Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: korupcinės schemos šilumos ūkyje

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) atstovams šią savaitę pristačius „Vilniaus energijos“ 2012 – 2014 metų veiklos tyrimo rezultatus, aiškėja, kad šilumos tinklus valdanti įmonė į sostinės gyventojams pateiktas sąskaitas per tris metus nepagrįstai įtraukė daugiau kaip 24,3 mln. eurų.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vis dėlto, anot energetikos ekspertų, tai gali būti tik lašas jūroje, nes Tyrimo komisija per visus metus ištyrė tik trumpą veiklos laikotarpį ir tik sostinėje, kurios valdžia su tuomečiu meru Artūru Zuoku priešakyje, dar 2002 metais pasirašė šilumos tinklų nuomos sutartį su tuometine bendrove „Dalkia“, kuri vėliau virto „Veolia“. Būtina priminti, kad „Vilniaus energija“ ir ją valdanti bendrovė nedviprasmiškai siejama su buvusiu „Rubicon group“ (dabar „ICOR“).

Tai gali būti viena didžiausių pasipelnymo iš gyventojų sąskaitų už šilumą schemų per visą Lietuvos istoriją. S. Skvernelis

Korupcija turi būti naikinama

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašo lyderis Saulius Skvernelis šio tyrimo rezultatus vertina be užuolankų – tai gali būti viena didžiausių pasipelnymo iš gyventojų sąskaitų už šilumą schemų per visą Lietuvos istoriją.

„Korupcija, nesvarbu, ar keliasdešimt eurų dydžio, ar keliasdešimt milijonų eurų – turi būti griežtai naikinama visais įmanomais būdais. Dabar aptariamas komisijos tyrimas, mano nuomone, gali būti tik pradžia to, kas ir kiek iš tikrųjų pasisavino tiesiai iš Lietuvos žmonių kišenės. Kalbame ne tik apie Vilnių, kuriame veikia prieštaringai vertinama prancūzų kompanija „Veolia“, bet ir apie nemažai kitų Lietuvos savivaldybių, kur šilumos tinklus valdo tos pačios kompanijos kita įmonė „Litesko“, todėl nenustebčiau, jei minimi daugiau nei 24 milijonai eurų, panagrinėjus dar giliau, gali virsti keliskart didesne suma“, – įsitikinęs S.Skvernelis.

Kalbame ne tik apie Vilnių, kuriame veikia prieštaringai vertinama prancūzų kompanija „Veolia“, bet ir apie nemažai kitų Lietuvos savivaldybių, kur šilumos tinklus valdo tos pačios kompanijos kita įmonė „Litesko“.

Anot VKEKK atstovų, tyrimas išaiškino, kad per trejų metų laikotarpį gyventojų permokėti pinigai galėjo būti panaudoti labai išradingai – nuo biokuro įsigijimo didesne nei rinkos kaina, įvairių konsultacinių paslaugų pirkimo iki golfo pamokų ar net egzotinių kelionių. Visas išlaidas kompanijos atstovai slėpdavo, teikdavo tikrovės neatitinkančią informaciją arba tiesiog atvirai meluodavo, kodėl reikia didinti šilumos kainas.

„Tai, ką darė ir, tikėtina, daro „Vilniaus energijos“ administracija yra atviras pasityčiojimas iš Lietuvos gyventojų ir iš teisėsaugos institucijų. Dar blogesnis scenarijus gali būti, jei sostinės šilumos tinklus valdanti „Veolia“, kitais metais, pasibaigus nuomos sutarčiai, išvengtų atsakomybės ir tiesiog nusiplautų rankas bei paliktų nustekentą ūkį pačiai savivaldybei gaivinti“, – sako buvęs vidaus reikalų ministras ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į Premjero postą S.Skvernelis.

Anot jo, šiuo metu reikėtų kuo greičiau tokį pat tyrimą atlikti už visą „Vilniaus energijos“ veiklos laikotarpį sostinėje, kai ją valdė su „ICOR“ koncernu siejama prancūzų įmonė. Tyrimas turi būti praplėstas ir už Vilniaus ribų, tose savivaldybėse, kur veikė ir veikia įmonė „Litesko“, o taikomos šilumos kainos kaip taisyklė – didesnės nei rinkos vidurkis.

„Mes reikalaujame, kad tyrimo rezultatai jau šį šildymo sezoną atsispindėtų ir gyventojų sąskaitose „Vilniaus energijai“, kurios turėtų būti sumažinamos atitinkama suma“, – pabrėžia S.Skvernelis.

Užkirsti kelią sukčiams

LVŽS sąrašo lyderis S.Skvernelis sako, kad sveikina VKEKK pastangas išaiškinant sukčiavimo schemas. Jo nuomone, komisija turėtų žengti dar vieną žingsnį ir tirti visą veiklos laikotarpį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virgilijus Poderys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virgilijus Poderys

„VKEKK užfiksavo pažeidimą, tačiau dabar laukia kitas neatidėliotinas žingsnis – atitinkamai nustatyti sumažintas šilumos kainas, o Vilniaus miesto savivaldybės tarybai – ypatingos skubos tvarka šiam sumažinimui pritarti. Tik tada Vilniaus gyventojams galės įsigalioti sumažintos kainos“, – įsitikinęs pretendentas į būsimos Vyriausybės energetikos ministro postą Virgilijus Poderys.

Anot LVŽS pretendento į energetikos ministrus V.Poderio, skaičiavimai rodo, kad teisingas kompensavimo už permokas modelis leistų šilumos kainas vilniečiams sumažinti penktadaliu, o tai reiškia, kad nerenovuoto 60 kvadratinių metrų ploto sovietinės statybos buto gyventojai sutaupytų apie 80 eurų vien per šią žiemą.

„Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ grupės įmonės turi būti įpareigotos viešai atskleisti, kaip panaudojo lėšas, gautas už parduotus apyvartinius taršos leidimus.

„Taip pat „Vilniaus energijos“ ir „Litesko“ grupės įmonės turi būti įpareigotos viešai atskleisti, kaip panaudojo lėšas, gautas už parduotus apyvartinius taršos leidimus (ATL), iš kurių pardavimo vien per ištirtą 2012 – 2014 metų laikotarpį buvo uždirbta daugiau nei 4 milijonai eurų, tačiau tai niekaip neatsispindėjo šilumos kainose – jos nesumažintos. Kyla klausimas, ar uždirbta suma nevirto tik sultingais dividendais akcininkams, o vilniečiai buvo palikti, kaip sakoma, prie suskilusios geldos“, – teigia V.Poderys.

Nutraukti sutartis

Teigiama, kad Vilniaus atvejis gali pasikartoti ir kitose Lietuvos savivaldybėse, kurios šilumos tinklų nuomos sutartis yra pasirašiusios su „Veolia“ grupės įmonėmis. Sutartys gali būti sunkiai nutraukiamos ir apsaugotos nuo galimo „nepasitenkinimo“ per aukšta šilumos kaina.

„Alytuje, Marijampolėje, Druskininkuose, Vilkaviškyje, Kelmėje, Biržuose, Kazlų Rūdoje – šiose „Litesko” grupės aptarnaujamose savivaldybėse veiklos sąnaudos, kaip taisyklė, buvo didesnės nei panašiose kitų operatorių valdomose įmonėse. Daugelis minėtų savivaldybių atstovų pripažino, kad iš anksčiau paveldėtos sutartys yra itin nepalankios nutraukimui ir todėl atveria kelia piktnaudžiauti kainų dydžiais toliau”, – sako V.Poderys.

Jei susiklostys tokia situacija, kai į raginimus tartis nebus kreipiamas dėmesys iš privataus verslo, kreipsimės į prokurorus, kad šie ištirtų, ar nebuvo pažeistas viešasis interesas.

Anot V. Poderio, būtina dėti visas pastangas, kad būtų įmanoma padėti savivaldybėms nutraukti logiką ir teisingumą pažeidžiančias nuomos sutartis arba pakeisti sutarčių nuostatas, išlaikant abiejų pasirašančiųjų pusių teisių ir pareigų balansą.

„Jei susiklostys tokia situacija, kai į raginimus tartis nebus kreipiamas dėmesys iš privataus verslo, kreipsimės į prokurorus, kad šie ištirtų, ar nebuvo pažeistas viešasis interesas, pasirašant minėtas sutartis. Dėmesį į šilumos tinklų nuomos sutartis ir teikiamas sąskaitas už paslaugas turėtų sutelkti ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, o Valstybės kontrolė turi sistemiškai išnagrinėti šilumos tinklų nuomos sutarčių nuostatas ir pateikti savo išvadas bei rekomendacijas“ , – tvirtina S.Skvernelis.

Nepagrįstai „Vilniaus energijos“ į šilumos kainą įtrauktos lėšos 2012-2014 m. laikotarpiu

  • Permoka už biokurą – 3,4 mln. Eur
  • Nesumažinta kaina dėl prekybos ATL – 4,67 mln. Eur
  • Investicijos į bendrovės valdomą elektros ūkį – 1,2 mln. Eur
  • Darbo užmokesčiui ir išeitinėms išmokoms – 3,3 mln. Eur
  • Konsultacinėms paslaugoms – 2,26 mln. Eur
  • Reprezentacijai (klientai ir renginiai) – 1,09 mln. Eur
  • Narystei asociacijose – 0,44 mln. Eur
  • Socialinei paramai (maitinimas, sporto veikla ir pan.) – 0,4 mln. Eur
  • Labdarai (švietimo, ugdymo įstaigos ir pan.) – 0,29 mln. Eur
  • Kelionėms – 0,15 mln. Eur
  • Reklamai žiniasklaidoje – 0,12 mln. Eur.

*VKEKK duomenys

80 eurų – tiek vilniečiai galėtų sutaupyti per šią žiemą, pritaikius kompensaciją už šilumos kainų permokas 2012-2014 metais.

Mes reikalaujame, kad tyrimo rezultatai jau šį šildymo sezoną atsispindėtų ir „Vilniaus energijos“ sąskaitose gyventojams.

„Mes reikalaujame, kad tyrimo rezultatai jau šį šildymo sezoną atsispindėtų ir „Vilniaus energijos“ sąskaitose gyventojams, kurios turėtų būti sumažinamos atitinkama suma“, – tikina S.Skvernelis.

Politinė reklama. Bus apmokėta iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų kampanijos sąskaitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius