Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliaujantys architektai, nekuriantys Vilniaus mažiausiuose Lietuvos miesteliuose

Šią savaitę užsukę į mažiau nei 300 gyventojų turintį Inturkės kaimelį (Molėtų r.), nustebtumėte – čia darbuojasi kelios dešimtys mažųjų architektų ir statybininkų. Kaimelio centre kyla multifukcinė žaidimų ir poilsio erdvė, kurią projektuoja ir stato patys kaimelio vaikai, padedami devynių projekto „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ savanorių.
 „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ Inturkėje
„Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ Inturkėje / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 1 Architektūra

„Kaip nesukurti Vilniaus Inturkėje? Toks turbūt yra pats didžiausias mūsų komandos iššūkis“ – prisipažįsta savanorių komandos kuratorius Aurimas Ražanauskas. Daugiau nei dvidešimt dirbtuvėse dalyvaujančių kaimelio vaikų, krūvos skirtingų kūrybinių idėjų ir tik 5 dienos viskam įgyvendinti – tai tikrai nemenkas išbandymas. „Tokioje situacijoje lengva imti pernelyg skubėti ir orientuotis į rezultatą – į Inturkę atnešti Vilniaus tempą“.

Tačiau projekto tikslas ne toks – „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ stengiasi padėti kaimelių vaikams atskleisti jų kūrybiškumą. Parodant, kad jų originalios idėjos yra svarbios ir įdomios, netgi suaugusiesiems.

„Jau pirmą dieną atėjo ir suvokimas, jog leisime vaikams daug svajoti ir improvizuoti. Ir kad reikės kovoti su skubėjimo instinktais ir taip neleisti užgniaužti jų kūrybiškumo. Reikėjo prisipratinti mintį, jog pastatyti objektą yra būtina, tačiau jei praleisime svarbius momentus, pastatymas turės didelių spragų – vienas kito nepažinimą ir vaizduotės neišlaisvinimą“ – savo mintimis dalinasi menininkė, projekto savanorė Gintarė Vaicekauskaitė.

Tik išklausę ir apsvarstę visas idėjas – nuo skraidančių kebabų iki juodų kambarių-portalų, leidžiančių keliauti erdvėje – vaikai su savanoriais kibo į darbą. Erdvėje prie mokyklos, kurioje mažieji Inturkės gyventojai nuobodžiaudami laukdavo autobuso, kuriama poilsio ir žaidimų aikštelė.

„Ir nesvarbu, kad dalis savanorių iš Vilniaus benzininį pjūklą rankose laiko pirmą kartą gyvenime, o vaikai pirmą kartą kažką stato savo kaimelio viešojoje erdvėje – procesas vyksta šviežiai, kūrybiškai ir, svarbiausia, pernelyg neskubant“ – teigia Karolina Želvė, viena iš projekto organizatorių.

VIDEO: Keliaujančios architektūros dirbtuvės

Ketvirtadienio vakare naujojoje erdvėje jau įvyko pirmasis kultūrinis renginys – talentų vakaras. Daugiau nei pusšimtis kaimelio vaikų, jų tėvelių ir senelių kartu su savanoriais demonstravo savo išskirtinius gebėjimus. O birželio 30 d., šeštadienį, čia įvyks projekto rezultatų pristatymas ir žaidimų aikštelės atidarymas. Jam kviečiami dalyvauti visi apylinkių gyventojai.

Inturkė – tik pirmoji keliaujančių architektų stotelė šią vasarą. Šiemet projektas aplankys dar šešis mažiausius Lietuvos miestelius ir kaimus – Alizavą (Kupiškio r.), Kulius (Plungės r.), Patilčius (Vilkaviškio r.), Balelius (Ukmergės r.), Salaką (Zarasų r.) ir Upytę (Panevėžio r.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius