Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

TOP 15 kalėdinių dovanų vaikui

Kalėdos ir Naujieji metai – jaukiausios ir šilčiausios šventės, kurių laukia ir dideli, ir maži. Tiesa, prieššventinis metas kelia nemažai streso tėveliams, kuriems tenka pasukti galvas, kuom šiais metais nudžiuginti savo atžalas.
Vaikai džiaugiasi kalėdinėmis dovanėlėmis
Vaikai džiaugiasi kalėdinėmis dovanėlėmis / Fotolia nuotr.

Anot didžiausios elektroninės parduotuvės Lietuvoje, pigu.lt, atstovų, renkant kalėdinę dovaną vaikui, būtina atsižvelgti į jo pomėgius, amžių bei norus. Taigi, kad būtų lengviau apsispręsti, ką dovanoti vaikui,  mes pateikiame jums 15 universalių dovanų idėjų, kurios padės lengviau apsispręsti.

1. Žaislai

Tai nebe populiariausia Kalėdų dovana 4-12 metų vaikams. Tiesa, perkant žaislą, reiktų atsižvelgti į tai, kokio amžiaus vaikui jis yra skirtas, ar tai lavinamasis žaislas ar ne. Žaislai vaikams padeda ugdyti socialinius įgūdžius bei fantaziją. Jei nusprendėte pirkti vaikui žaislų, gerai pagalvokite, kas geriau: vienas didelis ir kokybiškas žaislas ar keli pigesni žaislai, kurie greitai praras savo estetinę išvaizdą?

2. Kūrybinis rinkinys

Fotolia nuotr./Vaikų piešiniai
Fotolia nuotr./Vaikų piešiniai

Lipdyti, siūti, tapyti, piešti, gaminti papuošalus ir t.t. – kūrybinių rinkinių būna pačių įvairiausių, jie lavina vaiko kūrybiškumą ir išlaisvina vaizduotę. Renkantis šią dovaną, reiktų atsižvelgti į vaiko pomėgius ir talentą. Pavyzdžiui, jei jūsų atžala iš rankų negali paleisti vaškinių kreidelių, reiktų skatinti šį vaiko užsiėmimą ir padovanoti „rimtesnio“ dailininko priemones: guašą, akvarelę, teptukus ir pan.

3. Sporto inventorius

Rogutės, pačiūžos, riedučiai ar krepšinio ar futbolo kamuolys... Sporto inventorius išties puiku dovana, jei norite skatinti vaiko fizinį aktyvumą. Specialistai jau seniai skambina pavojaus varpais, kad vaikai per daug laiko praleidžia namuose, per mažai būna gryname ore. Ši dovana tokią situaciją gali radikaliai pakeisti! O gal vertėtų pagalvoti apie riedučius visai šeimai? Tėveliai parodytų vaikams gerą pavyzdį ir turėtų galimybę smagiai praleisti laiką kartu su savo atžalomis.

4. Kolekcija

7-11 metų vaikai paprastai mėgsta ką nors kolekcionuoti.  Tai gali būti ir automobilių ar lėktuvėlių modeliukai, superherojų statulėlės ar kita atributika. Kalėdos puikus metas šią kolekciją papildyti. Tiesa, prieš tai vertėtų išsiaiškinti, ko vaikas norėtų, gal jam jau pabodo žmogus-voras ir šiuo metu jis svajoja apie „Betmano“ lėlę.

5. Kanceliarinės prekės

Paprastai kanceliarinėmis prekėmis tėveliai pasirūpina prieš rugsėjo pirmąją, tačiau Kalėdos gali būti puiki proga padovanoti vaikui tai, ko neperkate kiekvienais metais. Jei vaikas mėgsta piešti, puikiai tiks medinis molbertas, jei vaikas mėgsta rašyti – dienoraštis su spynele. O štai jei jūsų mažylis vis dar mėgsta teplioti senas flomasteriais, vertėtų pagalvoti apie piešimo lentą, ant kurios galima piešti kreidelėmis. Ir sienos bus apsaugotos, ir vaikas liks patenkintas!

6. Knygos

Knygos – puiki dovana 5-9 metų vaikams, kurie dar noriai skaito ar laukia, kada jūs paseksite pasaką prieš miegą. Tiesa, knyga turėtų būti puošni, iliustruota vaizdžiais paveiksliukais, paprasčiau tariant, knygos dizainas tiesiog savaime turi sudominti vaiką.

7. Planšetinis kompiuteris, žaidimų konsolė, kompiuteris, išmanusis telefonas

Brangios dovanos gali virsti meškos paslauga, todėl su jomis vertėtų elgtis atsargiai.

Tėveliai, būkite realistais! Ūgtelėję vaikai jau nori išmaniųjų prietaisų, tačiau, prieš juos perkant, vertėtų gerai pagalvoti ar nauja žaidimų konsolė netaps priklausomybe, kuri atitrauks vaiką nuo šeimos. Be to, vaikui vertėtų išaiškinti ir simbolinę dovanų prasmę, išmokyti vertinti brangius daiktus, tačiau jais nesipuikuoti prieš kitus vaikus. Brangios dovanos gali virsti meškos paslauga, todėl su jomis vertėtų elgtis atsargiai.

8. Vaikiški indai

Spalvoti vaikiški indai, patogūs puodeliai ar gertuvės – puiki dovana mažiesiems. Kiekvienas mažylis džiaugsis, kad nuo šiol turės savo asmeninį puodelį ar lėkštę. Visai kaip ir tėveliai!

9. Naminis gyvūnėlis

Jei galvojate apie naminį gyvūnėlį, vaikas jau turbūt jo prašė, tačiau ši užgaida gali būti išpildyta tik tada, jei esate tikras, kad naujasis šeimos narys netaps našta ar žaislu. Reikia pripažinti, kad vaikai iš kačiukų ar šuniukų mėgsta „pinti kasas“, todėl naminį gyvūnėlį galima dovanoti tik tada, jei vaikas supranta, kad tai yra gyvas sutvėrimas, kuriam reikia priežiūros ir meilės.

10. Įvairios dėlionės ir stalo žaidimai

Priešingai nei pliušiniai žaislai ar lėlės, stalo žaidimai ir dėlionės yra skirti visai šeimai. Tokia dovana pravers tuo atveju, jei norite daugiau laiko praleisti šeimos rate bei sustiprinti ryšį su vaiku. Be to, dėlionės ir stalo žaidimai lavina loginį mąstymą.

11. Parduotuvės dovanų čekis

Dovanų čekis tikrai nepatiks trimečiui ar penkiamečiui, tačiau jau ūgtelėjusiam vaikui tai gali būti išties šauni dovana. Tokiu būdu jūs parodysite savo atžalai, kad juo pasitikite ir leidžiate jam pačiam apsispręsti, ko jis nori. Savo ruoštu vaikas galės pasiskaičiuoti ar jam pakaks pinigų norimam daiktui įsigyti ar dar reikės prisidėti iš savo santaupų. Tai tarsi nedidelė finansinio raštingumo pamokėlė.

12. Įspūdžiai

Dovanos gali būti ir neapčiuopiamos, tačiau labai vertingos. Abonementas į baseiną ar ekskursija į pramogų parką – tai dovanos, kurios vaikams suteiks neišdildomų įspūdžių.

13. Muzikos instrumentas

Shutterstock nuotr./Muzikuojantis berniukas
Shutterstock nuotr./Muzikuojantis berniukas

Jei vaikas domisi muzika ir norėtų išmokti groti kokiu nors instrumentu, padėkite išsipildyti šiai jo svajonei. Padovanokite muzikos instrumentą ir užrašykite į muzikos būrelį arba raskite mokytoją, kuris padės žengti pirmuosius žingsnius. Tiesa, prieš perkant šią dovaną, gerai pagalvokite ar vaiko troškimas tapti roko žvaigžde ir namuose nuolatos brazdinama elektrinė gitara netaps jūsų bei jūsų kaimynų galvos skausmu.

14. Vaiko kambariui skirta dovana

Ūgio matuoklis, sienų lipdukai, pasaulio žemėlapis ar gaublys turėtų patikti pradinukui arba „nulinukui“, kuris į mokyklą eina kaip į šventę ir noriai mokinasi pažinti pasaulį.

15. Pinigai

Taip taip, jau paaugę vaikai, kurie po truputėlį žengia į paauglystės periodą, kartais vietoj dovanų nori gauti grynųjų pinigų. Jei jau nusprendėte vaikui dovanoti pinigus, turėtumėte žinoti, kad tai dovana, dėl kurios negalite priekaištauti. Paprasčiau tariant, kur vaikas išleis pinigus, yra jo asmeninis apsisprendimas. Tad, jei manote, kad jis dar nėra pakankamai atsakingas ir nemoka elgtis su pinigais, geriau jų nedovanoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius