Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujo ženklinimo Vilniaus sankryžose tikslas kol kas – tik įspėti, o baus po pusmečio

Vilniaus sankryžose artimiausiu metu bus paženklintos zonos, į kurias vairuotojai negalės įvažiuoti, jei priekyje matys kliūtį, paprastai - kitą automobilį.
Sankryža
Sankryža

Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas BNS ketvirtadienį sakė, kad geltonos spalvos ženklinimu siekiama atkreipti dėmesį į ir šiuo metu galiojančią taisyklę, kurios drausmingai laikantis mieste galėtų sumažėti spūsčių. Bausti vairuotojus žadama praėjus kelių mėnesių pereinamajam laikotarpiui.

„Šio geltono ryškaus kvadrato tikslas yra vizualiai įspėti, kad tu ten negali važiuoti. Kol kas niekas nieko nebaus – tai yra akcija vairuotojų kultūrai, vairavimo įpročiams gerinti. Praėjus kažkiek laiko, trims ar šešiems mėnesiams, pasitelksime ir pareigūnus, prašysime pasišnekėti su tais, kurie neišmoksta normaliai važiuoti. Jei gerosios vairavimo kultūros priemonės nepadės, prašysime pagalbos pareigūnų drausminti vairuotojus įstatymų nustatyta tvarka“, – BNS sakė G.Paluckas.

Spūstys sankryžose susidaro tada, kai vienas vairuotojas įvažiuoja ir sustojęs užtveria visą įvažiavimą. Atsiradus šiam ženklinimui, vairuotojai matys, kad šiame plote draudžiama sustoti

Pirmiausia bus ženklinamos sankryžos, kuriose, savivaldybės duomenimis, vairuotojai dažniausiai pažeidžia taisykles. Šiuo metu „geltonasis kvadratas“ jau yra Kalvarijų gatvės ir Konstitucijos prospekto sankryžoje, iki rugsėjo 1-osios planuojama paženklinti dar šešias: Kalvarijų – Kareivių – Ozo gatvių, Žirmūnų – Kareivių gatvių, Laisvės prospekto – Rygos gatvės, Kalvarijų – A. Juozapavičiaus gatvių, Švitrigailos – J. Basanavičiaus gatvių ir Savanorių prospekto – Žemaitės gatvės sankryžą.

Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis sakė, kad Vilnius tapo pirmuoju naujovę įvedusiu Lietuvos miestu, o tokią praktiką didmiesčiuose jau keletą metų taiko Ispanija, Prancūzija, Vokietija, Belgija.

„Tai puikiai pasiteisina. Matome, kad spūstys sankryžose susidaro tada, kai vienas vairuotojas įvažiuoja ir užtveria visą įvažiavimą, pasikeičia net kelios šviesoforų fazės ir niekas nejuda. Atsiradus šiam ženklinimui, vairuotojai matys, kad šiame plote draudžiama sustoti. Tai neabejotinai padarys sankryžas pralaidesnes“, –  BNS savo nuomonę išsakė V.Pumputis.

Savivaldybė informuoja, jog į geltonomis linijomis pažymėtą zoną draudžiama įvažiuoti, jei joje ar už jos yra kliūtis, išskyrus atvejus, kai vairuotojai suka į kairę. Sankryžose ketinama papildomai įrengti skydus, kurie informuos apie naują ženklinimą.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, jog už kelio ženklų ar ženklinimo nesilaikymą vairuotojams gali būti skiriama nuo 28 iki 86 eurų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius