-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min eksperimentas: ar galima apgauti alkobloką, pasinaudojus pagalba iš šalies?

15min žurnalistai yra atlikę jau ne vieną eksperimentą su alkoholio matuokliais, bandydami paneigti visuomenėje platinamus gandus, kad „pripūsti“ galima ir privalgius saldainių su likeriu, išgėrus gudobelių ekstrakto ar praskalavus burną skalavimo skysčiu. Šie mitai buvo be vargo paneigti.

Tačiau ne visus įtikina ir akivaizdūs dalykai. Visada atsiras skeptikų. Ir jie bus teisūs, nes teoriškai nėra neatrakinamų spynų ar neapeinamų saugos sistemų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip veikia alkoblokai, pakertantys neblaivių kelių erelių sparnus?

Tačiau alkobloko (alkospynos) tikslas nėra kovoti su žmonėmis, bandančiais apgauti sistemą. Šio prietaiso paskirtis – padėti kartą jau prasikaltusiems vairuotojams grįžti į tiesų kelią. Ir, žinoma, pagelbėti pareigūnams, kurie užtikrina, kad norintis sutrumpinti nuobaudos laiką vairuotojas sėstų prie vairo tik blaivas.

Sukčiavimo įrankiai: balionas, pompa, kompresorius

Alkotesteris.lt nuotr./Nuotrauka prieš tikrinimą alkotesteriu
Alkotesteris.lt nuotr./Nuotrauka prieš tikrinimą alkotesteriu

Dažniausiai po panašiais straipsniais apie alkoholio matuoklius skaitytojai nevengia „dalytis“ patirtimi, kad štai, suklaidinti aparatūrą galima pasinaudojus pagalba iš šalies. Kad vairuotojams susikeisti beveik neįmanoma, jau turėtų būti akivaizdu.

Tačiau, ar galima apeiti sistemą pasitelkus į pagalbą buitinius prietaisus: mechaninę oro pompą arba elektrinį oro kompresorių, iš anksto pripūstą oro balioną?

Juk tokiu būdu vairuotojas, vartojęs alkoholinių gėrimų, išvengtų patikros.

15min žurnalistas pirmąją eksperimento dalį atliko visiškai nevartojęs alkoholio. Iš pradžių pripūtė balioną ir pabandė iš jo leisdamas orą apgauti alkotesterį. Po pirmojo bandymo alkotesteris net nesureagavo. Po antrojo – ir vėl liko bejausmis. Taigi „pasiskolinus“ svetimo oro ar iš anksto prisipūtus balioną alkospynos apgauti neįmanoma.

Rankinė pompa alkoholio matuokliui nepatiko dar labiau.

Rankinė pompa alkoholio matuokliui nepatiko dar labiau. Ko gero dėl to, kad pučiamas oro srautas trūkinėjo, ekrane iškart pasirodė užrašas „Pūsti ilgiau, kartoti testą“.

Atrodytų, kompresoriaus pučiamas oro srautas – tolygus, turėtų suveikti. Įjungiame jį į tinklą ir trečią kartą bandome falsifikuoti testo rezultatus. Ir vėl nepavyksta apgauti išmanios sistemos – alkoholio matuoklis tokio pūtimo tiesiog „neužskaito“.

VIDEO: Eksperimentas: bandome apgauti alkobloką

Tokį aparato elgesį nesunku paaiškinti: alkoblokas „Dräger Interlock 7000“ atpažįsta, ar tiriamas oro mėginys tikrai iškvėptas žmogaus, pūtimo metu analizuoja oro temperatūrą, oro tūrį ir drėgmę, taip įsitikinama, kad pučia žmogus, o ne koks nors pritaikytas prietaisas.

Alkoblokas turi „burnos alkoholio“ aptikimo funkciją. Tai pagalbinė funkcija, sumažinanti tikimybę, kad burnoje užsilikę alkoholio garai iškreips testo rezultatą. Pučiant į alkotesterį, nepraėjus 15–20 min po alkoholio vartojimo, gali būti aptikti burnoje užsilikę alkoholio garai, o alkotesteris parodys klaidą.

Antroji dalis: alkoholis

Atėjo metas tikriems išbandymams – alkobloko patikrinimui alkoholiu. Žurnalistas maktelėjo taurelę populiarios trauktinės, paskui antrą.

Vėl gautas tas pats rezultatas – užvesti automobilio nepavyko.

Pirmą kartą pūtė praėjus vos 5 min. po alkoholinio gėrimo vartojimo. Aparatas parodė, kad testas nepavyko. Tuo metu administratoriaus teises turintis įmonės „Alkotesteris“ direktorius Marius Anusauskas į telefoną gavo perspėjimą SMS žinute: stebimo vairuotojo blaivumas nepatvirtintas.

Dar po 15 minučių pakartojus testą vėl gautas tas pats rezultatas – užvesti automobilio nepavyko.

0,34 promilės – juntamas girtumas

Tuo metu jaučiausi lengvai apsvaigęs, todėl dėl viso pikto pasitikrinau blaivumą ir buitiniu alkotesteriu. Jis rodė 0,34 promilės. Net nustebau, kad tiek apsvaigus mūsų įstatymai dar leidžia vairuoti.

Alkoblokas yra auklėjamoji priemonė, kuri leidžia prasikaltusiam vairuotojui įrodyti, kad jis pasitaisė ir visai nevartoja alkoholio.

Daugeliui smalsu, kodėl automobilis neužsivedė, nors neviršijau 0,4 promilės? Alkoblokas – programuojamas įtaisas. Toleruojamą ribą individualiai gali nustatyti kiekvienas administratorius savaip.

Bet nepamirškime svarbiausio dalyko: alkoblokas yra auklėjamoji priemonė, kuri leidžia prasikaltusiam vairuotojui įrodyti, kad jis pasitaisė ir visai nevartoja alkoholio. O jei vartoja, nė nežiūri į automobilio pusę.

Štai kodėl daugelio alkoblokų tolerancija alkoholiui – „nulinė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius