TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 29 /13:03

Ribojimai Vilniuje per NATO susitikimą: kai kur eismą draus visiškai, į Senamiestį – tik pėsčiomis po patikros

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks NATO viršūnių susitikimas – renginys, kokio Lietuvoje dar nebuvo. Taip teigia šalies vadovai, pritaria ir sostinės valdžia. Tačiau kas tomis dienomis, o ir įsibėgėjant pasiruošimui renginiui, laukia pačių vilniečių bei Vilniaus svečių? Ribojimų sąrašas bus ilgas.

Iki šiol apie konkrečius ribojimus NATO viršūnių susitikimo metu dar nebuvo skelbiama. Nors jau ne kartą kartota – jeigu galite, tomis dienomis geriau palikite Vilnių.

„Iš užklausų, kaip kas domisi, kas kaip vyks tomis dienomis, suprantame, kad susidomėjimas yra didžiulis. Šiandien pristatome tai, kas priklauso nuo Vilniaus miesto savivaldybės, kurios prižiūrimame mieste renginys vyks.

Organizatoriai yra Vyriausybė ir ne visi sprendimai priklauso nuo Vilniaus miesto savivaldybės. Bet kai kurie, kurie priklauso nuo savivaldybės, jau gali būti paskelbti“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Startuoja informacinė kampanija, Vilniaus savivaldybės interneto puslapyje bus polapis NATO, ten bus skelbiama visa turima informacija.

Svečiai – ne tik iš Europos

Anot Vilniaus miesto savivaldybės, kaip buvo ir kitose šalyse, kuriose anksčiau vyko tokios svarbos susitikimas, sostinėje numatomi eismo ribojimai ir kiti įprastam miestiečių gyvenimo ritmui įtakos turėsiantys pokyčiai.

Renginys vyks parodų ir kongresų centre „Litexpo“, čia ir bus priimami svarbūs sprendimai, susiję su 31 šalį vienijančio Aljanso saugumu.

„Vilniui priimti tiek daug aukšto rango svečių bei susitikimą norinčių nušviesti žurnalistų yra reikšmingas ir svarbus įvykis. Gyventojus kviečiame iš anksto planuoti savo keliones liepos 11–12 dienomis“, – sako Vilniaus vadovai.

Vilniuje tikimasi sulaukti ne tik Europos šalių, bet ir JAV, Kanados, NATO partnerių iš Japonijos, P. Korėjos, Australijos, N. Zelandijos vadovų.

Renginyje, tikimasi, pasirodys ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ko laukti ir tikėtis Vilniuje

NATO viršūnių susitikimo metu eismo ir judėjimo ribojimai apims Senamiestį (tarp Pylimo g., Konstitucijos pr. ir Maironio g.), Vilniaus oro uosto, Seimo prieigos, taip pat parodų ir kongresų centro „Litexpo“ prieigas. Kai kurie rajonai ar gatvės bus uždaromi visiškai, kai kur – laikinai, todėl gyventojai kviečiami susipažinti su detalesne informacija iš anksto, artėjant susitikimui.

Tiesa, kol kas dar ne visi ribojimai skelbiami.

„Schemas paskelbsime, kai gausime tam leidimą“, – teigė meras.

Anot V.Benkunsko, jau dabar aišku, kad pravažiuoti šalia „Litexpo“ greičiausia nebus galimybių nei asmeniniu transportu, nei viešuoju liepos 11–12 dienomis. Tad gyventojams irgi nebus galima važiuoti automobiliais, tik pėsčiomis praėjus patikros punktus.

Senamiestis bet kokioms transporto priemonėms bus uždarytas liepos 10–12 dienomis. Tad kas gyvena Senamiestyje, turi suprasti, kad tomis dienomis savo automobiliais neišvažiuos, teigė meras.

Riboto patekimo zonose bus galima judėti tik pėsčiomis, perėjus apsaugos patikrą įrengtuose punktuose. Bus uždarytas visų transporto priemonių judėjimas, įskaitant ir dviračius, elektrinius paspirtukus, todėl gyventojai ir verslas raginami apsirūpinti reikiamomis priemonėmis iš anksto.

Šiose zonose veikiantis verslas galės vykdyti veiklą su tam tikromis išimtimis, kurios apima prekybą ir kitą veiklą lauke. Ribojimai lauko prekybos vietoms, kavinėms bus pateikti artėjant renginiui.

Kai kurie rajonai ar gatvės bus uždaromi visiškai, kai kur – laikinai, todėl gyventojai kviečiami susipažinti su detalesne informacija iš anksto, artėjant susitikimui.

Patekti į gydymo įstaigas, maldos namus, ugdymo (darželius) ar kitas įstaigas, kurios įsikūrusios riboto judėjimo teritorijoje, bus galima tik pėsčiomis.

Raginama atliekas išvežti iki ribojimų

Atliekų vežėjai pasirūpins konteinerių išvalymu prieš pat eismo ribojimų įvedimą. Į uždarytas teritorijas nebus leidžiama įvažiuoti taksi, pavežėjams, pašto siuntų išvežiotojams, kurjeriams.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Litexpo“ jau prasid4jo pasirengimas NATO viršūnių susitikimui
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Litexpo“ jau prasid4jo pasirengimas NATO viršūnių susitikimui

Į šias teritorijas patekti galės tik specialus transportas, su leidimais: policija, Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT), greitosios medicinos pagalba (GMP) ir ugniagesių tarnyba, miesto avarinės tarnybos.

Viešasis transportas prie Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ bus apribotas liepos 11–12 d., Senamiestyje transporto judėjimas nebus galimas liepos 10–12 d.

Autobusai ir troleibusai vyks į autobusų ir geležinkelio stotis, tačiau gali būti pakeisti judėjimo maršrutai, apvažiuojant Senamiestį ar tam tikras gatvių atkarpas.

Visą aktualiausią informacija apie susitikimą, eismo ribojimus galima rasti nato.vilnius.lt.

nato.vilnius.lt nuotr./Ribojimų NATO viršūnių susitikimo metu žemėlapis
nato.vilnius.lt nuotr./Ribojimų NATO viršūnių susitikimo metu žemėlapis

„Vilnius bus išskirtinis miestas“

Anot mero, tai didelis iššūkis surengti tokį renginį, bet ir privalumas – galimybė paskelbti apie Vilnių kuo plačiau.

„Mieste miestiečiai ir miesto svečiai matys lauko reklamas, kad renginys artėja, toliau ta kampanija intensyvės.

Ta liepos savaitė, kuri prasidės nuo Mindaugo karūnavimo dienos, nuo liepos 6-osios, visą renginio savaitę Vilnius bus išskirtinis miestas“, – teigė V.Benkunskas.

Miestas, anot mero, atsakingas už viešojo transporto planavimą, maršrutų keitimą, gatvių parengimą, taip pat paslaugų sektorių, užtikrinant, kad miestas būtų pasiruošęs, ir siekiant, jog tinkamai įsitrauktų verslas.

Meras paragino vilniečius įsivertinti savo situaciją – jeigu kažkas atostogauja, geriau palikti Vilnių. O jeigu tie ribojimai nėra esminiai, jis pakvietė visus vilniečius pajusti „tą didelę galimybę, didelį renginį, kokio laukti teks dar dešimtmečius, pasijusti to renginio dalimi“.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas akcentavo, kad mieste dabar vyksta daug tvarkymo darbų – gatvių, apželdinimo. Taip pat esą miestas padarys viską, kad būtų matomos žinutės apie Ukrainą.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Adomas Bužinskas
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Adomas Bužinskas

Jis paragino verslus, kitas įstaigas pasirūpinti viskuo, ko gali prireikti, iš anksto, nes tikimybė, kad aptarnaujantis transportas galės įvažiuoti į ribojimų teritorija, yra labai maža. Bet esą pasiruošimo laikotarpiu visa tai bus sprendžiama.

Gatvių remontai – pagal planą

V.Benkunskas patikino, kad gatvių remonto darbai vyksta pagal planą, jis paminėjo ir tą pačią Pylimo gatvę Senamiestyje, kuri šiuo metu dar yra perkasta. Tačiau esą viskas vyksta, kaip buvo sumanyta ir pasiruošta.

„Kai kurios atkarpos tvarkomos net greičiau, nei planuota“, – tikino meras.

Jis kalbėjo, kad ruoštis reikia, tad į renginį reikia žiūrėti kaip į didelę galimybę Vilniui ir Lietuvai: „Mūsų kvietimas tiek gyventojams, tiek miesto svečiams įvertinti šitą renginį kaip didelę šventę, kuri karo kontekste darosi dar reikšmingesnė, kad būtent Vilniui patikėta ją organizuoti.

O tie nepatogumai, na, jie nesitęs amžinai. Tris dienas galime turbūt pakentėti. Ir verslai turbūt gali dvigubai prekių atsivežti, jei tai nėra greitai gendantys produktai. Galima planuojant ir turint tinkamą požiūrį šitą renginį pasidaryti didele švente.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gatvių infrastruktūros atnaujinimo darbų pristatymas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gatvių infrastruktūros atnaujinimo darbų pristatymas

Meras sakė, kad nebandoma skaičiuoti, kur kas laimės, o kur praloš, tačiau esą verslas tikrai turės papildomų galimybių – atvykę svečiai ne tik dirbs, bet ir ieškos galimybių kažką pamatyti, pasilinksminti ir pan.

„Čia ne karantinas, kad uždarome ir kavines, restoranus, kad viešbučiai negalės dirbti. Dirbti visi galės, žmonių atvykstančių skaičius bus kosminis“, – kalbėjo A.Bužinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius