Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasarį į Lietuvą atvyks Nobelio premijos laureatas Johnas O’Keefe

Kitų metų pradžioje Lietuvoje svečiuosis fiziologijos ir medicinos srities Nobelio premijos laureatas profesorius Johnas O’Keefe. Mokslininkas į Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centrą (VU GMC) atvyks vasario 26–28 dienomis, tarptautinės gyvybės mokslų konferencijos The COINS 2019 metu.
Johnas O'Keefe
Johnas O'Keefe / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 1 Nobelio premija

J.O‘Keefe – amerikiečių-britų kognityvinės neurologijos srities profesorius Sainsbury Wellcome centre, Londono universiteto koledže ir Wellcome Trust pagrindinis mokslinis bendradarbis.

Mokslininko domėjimosi sritis – smegenyse esantis hipokampas, tai yra giliausiai nugrimzdusi į galvos smegenų vidų smegenų žievės dalis; jis tyrė, kaip ji formuoja gyvūno erdvinę ir epizodinę atmintį bei navigaciją. J.O‘Keefe, siekdamas suprasti, kaip mes gebame orientuotis erdvėje, studijavo, kurios ląstelės žiurkės smegenyse reaguoja priklausomai nuo to, kurioje kambario vietoje ji yra. Jis atrado, kad, keičiant buvimo vietą, gyvūno smegenų hipokampo dalyje aktyviomis tampa vis kitos ląstelės. Vadinamųjų „vietos ląstelių“ atradimas sukūrė prielaidą, kad hipokampas organizme funkcionuoja kaip kognityvinis žemėlapis.

Be Nobelio premijos, kurią 2014-aisiais J.O’Keefe pasidalino su kitais dviem mokslininkais – Mei Brit ir Edvardu Moseriais, profesorius taip pat yra pelnęs kitų prestižinių apdovanojimų, kaip Luizos Gross Horwitz premiją 2013-aisiais ir Kavli premiją 2014-aisiais (dalijosi su mokslininkais Brenda Milner ir Marku Raichle). Jis – Jungtinės Karalystės Medicinos mokslų akademijos narys, taip pat – Karališkosios draugijos kolega.

Lietuvoje mokslininkas apsilankys tarptautinėje gyvybės mokslų konferencijoje The COINS 2019 – ji organizuojama Vilniaus universiteto Studentų atstovybės Gyvybės mokslų centre. Kasmet pristatyti mokslinių atradimų bei diskutuoti nuolat aktualiomis gyvybės mokslų temomis į šią konferenciją atvyksta mokslininkai ir studentai iš viso pasaulio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius