-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką požiūris į vairavimą pasako apie žmogaus mąstymą? Pokalbis su buvusiu lenktynininku

Gatvėse dar pasitaiko vairuotojų, kuriems atrodo, kad kuo greičiau važiuoji, tuo „kietesnis“ esi. Buvusį profesionalų lenktynininką Audrių Gelžinį toks požiūris stebina. Anot jo, yra priešingai. Lenktynėms skirtos specialios trasos, o bandyti pasididžiuoti abejotinais vairavimo sugebėjimais gatvėje — tiesiog gėda.
 Vairuotojas
Vairuotojas / 123rf.com

Autosportas pakeitė požiūrį į vairavimą

Anot 15min pašnekovo, požiūris į vairavimą bei eismo saugumą priklauso tiek nuo individualių savybių, tiek ir nuo auklėjimo, išsilavinimo. Vieni į nesaugų vairavimą labiau linkę jaunystėje, bet tai anaiptol nėra taisyklė, o kai kurie tokio pavojingo elgesio taip ir neišauga.

Pasak A.Gelžinio, profesionalios lenktynės jam ir pačiam padėjo pakeisti požiūrį į vairavimą: „Aš pats lenktyniauti pradėjau dar tais laukiniais laikais, kai eismas nebuvo labai tvarkingas, bet dabar, kai pažiūriu į savo vaikus ar autosportu besidominčius jų bendraamžius, tai jie tikrai labai kultūringi vairuotojai. Visų pirma, nebėra prasmės kažkam kažką parodyti, o kitas dalykas — jie labai gerai supranta, kokios pasekmės gali būti.“

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Dvi legendos: Audrius Gelžinis ir Ramūnas Čapkauskas
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Dvi legendos: Audrius Gelžinis ir Ramūnas Čapkauskas

A. Gelžinis: gatvė — ne lenktynių trasa

„Vairavimas lenktynių trasoje ir įprastoje gatvėje yra nepalyginami dalykai. Lyg bandytume palyginti profesionalų bėgimą su ėjimu į parduotuvę“, — pabrėžė A. Gelžinis.

Paprastai kalbant, jeigu manote, kad geram vairuotojui užtenka mokėti paspausti akceleratorių, tai smarkiai klystate. Gatvė nėra lenktynių trasa, o bandyti pasirodyti savo įsivaizduojamais sugebėjimais — ne tik kvaila, bet ir pavojinga.

„Gatvėje ne viskas priklauso nuo tavęs, čia svarbūs ir kiti eismo dalyviai, kurie tavęs gali nepamatyti ar netikėtai išbėgti į kelią, todėl vairuojant turi išlikti visą laiką budrus“, — pabrėžė pašnekovas.

Lietuvos automobulių kelių direkcija/Eismo įvykių statistika Lietuvoje
Lietuvos automobulių kelių direkcija/Eismo įvykių statistika Lietuvoje

Lenktynės — ne šiaip užsiėmimas, o profesionalus sportas

Ko reikia, kad „pasirodyti“ gatvėje mėgstančių vairuotojų požiūris pasikeistų? Lenktynininkas A. Gelžinis svarstė, kad svarbiausia — švietimas ir auklėjimas. Taip pat, pasak jo, džiugu, kad vis daugiau žmonių supranta, kad taip elgtis nėra kieta, o priešingai — gėda.

Vis daugiau žmonių supranta, kad taip elgtis nėra kieta, o priešingai — gėda.

Kai kam atrodo, kad geram lenktynininkui užtenka gebėti paspausti greičio pedalą, tačiau bent kartą atsisėdę prie tokio automobilio vairo ar simuliatoriaus supranta, kiek daug iš tiesų reikia mokėti.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Audrius Gelžinis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Audrius Gelžinis

Iš gatvės į lenktynių trasą? Vargu…

Ar pasirodyti norintis gatvės chuliganas būtų ir geras lenktynininkas? Tuo A. Gelžinis labai abejoja, nes vien požiūris į vairavimą atskleidžia mąstymo ribotumą: „Jeigu nė paprastai gerai vairuoti nesugeba, neturi jokios disciplinos, tai ką jau kalbėti apie profesionalų sportą.“

„Žinau istorijų, kai labai neblogais lenktynininkais tapo žmonės, atėję iš simuliatorių, bet kad chuliganas iš gatvės — negirdėjau“, — pasakojo 15min pašnekovas.

Vis dėlto, jeigu tikrai svajojate išbandyti lenktynininko duoną — pradėti reikia ne gatvėje, o specialiose trasose, skirtose pradedantiesiems ar mėgėjams. Anot pašnekovo, pasirinkimas tikrai yra didelis.

A. Gelžinis neabejoja, kad kuo toliau, tuo atsakingesni bus Lietuvos vairuotojai. Anot jo, jau dabar situacija yra nepalyginamai geresnė negu prieš kelis dešimtmečius, tačiau pasitempti tiktai dar yra kur...

Lietuvos automobulių kelių direkcija/Žuvusiųjų eismo įvykiuose statistika
Lietuvos automobulių kelių direkcija/Žuvusiųjų eismo įvykiuose statistika

Brangink gyvybę. Rinkis saugų greitį

Skiltis Saugukelyje.lt rengiama kartu su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija

VIDEO: Kaip suvaldyti slystantį automobilį? Praktiniai lenktynininko Ramūno Čapkausko patarimai
VIDEO: Kaip stabdyti slidžiame kelyje? Lenktynininko Ramūno Čapkausko praktiniai patarimai
VIDEO: Ar automobilis važiuoja ten, kur nori vairuotojas? Taip. Bet ne visada.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius