TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skelbiami pirmieji „TEDxKaunas 2018“ pranešėjai

Artėjant trečius metus iš eilės Kaune organizuojamai pažangių idėjų konferencijai „TEDxKaunas 2018“, organizatoriai skelbia pirmuosius pranešėjus. Tarp jų – Vilniaus universitete dėstantis matematikos ekspertas ir tinklaraštininkas Rimas Norvaiša, į Lietuvą egzotišką kumbijos muzikos žanrą atvežusi grupė „Parranda Polar“, buvęs Lietuvos Futbolo Federacijos prezidentas ir eSporto šalininkas Edvinas Eimontas bei dirbtinio intelekto ekspertas dr. Vidas Raudonis, kuriantis gyvenimo sąlygas gerinančias technologijas likimo nuskriaustiesiems.
Skelbiami pirmieji „TEDxKaunas 2018“ pranešėjai
Skelbiami pirmieji „TEDxKaunas 2018“ pranešėjai / „TEDxKaunas 2018“ nuotr.

Rimas Norvaiša – mokslininkas, kuriantis filosofinius tekstus apie matematinį samprotavimą

Rimas Norvaiša – matematikos ekspertas ir entuziastas – vieniems žinomas kaip matematikos dėstytojas Vilniaus Universitete, kitiems labiau atpažįstamas kaip lietuvių ir anglų kalbomis rašomo tinklalapio „Matematika kaip kultūros reiškinys“ įkūrėjas ir rašytojas.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Rimas Norvaiša
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Rimas Norvaiša

Profesorius teigia: „Šiuolaikinėje visuomenėje supratimas apie matematinį samprotavimą yra svarbiau už gebėjimą skaičiuoti“. Dėl šios priežasties mokslininkas aktyviai rašo tekstus, susijusius su matematika, mokslu ir švietimu. Eksperto skaitytojų ratą sudaro ne tik švietimo srityse dirbantys asmenys, mokytojai bei matematikos ir mokslo entuziastai, bet ir visai su šiomis sritimis nesusiję skaitytojai. Juos sudomina ne tik išraiškingomis filosofinėmis autoriaus mintimis praturtinti tekstai, bet ir provokuojantys jų pavadinimai: „Kiek matematikos turėtų žinoti matematikos mokytojas?“, „Ieškomi moksleiviai, norintys suprasti matematiką“, „Abejingumas matematikai matematikų bendruomenėje“.

Muzikinis „Parranda Polar“ pasirodymas – egzotiškų pojūčių ir autentiškos Pietų Amerikos muzikos mišinys

Pirmasis „TEDxKaunas 2018“ renginio entuziastų publikai paskelbtas muzikinis renginio pasirodymas – egzotišką kumbijos muziką tiesiai iš Pietų Amerikos į gimtąją Lietuvą atvežę „Parranda Polar“ muzikantai. Pirmąją audio kasetę „Mucho Frio“ (liet. „Labai Šalta“) išleidę atlikėjai kuria originalias ispanų kalba parašytas dainas su unikaliomis istorijomis.

Grupę įkurti pasiūlęs Adomas Koreniukas dvejus metus gyveno Pietų Amerikoje ir, keliaudamas po kraštą, armonikos pagalba jaudino vietinę kultūrą naujai atrastais muzikos garsais. Tokiu būdu užsidirbdamas pinigų kelionėms lietuvis net negalvojo, jog kada nors grįš į gimtąją Lietuvą ir įkurs šio žanro muzikos grupę. Vis dėlto, šiandien vieninteliai kumbijos atlikėjai Lietuvoje džiaugiasi, jog jų kuriama muzika mėgaujasi įvairaus amžiaus publika Lietuvoje, o susidomėjimas ja auga ir kitose Europos šalyse.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./„Parranda Polar“
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./„Parranda Polar“

Edvinas Eimontas – karjeros futbolo lygos valdybos aukštumose derinimas su nauju pomėgiu

Edvinas Eimontas savo profesinę karjerą pradėjo nuo ekonomikos bakalauro ir magistro laipsnių. Patekęs į Lietuvos Futbolo Federaciją (LFF), jis dirbo projektų vadybininku, ne vienerius metus savo sporto žinias gilino Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) organizuojamose studijų programose, o galiausiai buvo išrinktas LFF Prezidentu (2016–2017 m.).

Šiuo metu Edvinas Eimontas yra vienas iš UEFA etikos ir drausmės komiteto inspektorių, veikiančių kaip pareigūnai, kurie atstovauja UEFA ginčuose, susijusiuose su asociacijos kodekso klausimais.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Edvinas Eimontas
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Edvinas Eimontas

Daugiau nei 15 metų dirbęs futbolo srityje, specialistas nežada iš jos trauktis, tačiau susiklosčiusios aplinkybės padėjo jam panerti ir į eSporto (elektroninio sporto) sritį, orientuotą į vaizdo žaidimus. Lietuvoje tokio pobūdžio sporto entuziastų vis daugėja, nors visuomenė dar atsargiai žiūri į vaizdo žaidimų propagavimą. Dėl šios priežasties į „TEDxKaunas 2018“ pakviestas Edvinas Eimontas pasidalins įžvalgomis apie skirtingą požiūrį į tokio pobūdžio sportą, paaiškindamas mintį: „Vietoj to, kad bandytume kovoti prieš eSportą, turėtume drąsiai priimti jį“.

Vidas Raudonis – socialiai atsakingų technologijų kūrėjas likimo nuskriaustiesiems

Mokslo grupės „Išmaniosios automatinio valdymo sistemos„ pagrindinis tyrėjas, UAB „Power of Eye“ vadovas – dr. Vidas Raudonis – ne vienerius metus dirba su technologiniais išradimais, grįstais dirbtinio intelekto principu.

Vis dažniau viešojoje erdvėje naudojamas terminas „Socialinė atsakomybė“ tampa besikeičiančio verslo modelio pagrindu, kuriuo remiasi ir dr. Vidas Raudonis, vadovaujantis įmonei, dirbančiai su dirbtiniu intelektu ir vaizdų apdorojimu. Mokslininkas prisidėjo kuriant įrangą neįgaliesiems, kuri leidžia žvilgsniu valdyti kompiuterio klavišus, ar su papildomos įrangos pagalba netgi valdyti specialiai pritaikytus neįgaliųjų vežimėlius. P. Raudonis taip pat padėjo sukurti prietaisą, padedantį nustatyti objekto paviršiaus spalvą ir žmogaus balsu ją nusakyti specialiu aparatu besinaudojantiems akliesiems.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Vidas Raudonis
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Vidas Raudonis

Paklaustas apie didžiausius gyvenimo atradimus, dr. Vidas Raudonis neslepia, jog su netikėtumais ir naujomis patirtimis susiduria kiekvieną dieną. Vis dėlto, mokslininkas įvardijo jo įsitikinimams artimą gyvenimo taisyklę: „Mūsų savijauta ir nuotaika priklauso nuo to, kas slypi mūsų mintyse.Tai žaidimo taisykles keičiantis principas, nes tokiu būdu aš galiu pats pasirinkti, kokiu žmogumi norėčiau tapti ateityje“.

Lapkričio 18 dieną, renginio „TEDxKaunas 2018“ metu šiandienines ir visame pasaulyje vyraujančias tendencijas pristatys septyni pranešėjai. Programoje taip pat numatyti trys meniniai pasirodymai.

Norintiems dalyvauti lapkričio 18 dieną organizuojamoje konferencijoje organizatoriai primena registruotis pildant specialiai paruoštą dalyvio anketą, kurią galima rasti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius