Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 20 /10:19

Staigus orų pokytis: spūstys, avarijos ir virstantys stulpai nuo Vilniaus iki Palangos

Sinoptikų pranašystės išsipildė su kaupu. Antradienį sulaukėme orų pokyčio. Iš vakarų priartėjęs orų frontas atnešė tankius debesis, o su jais ir šlapią sniegą.

Apie situaciją gatvėse ir keliuose praneškite gazas@15min.lt.

Anot sinoptikų, sniegą netrukus pakeis lietus, tad vairuotojų laukia išties pavojinga kombinacija. Tai – ne tik slidi danga, bet ir ledo pluta ant durelių, valytuvų ir stiklų. Nes vanduo, patekęs ant įšalusių paviršių, virsta ledu. Todėl, pasak ekspertų (jų patarimai – žemiau), prieš pradedant kelionę, labai svarbu pasirūpinti geru matomumu.

Papildyta „Grindos“ komentaru. Vakarų Lietuvoje jau fiksuojamos itin sudėtingos eismo sąlygos. Panašu, kad greitu metu lijundros, plikledžio, smarkaus sudėtinio apšalo sulauks ir šalies rytiniai rajonai.

Nuo 3.30 val. „Grindos“ barstytuvai druska ir druskos-smėlio mišiniais barstė visus prižiūrimus gatvių maršrutus. Žiemos technika visame mieste dirba iki šiol.

Lijundros dydis, masė ir susidarymo greitis priklauso nuo vandens kiekio ore, vėjo greičio ir vandens lašelių kritimo kampo. Šiuo metu sinoptikai signalizuoja, kad sąlygos susidaryti lijundrai yra palankios.

Lietuvos automobilių direkcija antradienį, apie 9 val., jau buvo sulaukusi apie 100 skambučių. Dauguma žmonių skambino iš Vakarų Lietuvos, informavo apie prastas eismo sąlygas, praneša 15min žurnalistė Aurelija Jašinskienė.

Situacija Vilniuje

Pakitusios eismo sąlygos, kaip ir reikėjo tikėtis, spūstis suformavo anksčiau, nei įprastai. Tad jau nuo 7 val. ryto eismo srautai probleminėse Vilniaus vietose ėmė lėtėti, pasipylė avarijos – prie Pūčkorių atodangos, Vingio parko.

Maps Google nuotr./Eismas Vilniuje antradienį, 8 val. ryto
Maps Google nuotr./Eismas Vilniuje antradienį, 8 val. ryto

TAIP PAT SKAITYKITE: Kur eismo sąlygos blogiausios.

„Pilaitės prospektas – kaip visuomet. Ties kelių policija eismas stoja nuo 7 val. ryto“, – informavo Rasa. Ji teigė mačiusi ir dirbančius barstytuvus Narbuto g.

Skaitytojos Vilmos schema: Vilniuje. S.Batoro g., nuverstas stulpas
Skaitytojos Vilmos schema: Vilniuje. S.Batoro g., nuverstas stulpas

„S.Batoro g., važiuojant iš Naujosios Vilnios, ties nusukimu į Viršupio g. neprivažiavus viaduko (link Antakalnio), į važiuojamąją dalį nuverstas apšvietimo stulpas. Užima beveik dvi juostas. Neskubėkite“, – perspėja Vilma V. ir prideda žemėlapį.

„Vairuotojai juda labai nedrąsiai, trūkčiodami, neužtikrintai, nors kol kas nėra slidu. Juk nebe pirmas toks rytas... Todėl kamščiai – garantuoti“, – praneša Linas.

„Sunkiai įvažiavau į Edukologijos žiedą. Nes vieni važiuoja kaip įprastai, o kiti užstabdę. Todėl žiedu nuolat juda srautas, įlįsti sunku. Bet yra ir geroji žiemos pusė. Sniegas uždengė laikinas, kelininkų nenutrintas eismo juostas. Kai kur jos dvigubindavosi. Tai dabar važiuoji, kur akys mato, ir viskas aišku“, – sako Arūnas.

Akmenės savivaldybės mero perspėjimas

Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas rytą perspėjo gyventojus be reikalo neiti iš namų:

„Jei turite bent mažiausią galimybę likti namuose – prašau, likite.
Viskas gali palaukti, sveikata ir jūsų saugumas dabar svarbiausia.

Nuotolinis darbas, mokslas, atidėti susitikimai – šiandien likti namuose ir atšaukti viską, kas nėra gyvybiškai būtina, yra privaloma bei pateisinama. Už kelių, šaligatvių bei viešųjų erdvių priežiūrą atsakingi darbuotojai ir technika jau dirba, bet patikėkite, įveikti šią meteorologinę išdaigą nebus lengva, be to, tai nenutiks iki 8 val. ryto.“

Vitalijaus Mitrofanovo FB nuotr./Lijundra Akmenės rajono savivaldybėje
Vitalijaus Mitrofanovo FB nuotr./Lijundra Akmenės rajono savivaldybėje

Palangos mero perspėjimas

Panašiu tekstu į gyventojus kreipėsi ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus:

„Mieli gyventojai, būkite labai atsargūs, ypač senyvo amžiaus žmonės, taip pat vairuotojai. Oro sąlygos yra labai prastos, lyja ir šąla. Todėl yra labai slidu. Komunalininkai nuo 2 valandos nakties barsto druska ir gatves, ir šaligatvius. Kas gali, pabūkite namuose, ypač senoliai.“

Skaitytojai tuo pat metu praneša, kad dėl avarijų užsikimšo kelias Šilutė–Klaipėda. Tačiau žemėlapis avarijų nerodo.

„Nuo Venskų iki Priekulės, iki Dituvos žiedo kelio būklė 7 val. ryto buvo tragiška, labai slidu“, – informavo skaitytoja A.J.

Klaipėdos apskrities Vyriausias policijos komisariato atstovė Andromeda Grauslienė teigė, kad iki 9 val. ryto sulaukta 3 pranešimų apie nuo kelio nuslydusius automobilius. Du automobiliai nuvažiavo nuo kelio Plungės rajone, vienas – Klaipėdos. Žmonės nenukentėjo

Kaip elgtis, gatvėse kilus chaosui

„Paryčiais krintantį sniegą keis šlapdriba, o įdienojus – lijundra. Šis staigus perėjimas (sniegas – šlapdriba – lijundra – lietus) ant įšalusių paviršių neišvengiamai suformuos plikledį.

Plikledis yra vienas bjauriausių, sunkiai suvaldomų žiemos kaprizų. Lyja ir šąla visur vienu metu, o lietus sparčiai keičia druskos tirpalo koncentraciją – druskos veikimo efektyvumas krinta, tad nusiteikime sudėtingam antradieniui“, – perspėja Vilniaus miesto tvarkymo įmonė „Grinda“, per naktį prevenciškai pabėrusi druskos. Tačiau ji neišgelbės, jei vairuotojai nesutelks viso dėmesio į vairavimą.

„Grinda“ antradienį pataria vengti nebūtinų kelionių. Kitaip tariant, neturintiems vairavimo patirties tokiomis besikeičiančiomis sąlygomis patariama automobilį palikti namuose.

Patyręs vairuotojas, žurnalo „Auto Bild“ redaktorius Vitoldas Milius primena, kad ne tik per lijundrą vairuotojai turi laikytis pagrindinio saugaus eismo „Konstitucijos“ straipsnio – vairuodamas vairuok. Visas dėmesys turi būti sutelktas į tai, kad automobilis laiku pajudėtų, nesukeldamas dar didesnių spūsčių ir kad laiku sustotų. Iš esmės, didžiausias privalumas yra kuo tolygesnis viso transporto srauto judėjimas.

Jam antrina vairavimo pedagogas Artūras Pakėnas:

„Svarbiausia – tolygus greitis ir vengti bereikalingo manevravimo. Vairuotojų veiksmai turi būti logiški ir nuspėjami. Ir, jei jau reikia manevruoti, tai daryti reikia iš anksto, o ne paskutinę akimirką, tik taip sumažinsime chaosą eisme.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius