Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojingiausias metų laikas dviratininkams – pavasaris

Atrodytų, jog atėjus pavasariui eismo įvykių gerokai sumažėja, o eismo sąlygos ir matomumas geresni. Vis dėlto anksti atšilus orams gatvėse pasirodžiusių pirmųjų dviratininkų tyko dideli pavojai. Šiai eismo dalyvių kategorijai pirmieji pavasario mėnesiai yra pats pavojingiausias laikotarpis.
Stilinga mergina.
Dviratininkė / Fotolia nuotr.

Socialinis projektas „Nebūk briedis“ primena, jog šiuo metų laiku dviratininkams ir automobilių vairuotojams gatvėse ir keliuose kaip niekad svarbu laikytis Kelių eismo taisyklių bei rūpintis savo saugumu. Taigi norint būti saugiems bei matomiems kelyje prevencinių priemonių reikėtų imtis ir patiems. 

Tenka pripažinti, kad dažniausiai nelaimės, kuriose nukenčia dviratininkai, įvyksta dėl aplaidumo ir atsakomybės stokos. Po žiemos dviračiu ilgokai nevažiavęs žmogus gatvėje elgiasi neatsargiai: neįvertina kelio dangos, neatsargiai įvažiuoja į kelią iš kiemų, rieda važiuojamąja kelio dalimi, nors įrengti dviračių takai. Be to dauguma dviratininkų būna primiršę ir tai, kad tamsiuoju paros metu važiuojant be atšvaitų vairuotojai dviratės transporto priemonės gali išvis nepastebėti. 

Dviratininkams iš tiesų bene svarbiausia tamsiuoju paros metu išlikti matomiems. Juk šviesą atspindinčios priemonės žmogui gali išgelbėti gyvybę. Kelių eismo taisyklių nustatyta, kad dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Taip pat važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas. 

Pats dviračio vairuotojas taip pat turi būti gerai matomas. Praėjusių metų liepos 1 d. pakoregavus Kelių eismo taisykles dviratininkams važiuojant važiuojamąja kelio dalimi ir dienos, ir nakties metu privaloma dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltos spalvos šviesos žibintas, o gale – raudonos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius