Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT: pareigūnams sprendžiant, ar statinys tinkamas, neišvengiama korupcijos rizikos

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnams suteikta teisė savo nuožiūra vertinti ar nevertinti statinio atitikimą teisės aktų reikalavimams statybos užbaigimo etape – korupcijos rizikos veiksnys. Tokią išvadą padarė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atlikusi korupcijos rizikos analizę Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente prie VRM (PAGD) ir jam pavaldžiose priešgaisrinėse gelbėjimo valdybose.
Įvykio vietoje
Namas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„STT korupcijos prevencijos pareigūnai nustatė labai glaudžias sąsajas tarp PAGD ir Lietuvos gaisrinės saugos asociacijos, atstovaujančios projektavimo ir projektų ekspertavimo paslaugas tiekiančių verslo subjektų interesus. Nustatyta atvejų, kai asociacijoms priklausančių įmonių atžvilgiu dažniau buvo taikoma statinių patikrinimų metu nustatytų neatitikčių atšaukimo procedūra, kuri paprastai būna taikoma tik išimtinais atvejais“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Taip pat, anot STT, nustatytos statybos sektoriaus taisytinos sritys, kurios sudaro sąlygas korupcijos rizikos atsiradimui, pavyzdžiui valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnų eliminavimas iš projektavimo ir projektų kontrolės procesų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Daugiabučio statybos
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Daugiabučio statybos

„STT rekomenduoja PAGD užtikrinti, kad į Statybos užbaigimo komisiją įtraukti valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai kiekvieno statinio patikrinimo metu tikrintų statinio atitiktį teisės aktų reikalavimams, o ne tik jo atitikimą projekto sprendiniams.

Taip pat siūloma reglamentuoti gaisrinės inžinerijos ar gaisro rizikos skaičiavimams taikomus išeities parametrus ir parengti metodiką, kuri būtų privaloma projektuojant ir (ar) ekspertuojant projektus. Užtikrinti, kad PAGD ir priešgaisrinių gelbėjimo valdybų pareigūnai ir darbuotojai, susiję su asociacijomis, vienijančiomis projektavimo srityje veikiančius verslo subjektus, nedalyvautų vykdomoje statybos priežiūros veiklos srityje“, – dėsto STT.

Aplinkos ministerijai rekomenduojama įtraukti PAGD į projektus derinančių subjektų sąrašą arba į projektų tikrinimo kontrolės procesą, taip pat tikslinti atestuotų gaisrinės saugos ekspertų kvalifikacijos įvertinimo procedūras, griežtinti jų teikiamų paslaugų kontrolę.

PAGD ir Aplinkos ministerija per 3 mėnesius turėtų informuoti STT, kaip įvykdyti ar numatomi vykdyti pateikti pasiūlymai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius