Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažieji Patilčių kaimo architektai nori pakilti aukščiau

Skrydis oro balionu, pasibaigęs bendromis visų kaimo gyventojų pastangomis jį pagauti. Aštuoniolika kūrybinio džiaugsmo pilnų vaikų, projektuojančių stebėjimo platformą aukštaūgėje tuopoje. Ir plačios, vos vos kalvelėmis banguojančios Suvalkijos lygumos. Tai – pirmieji projekto „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ (sutrumpintai – KAD) savanorių įspūdžiai iš Patilčių, mažo kaimelio Vilkaviškio rajone.
Keliaujančios architektūros dirbtuvės Patilčiuose
Keliaujančios architektūros dirbtuvės Patilčiuose / Projekto parnerio nuotr.

Ketvirtajame šią vasarą projekto lankomame Lietuvos kaimelyje į dirbtuves susirinko basakojai kupini džiaugsmo, kūrybiškumo ir architektūrinių idėjų vaikai. Paklausti, ką jie paprastai veikia vasaros dienomis, išpyškina: „Nieko – čia vasarą nėra kas veikti. Kai karšta – maudomės, kai atvėsta – žaidžiame futbolą ar krepšinį. Bet veiklų mums trūksta. Todėl laukėme jūsų!“.

Svajonių perkėlimas į realybę

„Jie visko nori ir viskuo džiaugiasi!“ – teigia vietos vaikų entuziazmu užsikrėtusi „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ komandos kuratorė Gintarė Ivanovaitė. Todėl ir antrąją dirbtuvių dieną vykęs architektūrinių maketų kūrimas – vaikų svajonių perkėlimas į materiją – susilaukė jų susidomėjimo.

„Su KAD savanorių pagalba jie greitai pamatė, kaip paprastos medžiagos transformuojasi ir tampa jų svajonėmis: lapas – hamaku, ant kurio patogiai supasi plastilino žmogeliukas, medicinis bintas – tinklu, kuriuo galima kabarotis į medį, nuobodūs dantų krapštukai virsta kopėčiomis, kėdėmis ir stalais. Prieš akis – visas miniatiūrinis pasaulis!“ – teigė projekto savanorė Marija Dautartaitė.

Nori apžvelgti iš paukščio skrydžio

Gal Suvalkijos lygumų platumas lemia, kad vaikų svajonėse ir maketuose atsidūrė objektai virš žemės – tarsi noras viską apžvelgti iš aukščiau. Vaikai nutarė, kad kuriamas objektas atsiras greta futbolo ir krepšinio aikštelių – tam, kad jie galėtų stebėti žaidžiančius draugus ir tėvus. Taip visi bus kartu ir vieni kitus matys.

O trečiadienio vakare visą miestelio bendruomenę nustebino projekto savanorio Igno Kazlausko iniciatyva virš Patilčių pakibęs oro balionas. Juo pirmąkart pamatyti savo kaimelį iš aukštai galėjo visi norintys. Tiesa, paskutinio pakilimo metu lyg iš niekur atsiradęs oro gūsis ne juokais išgąsdino – visam kaimui teko griebti virves ir laikyti virš medžių viršūnių pasprukti ketinantį balioną.

VIDEO: Keliaujančios architektūros dirbtuvės lankėsi Patilčiuose

Vaikų zoną“ kuria visi

Nors įsibėgėjusiose dirbtuvėse kasdien pluša mažieji Patilčių gyventojai, bendram tikslui susivienijo visi. Komandos kuratorė Gintarė nepaprastai džiaugiasi kaimo bendruomenės globa ir pagalba – štai ir dėžę ledų visiems atvežė, ir reikalingos medienos, dažų ir impregnantų padovanojo, ir visais kitais iškilusiais klausimais padeda.

O svarbiausia – po dirbtuvių pabaigos Patilčių bendruomenė planuoja toliau savarankiškai plėsti ir statyti vaikų pradėtą kurti poilsio erdvę, mažųjų jau pakrikštytą „Džiumbadi“. O toks visos bendruomenės įkvėpimas kūrybai ir yra pats svarbiausias „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ tikslas.

Patilčiai – šių metų „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ vidurio stotelė. Šią vasarą savanorių komandos aplankys dar tris miestelius Aukštaitijoje – tai Baleliai (Ukmergės r.), Salakas (Zarasų r.) ir Upytė (Panevėžio r.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius