statyti iki 117 vėjo elektrinių parkas
Širvintų rajone planuojamas statyti iki 117 vėjo elektrinių parkas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Planuoja iki 117 vėjo jėgainių

Projekto organizatorius UAB „Žalia žemė“, priklausanti saulės ir vėjo elektrinių vystytojui „Evecon“, planuoja iki 117 vėjo elektrinių parko statybą Alionių seniūnijoje, Širvintų seniūnijoje ir Zibalių seniūnijoje, Širvintų rajone. Jų veiklai vykdyti būtiną infrastruktūrą planuoja įrengti Bekešių kaime, Molėtų rajono savivaldybėje.

Pranešime apie planuojamo parko statybos ir veiklos poveikio aplinkai vertinimo pradžią rašoma, kad minėtos jėgainės iškiltų privačios nuosavybės sklypuose, o šiuo metu paskelbta apie veiklos poveikio aplinkai vertinimo pradžią.

Planuojamoms vėjo jėgainėms artimiausias gyvenamosios paskirties pastatas yra už 250 m, Alionių miestelis – 540 m , Zibalų miestelis – 410 m, Širvintos – 815 m.

Pranešime apie planuojamo iki 117 vėjo elektrinių parko statybos ir veiklos poveikio aplinkai vertinimo pradžią teigiama, kad planuojami objektai nepatenka į kultūros paveldo vertybių, saugomas ir Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijas bei jų apsaugos zonas.

Planuojamų vėjo jėgainių stiebo aukštis bus iki 180 m, bendras vėjo jėgainių aukštis su pakelta mente – iki 280 m, skleidžiamo garso lygis iki 107 dBA. Vienos vėjo elektrinės galia – iki 8 MW. Tiesa, tikslus jėgainių aukštis, kaip ir parko vieta, dar gali keistis.

123RF.com nuotr./Vėjo jėgainė
123RF.com nuotr./Vėjo jėgainė

Preliminariai planuojama, kad statybos leidimai šiam parkui turėtų būti gaunami 2024 m. viduryje, o atsižvelgiant į dabartinius turbinų gamybos terminus, tikėtina, kad parkas pradėtų veikti 2027 metais.

Tokie užmojai aplinkinių gyventojų nežavi – jie jau kreipėsi į atsakingas institucijas bandydami užkirsti kelią čia planuojamo vėjo parko statyboms, tačiau tiek šios institucijos, tiek sveikatos specialistai ir pats statytojas ramina – sveikatai pavojaus nėra, o visa kita nebus daroma pamatuotai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius