Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eksperto atsakymas dvejojantiems: nuo ko priklauso saulės jėgainės atsiperkamumas?

Vis daugiau individualių elektros energijos vartotojų Lietuvoje susidomi saulės energetikos teikiamomis galimybėmis – juolab, kad saulės jėgainių įsirengimui paramą vėl teikia valstybė. Vis tik egzistuoja nemažai su saulės energijos gamyba susijusių mitų, dėl kurių žmonės dažnai nesiryžta priimti sprendimo saulės jėgainę įsirengti ant savo namų stogo ar sklype. Kaip sako nepriklausomo energijos tiekėjo „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna, daugelis šių mitų neturi jokio pagrindo, todėl svarbu vadovautis faktais ir jau sukaupta patirtimi.
Saulės energija vis drąsiau skinasi kelią į lietuvių namus
Saulės energija vis drąsiau skinasi kelią į lietuvių namus / 123RF.com nuotr.

Gamina elektrą ir ūkanotą dieną

Klaidingai manoma, kad mūsų šalyje per mažai saulėtų dienų, todėl saulės jėgainė negali namams pagaminti pakankamai energijos. Vis tik V. Koryzna sako, kad nors Lietuva saulėtų dienų skaičiumi neprilygsta Ispanijai ar Italijai, tačiau net ir debesuotą dieną saulės elektrinė nebūna „be darbo“.

„Debesuotą dieną jėgainė gali pagaminti iki 10-25 proc. saulėtą dieną pagaminamos energijos. Tai yra pakankamai daug, kad saulės jėgainė būtų naudinga. Be to, mūsų šalis ne vienintelė, kurioje saulė nelepina ištisus metus, tačiau tai netrukdo joms sėkmingai plėtoti saulės energetikos ir tausoti aplinką. Pavyzdžiui, Suomijoje, Estijoje ar Latvijoje, kurioje net nėra valstybinių subsidijų, saulės jėgainėmis apsirūpina vis daugiau gyventojų“, – pasakoja V. Koryzna.

Juo labiau, kad vasaros metu, kai saulė yra intensyviausia, įprastai yra pagaminama tiek elektros energijos, kad galima ją saugoti ir suvartoti tamsiuoju metų sezonu.

Namai elektros nepristigs

V. Koryznos teigimu, saulės jėgainei nepagaminus pakankamai energijos tamsiuoju paros metu ar šaltuoju sezonu, namai, esant elektros stygiui, neliks be jos, kadangi jie ir toliau bus prijungti prie bendro šalies elektros tinklo. „Pas Elektros skirstymo operatorių (ESO) padėta perteklinė nesunaudota energija, kurią pasigaminame saulėtu sezonu, vėliau gali būti tinklais susigrąžinama atgal. Ją pasiimdami operatoriui sumokame 5 cnt/kWh, kas yra dvigubai mažiau nei mokestis už elektros skirstymą, kurį sumoka gyventojas, neturintis saulės elektrinės“, – aiškina V. Koryzna.

Anot pašnekovo, jeigu susigrąžintos perteklinės saulės energijos nesukaupiama pakankamai, likusi energijos dalis taip pat gaunama iš kitų tiekėjų: „Svarbu suprasti, kad vartotojai gali rinktis nepriklausomą tiekėją ir taip užsitikrinti, kad elektra būtų gaunama palankiausiomis sąlygomis, o jos kilmė būtų iš atsinaujinančių išteklių“.

Įmonės atstovas atkreipia dėmesį, kad namams, kurie per metus nesuvartoja iš pasaugojimo paimtos visos savo sugeneruotos energijos, „Enefit“ ją gaminančiam vartotojui kompensuos.

Galima patrumpinti atsiperkamumo terminą

V. Koryzna skaičiuoja, kad iki 10 kW galios saulės elektrinės atsiperkamumo terminas mūsų šalyje paprastai siekia 8-10 metų. Šiuo metu vis dar egzistuoja galimybė pasinaudoti valstybės skiriama parama, todėl ja pasinaudojus, o ją paprastai gauna visi paraiškas pateikę asmenys, atsiperkamumo laikotarpis sutrumpėja net iki 5-8 metų. Toks terminas yra labai artimas Vokietijoje montuojamų saulės jėgainių atsiperkamumo rodikliams.

„Saulės jėgainės atsiperkamumo terminas priklauso nuo jėgainės galios, finansinių sąlygų, lokacijos, elektros energijos kainų rinkoje. Dažniausiai gyventojai įsirenginėja 5-10 kW saulės elektrines, tačiau jos pilnai gali ir nepatenkinti poreikio, todėl dalį energijos teks įsigyti iš kitų tiekėjų. Taip pat labai svarbu, kokiomis sąlygomis ši papildoma energija įsigyjama. Pavyzdžiui, „Enefit“ vartotojams saulės jėgaines siūlo įsirengti kartu su galimybe papildomą energiją įsigyti itin palankiais didmeninės elektros kainos tarifais be jokios maržos“, – sako V. Koryzna.

Anot jo, verta apsvarstyti bei įvertinti skirtingus būdus saulės jėgainei įsigyti, kuris iš jų labiausiai sumažintų elektrinės atsipirkimo terminą. Pavyzdžiui, šiandien jau yra galimybė saulės jėgainę įsirengti lizingu ir taip pirmines investicijas išskaidyti ilgesniam laikotarpiui bei iš karto sutaupyti naudojant pigesnę energiją.

Paprasta jėgainių priežiūra

V. Koryzna sako, kad tinkamai ir kokybiškai įrengtos jėgainės yra visiškai saugios, o ir jų priežiūra pastangų nereikalauja. „Jei saulės elektrinę įrenginėja patikimi specialistai, dėl jos saugumo nerimauti nereikėtų. Saulės jėgainėms nereikalinga ir kasdienė priežiūra. Be abejo, pravartu reguliariai saulės jėgainę apžiūrėti, įvertinti, ar nėra pažeidimų ar pakitimų. Tačiau daugeliu atvejų pakanka savarankiškai sekti energijos gamybos rodiklius – jei jie drastiškai ir be priežasties nesikeičia, vadinasi, nerimauti dėl jėgainės veikimo nereikėtų“, – aiškina V. Koryzna.

Įmonės vadovas pažymi, kad saulės jėgaines įsirengusiems klientams „Enefit“ suteikia 12 metų garantiją nuo gedimų. Saulės jėgainių moduliams taip pat standartiškai suteikiama ir 25 metus galiojanti 80 proc. ir didesnio efektyvumo garantija. Tai reiškia, kad per šį laiką jėgainės efektyvumas nenukris žemiau šios ribos.

Akivaizdus aplinkos tausojimas

Neretai abejojama ir saulės jėgainių ekologiškumu – neva joms pagaminti sunaudojama daugiau energijos, nei fotovoltiniai moduliai vėliau gali pagaminti. Tokijo technologijų instituto tyrimas, kurio metu buvo vertinami 20 skirtingų gamintojų moduliai, parodė, kad saulės jėgainės energetiniu požiūriu atsiperka per 2,4-3,8 metų. Per tokį laikotarpį saulės jėgainė paprastai gali pagaminti tiek energijos, kiek prireikė jos pagaminimui.

„Atsižvelgiant į ilgą eksploatacijos laikotarpį, jėgainių nauda ir CO2 emisijų sutaupymai yra išties reikšmingi. Per visą saulės jėgainės naudojimo laikotarpį, kuris vidutiniškai siekia 25 metus, ji pagamina iki 10 kartų daugiau energijos, nei buvo sunaudota jos gamybos procese“, – sako V. Koryzna.

Jis detalizuoja, kad 96 proc. saulės elektrinės komponentų yra perdirbami ir gali būti panaudojami kuriant naujas jėgaines. Taigi, anot pašnekovo, saulės jėgainės yra ne tik galimybė sumažinti sąskaitas už energiją, bet ir daryti tai tausojant aplinką. Tik svarstant saulės jėgainės įsirengimo galimybę, kaip pabrėžia žaliosios energetikos ekspertas, svarbu pasidomėti valstybės parama, į kurią pretenduoti bus galima jau nuo spalio 1 d., ir finansiniu požiūriu palankiausiais pasiūlymais. Tai iš švarios energijos naudojimo leidžia gauti didžiausią naudą.

Apie „Enefit“

„Enefit“ yra didžiausios Baltijos šalyse elektros energijos gamybos ir prekybos įmonių grupės „Eesti Energia“ antrinė bendrovė, Lietuvos rinkoje veikianti nuo 2007 metų. Įmonių grupei priklausanti „Enefit Green“ yra didžiausia vėjo energijos gamintoja Lietuvoje ir visose Baltijos šalyse.

„Enefit“ siūlo elektros ir dujų tiekimą, žaliosios energijos bei įvairius energetinio efektyvumo sprendimus. Įmonė paslaugas teikia daugiau nei 1500 verslo klientų Lietuvoje. Nuo šių metų vasario mėnesio įmonė pradėjo tiekti elektrą ir šalies privatiems klientams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius