Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grįžtančių tarptautinių lietuvių forumas: žingsniai nuo idėjų link veiksmų

Gruodžio 28 diena Vilniuje suburs draugėn Lietuvoje viešinčius tarptautinius lietuvių profesionalus, prie mūsų šalies stiprinimo prisidedančius mokslo, meno ir verslo atstovus, grįžtančius iš daugiau nei 20 pasaulio šalių. Čia jau šeštąjį kartą vyks tinklo „Global Lithuanian Leaders“ (GLL) rengiami prezidentės Dalios Grybauskaitės globojami „Globalios Lietuvos apdovanojimai“.
Aleksandras Paulauskas
Aleksandras Paulauskas / Projekto partnerio nuotr.

Apdovanojimų laureatai ir nominantai, Lietuvos šviesuoliai ir valdžios atstovai dalyvaus „Globalių lietuvių profesionalų forume“. Iš skirtingų pasaulio kraštų suvažiavę lietuviai drauge su Lietuvoje veikiančiais politikais, verslininkais, mokslininkais ieškos sprendimų, kaip Lietuvai tapti savų ir tarptautinių talentų, ekonomikos variklio, pritraukimo magnetu.

Forumas rengiamas drauge su turto valdymo bendrove „INVL Asset Management“, Atviros Lietuvos fondu, Work in Lithuania platforma, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka ir naujienų portalu 15min.lt.

Stipriausių šalių sėkmės receptai Lietuvai

Anot GLL vadovės Kotrynos Stankutės-Jaščemskienės, pagrindinis šio forumo tikslas yra kurti jungtis tarp tarptautinę patirtį sukaupusių lietuvių profesionalų, mokslininkų ir Lietuvos.

„GLL – tinklas, jungiantis tarptautinius save su Lietuva siejančius profesionalus pasaulyje ir juos kviečiantis prisidėti kuriant stiprią valstybę. Šventinis laikotarpis – tai išskirtinė proga, kai daugelis jų grįžta iš įvairiausių pasaulio kraštų. Pasinaudodami ja, drauge aptarsime stipriausių šalių sėkmės receptus, kuriuos galėtume pritaikyti Lietuvoje. Šios įžvalgos, žinios ir patirtys ypatingai svarbios mūsų šaliai“, – teigia organizatorė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kotryna Stankutė-Jaščemskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kotryna Stankutė-Jaščemskienė

Trys Lietuvai svarbios temos ir dirbtuvės sprendimams

„Globalių lietuvių profesionalų forumo“ ašis – dalyvių diskusijos ir dirbtuvės, kuriose dalyvaus užsienyje gyvenantys lietuviai mokslininkai, svarstantys grįžti verslininkai, visuomenininkai, vyriausybės atstovai.

Kalbėsime ne tik apie geriausius Lietuvai pasiūlymus – sieksime sutarti dėl konkrečių programų, iniciatyvų ir judėjimų.

„Kalbėsime ne tik apie geriausius Lietuvai pasiūlymus – sieksime sutarti dėl konkrečių programų, iniciatyvų ir judėjimų. Šiais metais atsisakėme panelinių diskusijų formato, nes salėje esantys žmonės yra tie, kurie turi daug minčių, žinių. Tad ypač svarbu juos paskatinti imtis jas įgyvendinti“, – įsitikinusi GLL vadovė.

Pasirinktos trys diskusijų temos. „Lietuvos regionai – grįžtančių talentų veiklumo erdvė“, kur bus kalbama apie grįžtančių iš užsienio verslių lietuvių paskatinimą kurtis regionuose ir ten kurti darbo vietas.

Projekto partnerio nuotr./Gražvydas Lukinavičius
Projekto partnerio nuotr./Gražvydas Lukinavičius

Savo idėjas pristatys Aleksandras Paulauskas, gyvenantis Norvegijoje, kur yra įkūręs „Norpower AS“ ir „Smartheim AS“ įmones. A.Paulauskas ieško būdų derinti tarptautinę patirtį ir rengiasi su šeima grįžti gyventi į gimtąją Šilutę. Jis įsitikinęs, kad Norvegijoje gyvenantys lietuviai verslininkai – ne tik potencialūs investuotojai į Lietuvoje vystomą verslą, bet ir tiltų tarp Lietuvos ir Norvegijos verslo įmonių tiesėjai.

Tema „Lietuva – vienaragių slėnis“ pasirinkta tikint, kad Lietuva pribrendo tapti aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų kūrėja, tad ją nagrinėsiantys ekspertai ieškos atsakymų kaip kurti nacionalinį judėjimą už inovacijas.

Apie reikiamą ekosistemą tokiai šalies krypčiai papasakos daugiau kaip dešimties metų patirtį turto valdymo srityje sukaupęs bendrovės „INVL Asset Management“ Investicijų valdymo departamento direktorius Vaidotas Rūkas. Savo viziją Lietuvai pristatys dr. Marius Jurgilas, kuris prieš grįždamas į Lietuvą dirbti Lietuvos banko valdybos nariu, įgijo ekonomikos mokslų daktaro laipsnį Konektikuto universitete JAV, dirbo Europos centriniame banke ir Norvegijos bei Anglijos centriniuose bankuose. Šiandien jis vadinamas elektroninių finansinių technologijų (angl. Financial Technologies, trumpinys Fintech) Lietuvoje „tėvu“.

Projekto partnerio nuotr./Lina Benetė
Projekto partnerio nuotr./Lina Benetė

Trečios temos dirbtuvėse, „50 tarptautinių mokslininkų Lietuvai“, pranešimą skaitys dr. Gražvydas Lukinavičius, Makso Planko biofizikinės chemijos instituto (angl. Max Planck Institute for Biophysical Chemistry) Vokietijoje narys. Jis pasidalins geriausių pasaulio praktikų, skirtų pritraukti mokslininkus, pavyzdžiais ir savo asmenine patirtimi. Antrasis pranešėjas – į Lietuvą iš JAV grįžęs Lietuvos Biochemikų draugijos pirmininkas, Vilniaus Universiteto Biotechnologijos instituto profesorius Daumantas Matulis.

Po forumo Vilniaus Rotušėje vyks iškilminga, Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojama „Globalios Lietuvos apdovanojimų“ ceremonija skirta pagerbti pasaulyje gyvenančius, bet ir kur bebūtų savo darbais, žiniomis ir kontaktais Lietuvą stiprinančius tautiečius ir draugus. Daugiau informacijos rasite renginio interneto svetainėje. Maloniai kviečiame registruotis ir dalyvauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius