Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip vyksta slaugytojų darbas Norvegijoje?

Patyrę bendrosios praktikos slaugytojai Norvegijoje – itin laukiami. Šios profesijos atstovų poreikis Skandinavijos šalyse yra toks didelis, kad kvalifikuoto personalo yra dairomasi ir už šalies ribų. „Centric Care AS“ įmonėje šiuo metu dirba apie 150 slaugytojų iš Lietuvos, Ispanijos, Danijos, Švedijos ir kitų šalių. Pasak „Centric Care AS“ padalinio vadovo Ole Løvik, tik atvykę slaugytojai iškarto sulaužo stereotipus ir panaikina išankstinius nusistatymus.
„Centric Care AS“ padalinio vadovo Ole Løvik
„Centric Care AS“ padalinio vadovo Ole Løvik / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Norvegija Slauga

Beveik 10 metų darbo patirtį su atvykstančiais slaugytojais turintis norvegas Ole Løvik teigia, kad dažniausiai užduodami klausimai būna apie darbo lokaciją.

„Labai dažnai slaugytojai klausia apie darbo vietą, kaip dažnai ji kinta. Taip pat klausinėjama apie kalbos dialektą toje vietoje kurioje bus dirbama. Mes stengiamės taip pat išsamiai paaiškinti apie namo grįžimo galimybes, nes dėl to labiausiai nerimauja atvykę slaugytojai.“, – vardina O.Løvik.

Partnerio nuotr./„Centric Care AS“
Partnerio nuotr./„Centric Care AS“

„Centric Care AS“ įmonė turi labai gerus santykius su Norvegijos savivaldybėmis, kur ir dirba atvykę slaugytojai. Pasak O. Løvik, todėl tai suteikia daugiau stabilumo dėl darbo vietos Norvegijoje.

„Labai svarbu, kad mūsų slaugytojai nuolat bendrautų su savo koordinatoriumi, kuris koordinuoja slaugytojų darbą. Koordinatorius yra atsakingas už santykius tarp užsakančios paslaugas savivaldybės ir darbuotojo“, – teigia „Centric Care AS“ padalinio vadovas.

Pagrindinė koordinatoriaus funkcija yra užtikrinti, kad slaugytojams atvykus ir pradėjus dirbti Norvegijoje būtų gerai. Kitaip sakant, koordinatorius yra tarpininkas tarp slaugytojų ir slaugos namų ar ligoninių.

„Pagrindinės mano užduotys yra užtikrinti kad slaugytojai turėtų mėgstamą darbą, o klientai, t.y. slaugos namai/ligoninės būtų patenkinti mūsų “Centric Care AS„ kandidatais. Dažnai kalbuosi su slaugytojais apie kasdienius darbinius klausimus. Koordinatoriaus kasdienybė yra išspręsti problemas kurios kyla kasdieniame darbe slaugytojams, todėl kaip ir minėjau yra labai svarbu gera komunikacija su slaugytojais, ir žinoma su klientais mūsų savivaldybėmis su kuriomis turime sutartis.“, – teigia „Centric Care AS“ koordinatorė Ingrid Thorstad.

Partnerio nuotr./„Centric Care AS“ koordinatorė  Ingrid Thorstad
Partnerio nuotr./„Centric Care AS“ koordinatorė Ingrid Thorstad

Moteris pastebi, kad Lietuvoje ar Ispanijoje, kitaip nei Skandinavijoje yra visiškai skirtingas požiūris į įdarbinimo agentūras.

„Netgi galėčiau teigti, kad Lietuvoje vakarietiškų įdarbinimų agentūrų nėra labai daug. Asmenims iš Lietuvos yra keista pradžioje, kodėl slaugos namai ar ligoninės, nuomoja medicinos personalą tam tikriems periodams. Žinoma, kalba yra iššūkis, nes po kursų kalbos atvykę slaugytojai visada turi adaptacinį periodą pradėti kalbėti, priprasti prie rutinos. Todėl mums labai svarbu, kad atvykę slaugytojai gebėtų kalbą kuo geriau, kad jos integraciją į darbo vietą būtų kuo paprastesnė tiek patiems slaugytojams, tiek mums kaip koordinatoriams“, – teigia I. Thorstand.

Tiek „Centric Care AS“ padalinio vadovas O. Løvik, tiek koordinatorė I. Thorstad vieningai sutaria, kad adaptacinis periodas atvykusiems dirbti slaugytojams trunka nuo 3-6 mėnesių, o nauja darbo kultūra nepalieka abejingų.

„Slaugytojai pradėję dirbti supranta, kad norvegiškoje medicinos struktūroje nėra hierarchijos. Visi yra lygūs“, – paaiškina „Centric care AS“ padalinio vadovas.

„Slaugytojai kurie atvyksta po kalbos kursų, visų pirma tikisi gauti didesnį atlyginimą ir nori užsitikrinti pakankamai darbo valandų. Dėl atlyginimo ne visi iš karto supranta, kaip yra sudaryta sistema. Norvegijoje yra bendras valandinis tarifas slaugytojams, kurį gauna visos slaugytojos pagal darbo patirtį, todėl atlyginimas nėra didesnis ar mažesnis, jis yra toks koks turi būti slaugytojams“, – teigia I. Thorstand.

Daugiau informacijos apie „Centric Care Lietuva“ organizuojamus kalbos kursus ir slaugytojų darbą Norvegijoje galite rasti čia. Grupės į kalbos kursus yra renkamos keletą kartų per metus. Kita grupė mokytis kalbos pradės jau lapkričio 20 dieną. Ši grupė kursus baigs birželio 1 dieną, o birželio 15-ąją visi kursų dalyviai jau pradės dirbti jiems paskirtose ligoninėse arba slaugos namuose Norvegijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius