-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 priežastys, kodėl automobilis neužsiveda

Kai automobilio nepavyksta užvesti speiguotą žiemos rytą, priežastis dažniausiai aiški – nusėdęs akumuliatorius. Bet dėl kokių priežasčių automobilis neužsiveda saulėtą pavasario rytą?
Akumuliatoriaus pakrovimas
Akumuliatoriaus pakrovimas / Vida press/Ian Allenden / Alamy nuotr.

Priežastys gali būti kelios, bet dažniausia iš jų – ta pati, kaip ir žiemą – nusėdęs automobilio akumuliatorius, kurio energijos neužtenka pasukti starteriui. Tačiau gali būti ir kitų nemalonių techninių problemų.

„Iš patirties galime pasakyti, kad dažniausiai, kai vairuotojai kviečia techninę pagalbą dėl neužsivedančio automobilio, priežastis būna išsikrovęs akumuliatorius. Žinoma, tokių problemų dažniau pasitaiko šaltuoju metų laiku, bet neretai tokių atvejų pasitaiko ir tuomet, kai oro sąlygos yra palankios.

Reikia atkreipti dėmesį, kad akumuliatorių gali nusodinti ne tik šaltis, bet ir netvarkinga automobilio elektros instaliacija, palikti įjungti žibintai ar ilgai ir garsiai grojusi muzika neužvesto automobilio salone. Jeigu nepavyksta užvesti automobilio pagalbinėmis priemonėmis, reikia ieškoti techninių priežasčių“, – sako techninės pagalbos tarnybos „Euro Asista“ komercijos direktorius Nerijus Jarmala.

Ši tarnyba paslaugas vairuotojams, apdraudusiems automobilį civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu bendrovėje „Lietuvos draudimas“, teikia nemokamai. Vien per praėjusius metus bendrovės klientai nemokama technine pagalba užvesti automobilį pasinaudojo daugiau nei 1200 kartų.

Štai kelios svarbiausios priežastys dėl kurių ryte neužsiveda automobilis.

1. Žiema automobilio akumuliatoriui yra ekstremalių išbandymų metas. Jeigu jis nebenaujas, gali būti, kad dalis elektrolito jau išgaravę, akumuliatoriaus galios nebeužtenka užvesti variklį. Tuomet reikėtų keisti akumuliatorių.

2. Paliktas apšvietimas automobilio salone, arba neišjungtos artimosios šviesos. Žiemą, kai anksti temsta, nesunku pastebėti, kad pamiršote išjungti šviesas arba šviestuką salone. Tačiau dabar, kai temsta vėliau, užmaršiems vairuotojams tokių bėdų pasitaiko dažniau.

„Kartą vienas vairuotojas, kvietęs mus ne pirmą kartą skundėsi, kad kurį laiką automobilis užsiveda puikiai, bet po to vieną rytą ima ir „numiršta“. Paaiškėjo, kad automobilio salone buvo įjungtas apšvietimas, kurio beveik nematyti. Lemputė nusodino akumuliatorių“, – prisiminė N. Jarmala.

3. Avariniai žibintai taip pat nusodina automobilio akumuliatorių. Jeigu kelioms valandoms palikote „mirksintį“ automobilį, tai gali būti priežastis, dėl kurios jis neužsiveda. Beje, automobilio akumuliatorių gali išsekinti ir itin jautri signalizacija, reaguojanti į bet kokį judėjimą šalimais. Signalizacija taip pat naudoja elektros energiją.

4. „Ne kartą teko gelbėti automobilius festivaliuose ar poilsiavietėse prie ežerų. Žmonės atsipalaiduoja, įjungia muziką automobilio salone ar netgi įsijungia automobilio žibintus, kad pasišviestų. Naujausiuose automobiliuose yra įdiegtos sistemos, saugančios akumuliatorių nuo išsikrovimo, kurios išjungia visą įrangą automobilyje, kai akumuliatorius pasiekia kritinį lygį. Bet taip yra ne visose mašinose“, – sako N. Jarmala.

5. Priežastis gali būti ir ne akumuliatorius. Žiemą dėl drėgmės ir druskų elektros instaliacija gali būti pažeista korozijos. Dėl to gali sumažėti kontaktų patikimumas. Bloga starterio jungtis, pažeistas paskirstytojo sandarumas ir jame susikaupusi drėgmė gali lemti, kad automobilis neužsiveda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius