Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Spalį sostinės būsto rinkoje vėsu: išsišoka tik vieno tipo pirkėjai

Dauguma būsto pirkėjų ir vystytojų sostinėje vis dar gyvena laukimu, o ir pagyvėjimo ženklų kol kas, anot ekspertų, nematyti. Naujus butus Vilniuje šiuo metu perka tik vieno tipo pirkėjai.
Ruduo Vilniuje
Ruduo Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Spalis išlaikė rugsėjo pardavimus

Skirtingų bendrovių skaičiavimo metodikos skiriasi, todėl ir pateikiami skaičiai šiek tiek skiriasi.

Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovės „Realco“ duomenimis, šių metų spalio mėnesį Vilniaus pirminėje NT rinkoje oficialiai fiksuota 217 būstų pardavimų ir 7 sutarčių nutraukimai, tačiau pabrėžiama, kad pusšimtis būstų buvo parduoti ankstesniais mėnesiais ir į spalio statistiką įtraukti rinkai pristačius projektą.

„Citus“ taip pat pažymėjo, kad susumavus ir ankstesniais mėnesiais nefiksuotų pardavimų Vilniuje per mėnesį registruoti 259 naujų būstų (butų ir kotedžų) pardavimai. "Citus“ vertinimu, tai yra daugiau nei sudaro šių metų vidutinis sandorių skaičius per mėnesį (apie 225 vnt.), taip pat, jų duomenimis, daugiau nei rugsėjį (210) ar pernai spalį (225).

„Realco“ patikslintais duomenimis, spalį sostinėje parduoti 167 nauji būstai. Tai yra beveik identiškas rezultatas rugsėjui, kuomet pardavimai siekė 156 būstus, ir 16 proc. mažiau nei pernai metų spalį, kai pirkėjai įsigijo 200 naujų būstų.

„Tokių „sukritimų“ pasitaiko neretai, tačiau mažiau aktyvioje rinkoje tai gali turėti didesnę reikšmę. Iš kitos pusės, tie pardavimai būtų padidinę buvusių mėnesių rezultatą, o šį mėnesį nefiksuoti pardavimai, tikėtina, pasirodys vėliau, todėl bendra situacija išsilygins. Taip pat, tai gali rodyti, kad dalis „sukritusių“ projektų užbaigė pardavimus ar labai priartėjo prie šios fazės, arba vykdė išankstinius pardavimus. Todėl asortimentas sumažėjo sparčiau nei augo pasiūla ir, nors besibaigiantys ar išankstiniai pardavimai galėtų reikšti nuolaidas tokių projektų pirkėjams, kainos išliko stabilios“, – apibendrino „Citus“ vyriausioji analitikė Eglė Savostė.

Asmeninio archyvo nuotr./„Citus“ vyr. analitikė Eglė Savostė
Asmeninio archyvo nuotr./„Citus“ vyr. analitikė Eglė Savostė

Apie atsigavimą nė nekalba

Bendrovės „Realco“ pardavimų direktorius Marijonas Chmieliauskas teigė, kad spalio pardavimai rodo, jog is dar tebesitęsiančios pirkėjų ir NT vystytojų laukimo nuotaikos stipriai veikia būstų rinką.

„Apie kokius nors pagyvėjimo ženklus kol kas kalbėti sudėtinga, nes ties 4 proc. riba tebesilaikanti EURIBOR 6-ių mėnesių palūkanų norma sustabdė nemažą dalį pirkėjų ir privertė pergalvoti planus. Visgi, naujienų yra – praėjusią savaitę Europos centrinis bankas paskelbė nekeisiantis palūkanų normų. Ši žinia į rinką gali įnešti šiek tiek santūraus pozityvumo“, – komentuoja bendrovės „Realco“ pardavimų direktorius Marijonas Chmieliauskas.

„Realco“ nuotr./„Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas
„Realco“ nuotr./„Realco“ pardavimo direktorius Marijonas Chmieliauskas

M.Chmieliausko teigimu, šiuo metu NT rinkoje aktyviausi išlieka tie pirkėjai, kuriems būsto reikia čia ir dabar, o anksčiau pirkdavę būstą investiciniais tikslais ar dėl noro pagerinti gyvenamąją vietą yra atsitraukę ir situaciją rinkoje tiesiog stebi.

Perkamiausias ekonominis būstas

Aktyviausiai spalį pirminėje NT rinkoje buvo perkami ekonominės klasės būstai pastatytuose arba baigiamuose statyti projektuose. Iš 217-os spalį fiksuotų parduotų būstų 103 buvo ekonominio, 100 – vidutinio ir 14 prestižinio segmento.

Pasak M.Chmieliausko, spalį parduotų būstų pasiskirstymas pagal kategorijas išliko panašus kaip ankstesniais mėnesiais, tačiau stebėtas kiek didesnis susidomėjimas prestižinės ir aukštesnės klasės būstais centrinėje miesto dalyje, Naujamiestyje, Užupyje.

Vystytojai neskuba statyti naujų projektų

„Citus“ duomenimis, sostinėje butų pasirinkimas per praėjusį mėnesį sumažėjo nuo 4 022 iki 3 995 ir vėl nusileido žemiau „psichologinės“ 4 000 būstų asortimento ribos, o pasipildė visai menkai. Per mėnesį buvo pradėti pardavinėti 3 projektai, o naujų anksčiau pradėtų projektų etapų nebuvo – viso pasiūlą papildė 2 butų projektai su 212 ir 1 kotedžų projektas su 20 būstų.

„Šiais metais Vilniuje kas mėnesį atsiranda vidutiniškai po 2 naujus projektus ir tiek pat naujų etapų, maždaug po 220 būstų. Ankstesniais metais šis skaičius būdavo didesnis. Tačiau rinkai išliekant pasyviai, plėtotojai skaido projektus ir į rinką juos pateikia lėčiau – pristatyti „į sandėlį“ ir įšaldyti investicijas nėra naudinga. Stebime, kad paruoštų paleidimui projektų, išimtų statybų leidimų yra daug, todėl pasiūlos vakuumas neturėtų susidaryti net ir išaugus paklausai. Bet, žinoma, fizinės statybos vyksta lėčiau nei užtrunka sudaryti sandorius, o ir dabar pasirinkimas senka, todėl pirkėjams pasiūlos duobė nebūtų palanki“, – sakė E.Savostė.

„Realco“ duomenimis, spalį sostinės naujų būstų sandėlis pasipildė nežymiai ir išlieka panašiame lygyje kaip rugsėjį bei rugpjūtį, kuomet pardavime esančių būstų skaičius nustojo mažėti. Spalį Vilniaus pirminėje NT rinkoje pirkėjai galėjo rinktis iš 3662 būstų, esančių 126-iuose projektuose. Per spalio mėnesį rinkai buvo pristatyti du nauji projektai, sandėlį papildę 136 būstais. Vystytojų sprendimą neskubėti statyti naujų projektų, M.Chmieliausko nuomone, ir toliau lemia pabrangę pinigai, aukšti statybų kaštai ir menki pardavimai.

„Nors sprendimas pirkti kol kas išlieka toks pats lėtas, užklausų sulaukiame, yra ir gyventojų, atvykstančių gyvai apžiūrėti būstų pastatytuose projektuose. Gali būti, kad dėl naujais projektais vangiai pasipildančio būstų sandėlio pirkėjams sudėtingiau rasti jų poreikius atitinkantį būstą ir dalis nusprendžia esančią pasiūlą įvertinti dar kartą. Neatmestume ir to, kad žmonės susigyvena su nauja pakilusių palūkanų realybe ir ieško jiems tinkančių sprendimų“, – svarsto „Realco“ atstovas.

Kainos nejuda iš vietos

„Citus“ nurodė, kad vidutinės pasiūloje esančių butų kainos Vilniuje išliko stabilios: per mėnesį padidėjo vos 7 eurais – nuo 3 258 iki 3 265 Eur/kv. m. Nuo metų pradžios, statistiškai, jos į mažesnę pusę koregavosi 0,85 proc., o per metus – dar mažiau, 0,76 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius