-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darni šeima – tinkamiausias kelias į sveiką visuomenę

Lietuva nyksta dėl masinės emigracijos ir mažo gimstamumo, alkoholizmo ir pirmalaikių mirčių, susijusių su nesveika gyvensena. Šeimos darna ar nedarna ir šios problemos yra tiesiogiai susijusios.  Tuokiamasi nesuvokiant atsakomybės vienam prieš kitą, o tuo labiau – prieš būsimus vaikus.
Juozas Dapšauskas
Juozas Dapšauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pusė susituokusiųjų išsiskiria, palikdami psichologines pasekmes, ir ypač – vaikams. Kaip ir žmonių, taip ir šeimų, tikriausiai nėra tobulų, tačiau tradicinė darni šeima – tai tinkamiausias ir idealiausias institutas puoselėti ir palaikyti visuomenės sveikatą, ugdyti tinkamus gyvenimo kultūros įgūdžius.

Vengimas įsipareigoti rimtiems santykiams rodo žmonių nebrandumą.

Matydami santuokos trapumą, jauni žmonės kelia klausimą: kam tuoktis, jei tiek problemų šeimoje? Gal gana tiesiog gyventi kartu iki kol pabosime vienas kitam? Kam tuoktis oficialiai, juk vestuvės labai daug kainuoja? O kas nusprendė, kad jos turi būti prabangios ir daug kainuojančios? Vengimas įsipareigoti rimtiems santykiams rodo žmonių nebrandumą. Kai kurie politikai inicijuoja įteisinti partnerystę, tarsi – „pusiau santuoką“.

Mano iniciatyva 2013-uosius metus Seimas paskelbė Sveikatingumo metais. 2014 m. buvo paskelbti Vaikų sveikatos metais, po to sekė Senjorų sveikatingumo metai, o šie metai Lietuvos sveikuolių sąjungos yra paskelbti Sąmoningos tėvystės metais. Bandymas į sveiką ir darnią šeimą atkreipti dėmesį lyg ir yra, bet realybėje rimtų valdžios sprendimų – nėra.

Bandymas į sveiką ir darnią šeimą atkreipti dėmesį lyg ir yra, bet realybėje rimtų valdžios sprendimų – nėra.

Paskutiniu metu vyko aštrios diskusijos dėl Švietimo ir mokslo ministerijos darbo grupės rengiamos Sveikatos ir lytiškumo ugdymo programos mokykloms. Vertybiniai ir ugdymo dalykai kai kurių suinteresuotų grupių ir juos palaikančių ideologijos atstovų buvo stumiami į šalį – jiems atrodė, kad svarbiausia vaikų teisė į lytinius santykius ir informuotumas, kad yra galimybės tuo mėgautis, tik būtina naudoti apsisaugojimo priemones.

Ar hormonų audros – žalia šviesa lytiniams santykiams? Ar lytinius santykius bandoma sumenkinti iki šiaip pramogos, kuria turi teisę mėgautis jau vaikai?

Kita aštri diskusija – pagalbinis apvaisinimas. Ta pati ideologija ir neretai tie patys pinigų gavėjai (darantys abortus ir paskui dirbtinius apvaisinimus). Tegu vaikai pradeda anksti lytinius santykius (juk jų teisė), svarbiausia, kad žinotų, kaip reikia saugotis nuo pastojimo. Bet realijos tokios: kartu su ankstyvais neatsakingais lytiniais santykiais lygiagrečiai eina svaiginimasis alkoholiu ir kitomis psichotropinėmis medžiagomis. Būtina vykdyti visuomenės švietimą apie nevaisingumo priežastis ir jų mažinimo būdus. Atkreiptinas dėmesys, kad vaisingumui didelę žalą daro nesveikas gyvenimo būdas (alkoholis, rūkymas, nutukimas, nesveika mityba, nejudrumas).

Būtinas sveiko žmogaus formavimas šeimoje ir visuomenėje nuo vaisiaus prasidėjimo momento iki natūralios mirties. Pagalba – ne tik medicininė, bet ir ugdomoji, šviečiamoji. Suprantama, ir ekonominė: svarbu, kad būtų remiamos savipagalbos, ugdymosi ir savišvietos, šeimų organizacijos. Seimas pateikimo stadijoje buvo pritaręs Šeimos kortelės daugiavaikėms šeimoms įteisinimui, tačiau Vyriausybė tokiai naujovei, finansiškai galinčiai paremti daugiavaikes šeimas ir skatinti šeimas susilaukti daugiau vaikų, nepritarė.

Kai yra diskutuojama dėl šeimos apibrėžimo Konstitucijoje, tada sakoma, kad tai nesvarbu, svarbiausia – reikia realiai padėti šeimoms, o kai jau ateinama prie realių projektų, kaip konkrečiai padėti šeimai, tada prasideda, kad neva tokia pagalba supriešins šeimas. Akivaizdu, kad kiekvienas vaikas šeimoje reikalauja papildomų finansinių išlaidų: reikia maisto, ugdymo ir švietimo priemonių, ir pan. Remti reikia darnias šeimas, proporcingai nuo vaikų skaičiaus, mokesčių sumažinimo dirbantiems, nuolaidų kortelių keliu, o ne tik per pašalpų sistemą, kuri neretai skatina žmones nedirbti, o tik laukti valdžios paramos.

ikiu, kad šie vertybiniai dalykai bus akcentuojami ir realiai įgyvendinami naujos kadencijos Seime.

Kaip nepartinis kandidatas, neatsitiktinai esu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše, nes man patinka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nuosekli pozicija šeimos politikos, sveikos gyvensenos klausimais. Tikiu, kad šie vertybiniai dalykai bus akcentuojami ir realiai įgyvendinami naujos kadencijos Seime. Visomis išgalėmis prisidėsiu prie darnios ir sveikos aplinkos šeimai kūrimo, nes tam turiu ilgalaikės patirties ir žinau būdus, kaip to pasiekti.

Politinė reklama. Bus apmokėta iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų kampanijos sąskaitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius