Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įsitvirtinti vienoje perspektyviausių šalies ekonominių erdvių padeda paramos mechanizmai

Žemiausias 2018 m. nedarbo lygis šalyje, didžiausias bendro vidaus produkto (BVP) ir tiesioginių užsienio investicijų (TUI) vienam gyventojui augimas bei sparčiausias augimas informacijos ir ryšių sektoriuje. Skamba per gerai, kad būtų tiesa? Tačiau tai – tikrų tikriausia Lietuvos uostamiesčio realybė: 2018-ais metais Klaipėdos miesto savivaldybė Lietuvos laisvosios rinkos instituto išrinkta kaip geriausiai veikianti savivaldybė šalyje, o investicijų ir plėtros reitinge nusileido tik sostinei.
Naktinis laivų paradas Klaipėdoje
Klaipėda iš paukščio skrydžio / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Verslui paskatinti – naujos priemonės

Trečias didžiausias miestas Lietuvoje yra svarbus ne tik turizmo, kultūros ir mokslo, tačiau ir verslo regioninis centras. Artimiausiems 10-čiai metų miestas išsikėlė ambicingus tikslus, pavyzdžiui, siekti 25 tūkst. naujų darbo vietų įsteigimo, 2000 naujų kompanijų atsiradimo, dvigubai išaugusio darbo užmokesčio. Kitaip tariant, pagrindinė vizija – kad miestas būtų geriausia vieta gyventi, dirbti, ilsėtis ir investuoti Baltijos regione. Šiandien uostamiestyje laukiama naujų verslo idėjų ir investuotojų, kuriems siūlomos patrauklios sąlygos įsikurti ir vystytis.

Klaipėdos miesto savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento Tarptautinių ryšių ir ekonominės plėtros skyriaus vedėja Jurgita Činauskaitė sako, kad šiandien norintys pradėti verslą gali pasinaudoti įvairiais siūlomais instrumentais: nuo nemokamų konsultacijų iki tiesioginės finansinės paramos ir įvairių lengvatų.

„Klaipėdos miesto savivaldybė pirmą kartą savo strateginiame veiklos plane (2019-2021 metais) numatė nemažai smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) paramos priemonių. Pavyzdžiui, numatyta kompensuoti naujai steigiamų SVV subjektų steigimo išlaidas (iki 200 Eur/SVV subjektui, planuojama kompensuoti apie 22 subjektų steigimąsi), taip pat – kompensuoti SVV subjektų investicinių projektų, verslo planų ar paraiškų finansavimui gauti iš kitų fondų išlaidas (iki 1500 Eur/SVV subjektui, planuojama kompensuoti apie 5 SVV subjektus)“, – sako J. Činauskaitė. Tai – tikrai dar ne viskas.

Partnerio nuotr./Jurgita Činauskaitė
Partnerio nuotr./Jurgita Činauskaitė

Smulkaus ir vidutinio verslo atstovai taip pat gali tikėtis interneto svetainių sukūrimo ir administravimo išlaidų kompensavimo (iki 1000 Eur/SVV subjektui, planuojama kompensuoti apie 10 SVV subjektų); veiklos vykdymui reikalingos įrangos, technikos įsigijimo išlaidų (iki 1500 Eur/SVV subjektui, planuojama kompensuoti apie 10 SVV subjektų); išradimų patentavimo ir dizaino registravimo nacionaliniu mastu išlaidų (iki 400 Eur/SVV subjektui, planuojama kompensuoti apie 3 SVV subjektus) kompensavimo.

„Šių metų pradžioje Klaipėdos miesto savivaldybės Taryba pritarė šių priemonių įgyvendinimui ir iš viso 2019 m. tam skyrė 38100 Eur. Tvarka šioms kompensacijoms gauti šiuo metu rengiama ir artimiausiu metu bus teikiama Klaipėdos miesto savivaldybei tvirtinti. Tuomet bus skelbiamas konkursas ir SVV subjektai pagal nustatytą tvarką galės pretenduoti į minėtas kompensacijas. Konkursą planuojama paskelbti iki liepos mėn., o pačias kompensacijas pradėti mokėti nuo 2019 m rugsėjo mėn. Nuo 2020 metų šis procesas turėtų prasidėti nuo pat sausio mėn.“, – sako J. Činauskaitė. Pasak jos, nors šis paskatinimo mechanizmas dar tik pradės veikti, jau dabar sulaukiama interesantų skambučių, tad akivaizdu, jog priemonės tikrai reikalingos ir bus išnaudotos.

Pasak J. Činauskaitės, imtis smulkaus verslo skatina ir savivaldybės patvirtintos lengvatos verslo liudijimams įsigyti.

„Įvairios gyventojų kategorijos gali pretenduoti į lengvatas. Tai – gana efektyvi priemonė. Pavyzdžiui, per 2017 m. išduota 6 564 verslo liudijimai, surinkta 395 697 Eur gyventojų pajamų mokesčio, suteikta lengvatų 979 asmenims 40 285 Eur sumai. Per 2018 m. išduota 6 362 verslo liudijimai, surinkta 496 485 Eur gyventojų pajamų mokesčio, suteikta lengvatų 1754 asmenims 93 036 Eur sumai“, – sako J. Činauskaitė.

Pretenduoti į lengvatą gali senjorai, neįgalūs asmenys, vieniši tėvai, moksleiviai, studentai ir kitos grupės.

Pasak pašnekovės, 2019 m. verslui bus siūloma dar viena patraukli priemonė – verslo projektų, reprezentuojančių Klaipėdos miestą, dalinis finansavimas; (numatyta 2019 m. bendra suma 15000,00 Eur (5000 Eur/ projektui). „Šios priemonės esmė, kad konkurse galės dalyvauti SVV subjektai kartu su partneriais ir siūlyti verslo projektus, kurie būtų nukreipti į Klaipėdos miesto garsinimą“ – sako J. Činauskaitė.

Pirmai pradžiai – verslo „Spiečius“

Norintiems imtis naujo arba plėtoti jau pradėtą verslą Klaipėdoje puikiai tinka bendradarbystės erdvė „Spiečius“. VšĮ „Versli Lietuva“ regionų plėtros grupės vadovė Jolanta Miloš sako, kad ši priemonė – reali paskata auginti verslo idėją ir žengti į rinką sukaupus pakankamai informacijos bei kompetencijų.

„VšĮ „Versli Lietuva“ įkūrė Klaipėdoje bendradarbystės centrą „Spiečius“, kuriame pagalbą gali gauti tiek norintys pradėti verslą, tiek jau veiklą vykdantys asmenys.

Čia teikiamos nemokamos konsultacijos verslo pradžios klausimais bei vyksta atviri renginiai, mokymai. Taip pat bendradarbystės centro „Spiečius“ nariai gali naudotis modernia darbo vieta bei turi galimybę dirbti verslių žmonių apsuptyje, užmegzti naudingus kontaktus ar rasti naujų partnerių, – sako J. Miloš. – Balandžio mėnesio viduryje Klaipėdoje prasidės mentorystės programa, kurios metu patyrę verslininkai dalinsis savo patirtimi su pradedančiaisiais“. Toks pasidalinimas patirtimi gali būti puiki nepigių verslo konsultacijų alternatyva.

Norintiems imtis naujo arba plėtoti jau pradėtą verslą Klaipėdoje puikiai tinka bendradarbystės erdvė „Spiečius“.

Bendradarbystės centre „Spiečius“ Klaipėdoje įkurta 12 darbo vietų ir papildomos erdvės darbui smulkaus ir vidutinio verslo atstovams, kurie pasirašo nemokamos narystės 1 metų trukmės sutartis su „Versli Lietuva“. Bendradarbystės centre „Spiečius“ Klaipėdoje vienu metu gali reziduoti apie 30 verslininkų. Šiuo metu „Spiečiuje“ reziduoja 22 nariai iš tokių sričių kaip skaitmeninis verslas, kūrybinės industrijos bei elektroninė prekyba.

„Versli Lietuva“ duomenimis, 2018 metais „Spiečiaus“ rezidentų apyvarta vidutiniškai augo 81 proc., kai bendras Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo įmonių apyvartos augimas atitinkamais metais buvo 12 proc.

Partnerio nuotr./Jolanta Miloš
Partnerio nuotr./Jolanta Miloš

Parama – ir įsikūrimui, ir kvalifikacijos kėlimui

VšĮ „Klaipėda ID“, daugiafunkcinio paslaugų centro verslui, investuotojams ir talentams vadovas Simas Simanauskas sako, kad paslaugų ekonomika yra vienas iš stipriųjų uostamiesčio sektorių. „Profesionalių paslaugų sektoriaus, kūrybinių industrijų ir startuolių ekosistemos augimas tampa viena patraukliausių talentų traukos bei verslų kūrimosi priežasčių Klaipėdoje. Daugiausia pridėtinės vertės čia yra sukuriama skaitmeniniu ir technologiniu būdu. Šiems subjektams reikalingas deramas dėmesys ir paskata“, – sako S. Simanauskas.

VšĮ „Klaipėda ID“ padalinys Kultūros fabrikas 2019 metais numatęs suteikti verslo subjektams įvairių viešųjų paslaugų, kurių vertė – daugiau kaip 90 tūkst. eurų. Tarp siūlomų paslaugų – viešinimo ir rinkodaros kampanijos, mokymo, kvalifikacijos kėlimo, metodinės paslaugos, praktinė pagalba nuomojantiems patalpas ir įrangą.

VšĮ „Klaipėda ID“ tęs ir investuoti skatinančių priemonių vykdymą (numatyta 2019 m. bendra suma 134000,00 Eur). „Praėjusiais metais buvo suorganizuota nemažai renginių, mokymų, kurių metu verslo atstovai galėjo didinti savo kompetencijas jiems aktualių temų kontekste: nuo komunikacijos valdymo didinant pardavimus iki efektyvių skaitmeninės rinkodaros strategijų ir priemonių plečiantis užsienio rinkose“, – pasakojo S. Simanauskas. Anot jo, svarbu žinoti, kokios žinios, kompetencijos verslui aktualios šiandien, todėl VšĮ „Klaipėda ID“ 2018 m. vasarą atliko Klaipėdos įmonių apklausą, siekdama išsiaiškinti, kokie mokymai aktualūs naujai susikūrusioms bei esamos smulkioms ir vidutinėms įmonėms.

„Įmonės kaip svarbiausią dalyvavimo renginiuose tikslą nurodė komandos narių kompetencijos didinimą, o populiariausia sritis, kurioje siekiama šias kompetencijas didinti – įmonės plėtra. Išryškėjo ir naudingiausios temos: valstybės teikiama parama, pardavimų didinimas, ES paramos pokyčiai po 2020 m. Kita itin populiari renginių sritis – rinkodaros priemonės, kurios taip pat suteikia galimybių įmonės plėtrai bei žinomumo didinimui. Verslas išskyrė šias naudingas temas: socialinių tinklų komunikacija, sėkminga viešųjų ryšių kampanija ir skaitmeninė rinkodara“, – sako VšĮ „Klaipėda ID“ vadovas.

Partnerio nuotr./Simas Simanauskas
Partnerio nuotr./Simas Simanauskas

Paramos spektras – platus

S. Simanauskas siūlo išnaudoti įvairias galimybes, nes jų – išties nemažai. Klaipėdos miesto integruotų investicijų vietos veiklos grupė drauge su partneriais vykdo verslumo skatinimo projektus ES struktūrinių fondų lėšomis, prie projektų įgyvendinimo prisideda ir savivaldybė. Tarp tokių priemonių – VšĮ „Kurianti partnerystė“ įgyvendinamas projektas „Sukurk ir įgyvendink: Klaipėdos kūrybiško verslo uostas“, kurio tikslas – per 36 mėn. paskatinti 75 asmenis pradėti kūrybinį verslą bei suteikti pagalbą 15 jaunų verslo subjektų tikslinėje teritorijoje. Projekto veiklos apima informacinių susitikimų – forumų organizavimą; bendruomenių narių ir jauno verslo subjektų narių ir darbuotojų mokymus; verslo pradžiai reikalingų priemonių suteikimą ir mentorystę.

Asociacija „Mano miestas Klaipėda“ vykdo projektą „Sėkmingo verslo startas“. Projektas apima įvadinių mokymų norintiems pradėti/plėtoti verslą ir geriausių verslo idėjų atrankų organizavimo; atrinktų dalyvių/komandų konsultavimas ir mokymo; finalinio konkurso organizavimas ir laimėtojų nustatymo; priemonių verslo pradžiai/plėtrai suteikimo ir mentoriavimo veiklas.

S. Simanauskas kviečia įvertinti ir kitas aplinkybes, kurios neabejotinai prisideda prie verslui palankios aplinkos: „Net 47 proc. Klaipėdos gyventojų yra jaunesni nei 40 m., kitai tariant, jauni ir darbingi žmonės, o darbuotojų motyvacijos lygis yra aukščiausias Vidurio ir Rytų Europos šalyse, be to, biuro ar sandėlio nuomos kaštai yra žemesni nei kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius