TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Užsieniečiai šluoja būstus Alikantėje: būstui nepagaili sumų, kurios verčia aiktelėti

Alikantėje, Ispanijoje, užsieniečiai ypač perka būstą. Remiantis Nekilnojamojo turto registrų tarnybos duomenimis, 43,76 proc. 2023 m. trečiąjį ketvirtį Alikantės provincijoje įvykusių sandorių sudarė būtent užsieniečiai, rašo eleconomista.es.
Alikantė, Ispanija
Alikantė, Ispanija / Shutterstock nuotr.

Šis rezultatas yra didžiausias per pastaruosius dešimt metų ir gerokai viršija 15,4 proc., kuriuos sudaro užsienio pirkėjai nacionaliniu lygmeniu.

Kodėl užsieniečiai renkasi Alikantės provinciją? Juos traukia klimatas, vieta, kultūra ir infrastruktūra, pragyvenimo išlaidos ir nekilnojamojo turto kainos (konkurencingesnės nei kitose vietovėse). Tiesa, nekilnojamojo turto rinka šioje vietovėje yra labai dinamiška. Alikantės oficialiosios techninės architektūros kolegijos (Coata) duomenimis, 2023 m. bus pradėti statyti 8 783 būstai.

„Be to, Alikantė yra penkta Ispanijos provincija pagal bendrąjį vidaus produktą (BVP) po Madrido, Barselonos, Valensijos ir Sevilijos“, – teigia nekilnojamojo turto agentūra „Engel & Völkers“, kuri pažymi, kad per pastaruosius metus pastebimas didžiulis užsieniečių, kurie tapo pagrindiniais būsto pirkėjais, antplūdis. „Jei 2022 m. 58 proc. mūsų klientų buvo mūsų piliečiai, tai 2023 m. šis procentas sumažėjo iki 46 proc., palyginti su likusiais 54 proc. užsieniečių“, – pastebi jie.

Pagal pilietybę belgai ir olandai sudarė 20 proc. bendrovės Alikantės mieste atliktų sandorių, po jų sekė šveicarai, vokiečiai, skandinavai ir ukrainiečiai. Britai, vokiečiai ir lenkai taip pat nemažai dirba Benidorme, kuris yra Alikantės procinvijoje. Kalbant apie atsiskaitymą, dauguma pirkėjų naudojasi nuosavomis lėšomis, todėl jiems nereikia naudotis banko finansavimu.

Nekilnojamojo turto tipai

Kalbant apie nekilnojamojo turto tipą, kurio labiausiai pageidauja „Engel & Völkers“ užsienio klientai, Alikantės miesto centre populiariausi didesni namai, kurių plotas viršija 400 kv. m, Cabo Huertas ir Vistahermosa rajonuose. Kita vertus, miesto centre, taip pat Campello ir Playa de la Almadraba rajonuose paklausūs mažesni namai, kurių plotas nuo 140 iki 180 kv. m ir kuriuose yra trys miegamieji.

Benidormo, Altea, Calpe ir Torrevjejos savivaldybėse pirkėjų interesai labai skiriasi. Pirmuoju atveju Levante ir Poniente paplūdimiuose paklausiausi butai, o Finestrat vietovėje paklausiausios yra vilos kaip investicinis būstas.

Išskirtiniausi rajonai

Alikantės provincijoje būsto kainos per praėjusius metus išaugo visose srityse. Sostinėje išskirtiniausias yra Cabo Huertas gyvenamasis rajonas, kuriame vidutinė kaina siekia 5500 eurų už kvadratinį metrą.

„Trisdešimt procentų ten parduotų nekilnojamojo turto objektų viršijo du milijonus eurų. Pardavimai, viršijantys šį barjerą, buvo užbaigti ir kituose rajonuose, tokiuose kaip Playa de San Juan, Vistahermosa ir Santa Pola“, – teigia „Engel & Völkers“.

Vistahermosa, Campello, Playa Almadabra ir Centro rajonuose vidutinė kvadratinio metro kaina viršija 2000 eurų. Kita vertus, pigiausia pirkti namą yra San Juan Pueblo (1682 eurai/kv. m), Santa Pola ir La Alfubera (abiem atvejais daugiau nei 2600 eurų/kv. m).

Benidorme kainos kilo visose miesto dalyse. Didžiausias kainų padidėjimas per metus užfiksuotas Poniente (3,2 proc.), kuris patvirtina esąs brangiausias rajonas, kur kainos viršija 3000 eurų/kv. m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius