Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rankenėlė, mygtukas ar kapsulės?

„Mes, ydų maišai, kol neišgeriame pirmo puodelio kavos, neįsivaizduojame gyvenimo“, – „Afroditėje“, savo receptų knygoje apie afrodiziakus, rašė Isabel Allende. Jei priklausote pastariesiems, ko gero, pirmiausia ryte sugebate išspausti šypseną savo šaunuoliui kavos aparatui, pasiruošusiam čia pat patiekti puodelį kvapnios kavos taip, kaip tik jūs mėgstate.
Kavos aparatas
Kavos aparatas / Projekto partnerio nuotr.

Kavos gaminimas paprastai – tiesiog užpilant ją puodelyje – visada turės gerbėjų, ir, pasirodo, šis būdas anaiptol nėra toks primityvus ar barbariškas, kaip manyta anksčiau. Visgi didžiausios kavos ruošimo galimybės atsiskleidžia naudojant kavos aparatus, sugebančius išvirti kavą bet kokio skonio mėgėjams. Tačiau parduotuvėje jų rikiuojasi bent kelios dešimtys, o kainos skiriasi kartais, tad kaip išsirinkti tinkamiausią?

Tinginio svajonė

Paklauskite savęs, kuriam kavos gėrėjų būriui priklausote: išrankiesiems, kuriems kava – ištisas procesas nuo pupelių malimo iki espreso ruošimo, ar vartotojams, kuriems reikia, kad aparatas ne tik pagamintų skanią kavą, bet ir būtų patogus.

Pastariesiems verta rinktis iš visiškai automatizuotų kavos aparatų: jie, tiesa, brangiausi, tačiau kavą išvirsite vienu mygtuko paspaudimu. Visiškai automatizuoti kavos aparatai – tinginio svajonė. Tiesa, tinginys turėtų būti pasiturintis, nes šių aparatų kainos prasideda nuo kelių šimtų eurų ir peršoka tūkstantį ar pusantro. Tačiau tai – labai protingos mašinos, kurioms iš jūsų tereikia kavos pupelių ir laiku pripildyto vandens rezervuaro. Visa kita padaro pačios: kas kartą šviežiai sumala kavą, pakaitina vandenį iki reikiamos temperatūros, parenka vandens kiekį pagal pasirinktą kavą, užpila ją standžia pieno puta (macchiato, cappuccino ar latte – kurią tik panorėsite) ir net išsivalo. Reguliuoti galima ir kavos malimo rupumą – vieni gamintojai naudoja keramines, kiti – plienines girnas. Specialistų nuomone, keraminės girnos veikia tyliau (aktualu, jei kavą darotės, kai kiti dar miega), o plieninės paprastai gali įvairiai sumalti kavą – yra daugiau galimybių pasirinkti.

Išmintingąsias mašinas galima programuoti, kad jos prisimintų kiekvieno šeimos nario mėgstamą kavą.

Tiesa, automatinį kavos aparatą turėsite svetingai priglausti virtuvėje – jie yra gana nemaži, todėl kad galėtumėte patogiai naudoti, pavyzdžiui, išimti vandens rezervuarą, kai tenka papildyti, reikės laisvos vietos ir virš jo.

Projekto partnerio nuotr./Mergina mėgaujasi kava
Projekto partnerio nuotr./Mergina mėgaujasi kava

Žaislas neišsipildžiusiems baristams

Pripažinkite, kiek sykių norėjote stovėti prie baro ir pagaminti tikro espreso? Automatiniai aparatai yra tinginio svajonė, o pusiau automatiniai, arba su rankenėle, skirti tiems, kuriuose gyvena neišsipildęs baristas. Pusiau automatiniai aparatai kavos ruošimo malonumą palieka pačiam gėrėjui: kavą turėsite susimalti pats arba naudoti jau maltą, reguliuoti norimą kavos ir vandens kiekį. Dauguma aparatų turi ir kapučinatorių. Paprasčiausią pusiau automatinį aparatą galima nusipirkti už maždaug pusantro šimto eurų, „gudresnių“ kainos gali siekti kelis šimtus. Didelis šių aparatų pranašumas – jie tilps bet kurioje virtuvėje, nes neturi nei kavos malimo mechanizmo, nei tirščių talpyklos.

Kavos aparatų ateitis

Kapsuliniai kavos aparatai vadinami kavos aparatų ateitimi: jų pardavimas šuoliais didėja visame pasaulyje. Kavos paruošimas jais – ypač paprastas, greitas ir netgi smagus, o kava – visada užtikrintos kokybės. Naudotis kapsuliniais aparatais kur kas paprasčiau nei visais kitais – tereikia įdėti kapsulę, o kitą darbą aparatas atlieka pats, – jokių tirščių ar papildomos būtinybės reguliuoti vandens kiekį. Vakuuminėse kapsulėse kava visada išlieka šviežia, galima vienu metu turėti įvairiausių jos rūšių.

Kapsuliniai aparatai – kompaktiški, dailaus dizaino, korpusai dažnai – išskirtinių spalvų, tad yra pelnytai mėgstami ir kaip virtuvės interjero puošmena. Juos dažnai perka jau turintys virtuvėje automatinį ar pusiau automatinį kavos aparatą. Vienas didžiausių kapsulinių aparatų privalumų – mobilumas: tokį lengvai galite įsimesti į automobilį, jei važiuojate į sodybą, arba išsinešti į terasą, kur kavos po vakarienės laukia krūva svečių (daug geriau leisti svečiams apsitarnauti patiems žaidžiant kapsulėmis, nei lakstyti iš virtuvės su puodeliais nukrautu padėklu).

Paprasčiausi kapsulinių kavos aparatų modeliai kainuoja keliasdešimt eurų, tiesa, kiek brangiau atsieina kava specialiai jiems pritaikytose kapsulėse: nuo kelių eurų už dešimties kapsulių pakuotę.

Projekto partnerio nuotr./Kavos aparatai
Projekto partnerio nuotr./Kavos aparatai

Atskiras žodis – kapučinatoriams ir plakikliams

Aukščiausios klasės visiškai automatiniai aparatai turės atskirą pieno rezervuarą, ir jums tereikės paspausti cappuccino arba latte mygtuką. Jei nė dienos nepraleidžiate be kelių puodelių kapučino, verta investuoti į aparatą su pieno rezervuaru, o jei tokią geriate rečiau, visiškai užteks naudoti žarnelę, kišamą į pieno pakelį, – išsivirus kavos su pienu pakelis gali keliaut į šaldytuvą.

Pusiau automatiniai aparatai turės kapučinatorių – įtaisą pienui kaitinti ir plakti karštais garais, jis pareikalaus šiek tiek baristo įgūdžių. Pirmas patarimas – plakite tik šaltą pieną, kad jis per daug neužkaistų. Visa gudrybė – plakant kapučinatoriumi, pieno neperkaitinti – kitaip jis susvils. Kuo giliau panardinsite kapučinatorių į pieną, tuo greičiau jis užkais. Nepakankamai giliai įleistas kapučinatorius pieną taškys – taigi turėkite kantrybės pasipraktikuoti.

Ir – liūdna žinia figūros saugotojams – vis tiek standesnė, skanesnė puta yra iš riebesnio pieno.

Prie kavos

Kavą žmonija geria šimtus metų ir vis randa būdų ja mėgautis iš naujo. Eksperimentuokite – keiskite perkamos kavos rūšis, receptūrą ir išbandykite pieno alternatyvas. Daugumos rūšių augalinis pienas tinka prie kavos ne prasčiau nei įprastas karvių pienas, be to, tai puiki išeitis netoleruojantiems laktozės.

Projekto partnerio nuotr./Mergina mėgaujasi kava
Projekto partnerio nuotr./Mergina mėgaujasi kava

Sojų pienas – ko gero, mėgstamiausia profesionalių baristų augalinė pieno alternatyva, nes yra neutralaus skonio, iš jo puikiai suplakama standi puta. Jis tirštesnis, be to, liesesnis nei įprastas karvių pienas. Dažnai parduodamas ir pasaldintas ar kokio nors skonio, pavyzdžiui, vanilės arba šokolado, tad skaičiuojantys kalorijas, atidžiai skaitykite etiketę.

Įdomesnių skonių ieškotojams turėtų patikti migdolų pienas. Panašios konsistencijos, kaip ir karvių pienas, jis yra gelsvos spalvos ir malonaus, švelnaus migdolų skonio. Migdolų pienas turi mažiau baltymų, tačiau yra puikus kalcio, vitaminų D ir E šaltinis.

Avižų pienas dėl liesumo ir malonaus salstelėjusio skonio yra sveikos gyvensenos šalininkų favoritas, o kavos mėgėjai vertina jį kaip puikų karvių pieno pakaitalą kavai.

Bene mažiausiai skoniu ir išvaizda nuo karvių pieno skiriasi ryžių pienas. Jis liesas, švelniai saldus ir kone gaiviausias iš pieno pakaitalų.

Sviestas kavoje?

Pasaulis, nukryžiavęs angliavandenius ir atsisukęs į sveikuosius riebalus, atnešė naujovių į ir kavos industriją. Naujausias geriausias kavos draugas – sviestas ir kokosų aliejus. Pakaitintame puodelyje ištirpinkite šaukštelį sviesto ir apie pusę minutės plakite plakikliu užpylę karšta kava. Kai kurie receptai siūlo pagerinti „sviestinę“ kavą trupučiu kokosų aliejaus, o cukrų, jei naudojate, keisti agavų sirupu.

Sviesto ir kavos draugystės šalininkai teigia, kad taip paruošta rytinė kava palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje, gerina koncentraciją, greitina medžiagų apykaitą ir netgi padeda nuo vidurių užkietėjimo. Nevalgantiems pusryčių tai – neprasta alternatyva, nes neapsunkina skrandžio, tačiau suteikia reikalingos energijos. Paragavome – skanu!

Daugiau žurnalo „Elektrolife“ straipsnių skaitykite www.elektrolife.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius