Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mentorystė darbovietėje – kodėl ji svarbi verslui?

Utenoje ir Zarasuose įsikūrusi tekstilės gamyba užsiimanti įmonė UAB „Engel Dali“ yra išvysčiusi mentoryste paremtą vidinių mokymų sistemą. Ką tik dirbti pradėjęs naujokas apmokomas labiau patyrusių kolegų – tai, anot įmonės vadovės, išsprendžia kompetentingų darbuotojų stygiaus problemą. Personalo atrankos specialistai pastebi, kad mentoryste grįsta mokymų forma ugdo ir gebėjimą dirbti komandoje.
Asoc. nuotr.
Asoc. nuotr. / Partnerio nuotr.

Naujokus ugdo kolegos-mentoriai

„Susidūrėme su didele personalo kaita, reikalingų darbuotojų trūkumu. Utenoje ir Zarasuose, kur yra įsikūrusi įmonė, mums reikalingų specialistų, pavyzdžiui, siuvėjų neruošia jokia profesinė mokykla“, – apie pagrindinius verslo iššūkius pasakoja įmonės direktorė Romualda Mozūrienė.

Specialistų stygiaus problemą įmonė sprendžia vykdydama vidinius profesinius mokymus. Tokie mokymai suteikia galimybę naujiems darbuotojams įgyti profesiją jau įsidarbinus arba patobulinti turimus gebėjimus padedant labiau patyrusiems kolegoms. „Vykdome vidinius profesinius mokymus, kuriuose naujoką integruoja ir apmoko darbuotojas, turintis 10–15 metų darbo patirtį. Nuo pat pirmosios darbo dienos skiriamas dėmesys naujojo darbuotojo kompetencijos suteikimui – taip mes patys išsiugdome specialistą“, – apie mokymus pasakoja pašnekovė.

R. Mozūrienė pastebi ir mokymų procesą palengvinančių mentorių indėlį. „Mūsų įmonėje dirba patyrę specialistai – visi jie atlieka skirtingas užduotis ir gali mokyti ką tik į įmonę įžengusį kolegą. Pavyzdžiui, technologas mokymui ar ilgametę patirtį turintis siuvėjas supažindina būsimą siuvėją su siuvimo pagrindais, siuvimo operacijomis. Dažnai atnaujiname įrangą, kuriai valdyti reikia vis naujų įgūdžių, tad ilgamečiai darbuotojai taip pat mokomi naujų darbo metodų. Nauji darbuotojai, kurie tikrai nori įgyti profesiją ir likti dirbti įmonėje, noriai mokosi ir stengiasi kuo greičiau įsisavinti profesines žinias“.

Pašnekovė atskleidžia, kad mentorystės būdu visiškai išugdyti specialistą prireikia maždaug pusmečio, o mokymai dirbti su sudėtingais įrengimais užtrunka iki vienerių metų.

Gerina tarpusavio supratimą

„Populiarūs mokymai šiandien – mokymasis iš kolegų, mentorystė, rotacija įmonės viduje, mokymasis iš kito darbo patirties“, – pastebi Personalo valdymo profesionalų asociacijos direktorė Aušra Bytautienė.

Anot specialistės, tokiu būdu tobulinami ne tik darbuotojų profesiniai įgūdžiai, bet ir gebėjimas dirbti komandoje. Tai stiprina darbuotojo ir darbdavio ryšį, gerina atmosferą kolektyve bei stiprina bendradarbiavimą.

Europos Sąjungos investicijos darbuotojų mokymams

Ūkio ministerijos administruojama ES investicijų priemonė „Kompetencijų vaučeris“ suteikia įmonėms galimybę gauti finansavimą darbuotojų mokymams tuo metu, kai jų reikia ir ta apimtimi, kurios reikia. Priemone gali pasinaudoti privatūs juridiniai asmenys ir valstybės arba savivaldybės įmonės. Vienai įmonei galima skirti finansavimo suma darbuotojų mokymams yra 4 500 Eur 12 mėnesių laikotarpiui. Įmonėms finansuojama iki 80 procentų mokymų išlaidų.

Įmonės jau dabar gali kreiptis dėl darbuotojų mokymo išlaidų kompensavimo į UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (Invega). Mokymų paslaugas darbuotojams teikia profesionalūs mokymų tiekėjai pagal patvirtintas mokymų programas, įtrauktas į Mokymo teikėjų ir mokymo programų sąrašą. Programų sąrašą rasite VšĮ „Versli Lietuva“ interneto svetainėje. Neradus reikiamos mokymų programos, galima kreiptis dėl jos įtraukimo į sąrašą.

Daugiau informacijos apie priemonę „Kompetencijų vaučeris“ Ūkio ministerijos ir ES investicijų svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius