Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įspėja – artėja dar viena didžiulė pūga: klius visai Lietuvai

Ketvirtadienio naktį prasidės dar viena šios žiemos pūga, apimsianti beveik visą Lietuvą, gausiai snigs ir penktadienį, tačiau tik šalies vakaruose.
Pūga Vilniuje vėl įsismarkavo
Pūga Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, sniegas Lietuvą turėtų pasiekti iš pietvakarių apie 3 val. ketvirtadienio naktį.

Pamažu pūga slinks per beveik visą Lietuvą, smarkiausios pūgos laukiama aplink Kybartus, Kauną, Raseinius. Pūga iš Lietuvos pasitrauks ketvirtadienį, apie 13 val.

Ketvirtadienį pūgos Vakarų Lietuva turėtų išvengti, o penktadienį sniegas pasirodys ir šiame šalies krašte. Gausiai sniegas turėtų iškristi ir Klaipėdoje, Telšiuose, Mažeikiuose, Šiauliuose.

Pūga ir snygis iki ryto

Vilniaus savivaldybės bendrovė „Grinda“ įspėja, kad pūga (snygis esant stipriam vėjui) gerokai apsunkina eismo sąlygas: ką tik nuvalytos gatvės vėl užnešamos sniegu, gerokai sumažėja matomumas, dėl nuolat atsinaujinančios sniego dangos prailgėja stabdymo kelias.

„Tikėtina, kad ketvirtadienio ryto kelionė į darbą, mokyklą, polikliniką užtruks ilgiau nei įprastai – kelionės laiką planuokite su atsarga“, – teigia bendrovė.

Pati „Grinda“ irgi ruošiasi:

„Ruošiamės orų permainai:
– Dar trečiadienio vakare pradėsime prevencinius barstymus:

  • jie apsaugo nuo netikėtumų (nes niekada negalime būti tikri, kada pradės snigti),
  • pradeda tirpdyti sniegą vos nukritus pirmosioms snaigėms,
  • kelias valandas padeda išvengti suspausto sniego ar ledo sluoksnio susidarymo – o tai labai svarbu rytinių eismo srautų metu.

– Pūgai prasidėjus, sniegą valysime verstuvais.

Kaip visada, valymo prioritetas bus skiriamas toms gatvėms, kuriomis vyksta didžiausi srautai.

Būkite atidūs, rinkitės saugų greitį. Kelionės laiką planuokite su atsarga (ar pagal galimybes perkelkite svarbius susitikimus vėlesniam laikui).

Apie sunkiau pravažiuojamas vietas praneškite tel. 1355 ar el. paštu 1355@grinda.lt.“

Per parą sniego – dvigubai

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba feisbuke antradienį pasidalijo skaičiais, kiek prisnigo per pirmadienį ir antradienio naktį.

„Dalyje šalies sniego danga per praėjusias 24 val. pastorėjo kone dvigubai.

Antradienį ryte storiausia sniego danga buvo susidariusi dalyje rytinių ir šiaurės rytinių rajonų. Rokiškyje ir Liukonyse (Širvintų r.) sniego dangos storis siekė 22 cm, Švenčionyse – 21 cm, o Ukmergėje, Vilniuje ir Tauragnuose (Utenos r.) – 20 cm.

Mažiausiai sniego (iki 10 cm) buvo siaurame pajūrio ir pamario ruože, taip pat, dalyje Suvalkijos ir Radviliškio apylinkėse. Tarp 4–6 cm buvo išmatuota Šilutėje, Klaipėdoje, Šeduvoje/Šiaulėnuose (Radviliškio r.), Nidoje, Akmenėje, Kybartuose ir Marijampolėje“, – rašoma meteo.lt paskyroje feisbuke.

Antradienį prisnigo bei siautėjo pūga ir pajūry.

Sinoptikai žada, kad ketvirtadienio naktį vėl bus sniego visoje Lietuvoje.

Sausis šaltesnis nei įprasta

„Sausio pirmoji pusė buvo gerokai šaltesnė, nei vidutiniškai būna tokiu metų laiku. Ženkliau buvo atšilę vos keletą dienų (t. y. tapo šilčiau nei vidutiniškai; žr. grafike). Vidutinė sausio 1–16 d. laikotarpio oro temperatūra Vilniuje buvo -7,1 °C, o Klaipėdoje -4,4 °C (anomalijos siekė -3,9 ir -4,1 laipsnio).

Per pusę mėnesio Vilniuje ir Klaipėdoje, atitinkamai, buvo 12 ir 10 dienų šaltesnių už 1991–2020 m. laikotarpio vidurkį. Šalčiausios pasitaikė sausio 7–8 dienos, o šilčiausios – sausio 10–11 d.“, – apie sausio šaltumą teigia LHMT.

Kalbant apie kritulius, LHMT teigimu, per praėjusias 16 dienų kritulių kiekio skirtumas tarp Lietuvos vietovių siekė iki 4–5 kartų, o tarp Vilniaus ir Klaipėdos – skirtumo beveik nebuvo: Vilniuje (Trakų Vokėje) iškrito 26,7 mm (t. y. 57 % sausio daugiametės kritulių normos), o Klaipėdoje išmatuota 28,8 mm (43 % sausio mėn. vidurkio). Viso sausio mėn. kritulių norma sostinėje siekia 48 mm, o uostamiestyje – 67 mm.

„Remiantis dabartiniais skaičiavimais, toliau vyraus žiemiški orai. Iki šios savaitės pabaigos daugiausia kritulių sulauks vakariniai rajonai (iki 10–20 mm), kitur kritulių bus mažiau, iki 4–8 mm“, – prognozuoja sinoptikai.

VIDEO: Patarimai vairuojantiems per pūgą: pataria Gazas.lt redaktorius
VIDEO: Vilniaus gatves sniegas nudažė baltai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius